Cererea pentru imobiliare e in picaj liber, insa preturile se mentin mari. Explicatia agentilor imobiliari
cerere imobiliarepiata imobiliara
Agentiile imobiliare admit faptul ca piata nu e tocmai intr-o perioada optima, insa spun ca nici nu putem vorbi deocamdata de o situatie atat de grava incat sa apara presiuni asupra preturilor.
Asistam, fara indoiala, la o prabusire a cererii pe zona
imobiliara. Consumatorii s-au speriat de dobanzile piperate practicate de bancile din Romania pentru creditarea imobiliara, pe fondul inflatiei agresive si a inaspririi conditiilor de finantare.
Criza costului vietii pune la randul ei presiune pe buget si face ca viitorul financiar al familiilor sa fie cat se poate de imprevizibil.
In aceste conditii, tot mai putini sunt cei ce fac pasul catre un credit pentru locuinta, mai ales daca vorbim despre o perioada lunga de rambursare, de 20 sau 30 de ani, cand orice se poate ivi.
Preturile vor cobori numai daca va creste numarul romanilor ce refuza sa mai cumpere locuinte in aceasta perioada
Ei bine, desi cererea este in picaj liber, agentii economici spun ca preturile se mentin la cote ridicate. De ce? Pentru ca prabusirea vanzarilor nu este inca atat de agresiva incat sa traga preturile in jos. Cu alte cuvinte, e nevoie ca din ce in ce mai multi romani sa zica "pas" achizitiilor imobiliare in perioada aceasta, fie prin credit sau cu banii jos, pentru a forta preturile sa coboare.
Potrivit unei analize Blitz Imobiliare, nivelul scazut de tranzactii a avut impact moderat asupra preturilor, proprietarii au cedat putin din pret, iar preturile nu au scazut spectaculos.
Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) ne arata ca, in prima jumatate a anului curent, au fost tranzactionate 281.573 de imobile (case, terenuri). Comparativ cu perioada similara din 2022, scaderea e cu 17.44 %, adica 59.500 de locuinte traanzactionate in minus anul acesta.
Nota: datele referitoare la tranzactii, centralizate de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), se refera la vanzari imobiliare, care includ nu doar apartamente, ci si case si terenuri si se raporteaza la nivel de judet. Totodata, preturile avute in vedere de agentiile sau platformele imobiliare sunt cele cerute in ofertele proprii si nu preturi de vanzare.
Foto: freepik.com