Examenul de presedinte
M-am intrebat de multe ori, in contextul alegerilor prezidentiale care au avut loc din 1989 incoace: cum se face ca pentru a putea profesa o meserie serioasa, gen medic, avocat, arhitect, pilot de avion etc., trebuie sa treci o multime de examene serioase, foarte grele, chiar extenuante, dar pentru a conduce o tara din postura de presedinte – nu?
Practic, singura conditie care trebuie indeplinita de cineva pentru a putea candida la functia suprema in stat este sa stranga 200.000 de semnaturi, un lucru care poate fi realizat fara prea mare efort de orice influencer pe Youtube, cu multi abonati.
In rest, nimic. Daca esti cetatean roman si ai peste 35 de ani, e suficient. Nu conteaza ca nu ai BAC-ul, ca traiesti ca un parazit din veniturile sotiei sau ca spui chestii pe care doar tu le intelegi – “Fiecare rau romanesc este o artera energetica ce conecteaza planete.” (?!?)
Ca urmare, in aceste conditii, nu cumva ar fi mai bine ca toti candidatii la presedintie sa sustina in prealabil un examen prin care sa dovedeasca faptul ca stapanesc atributiile din fisa postului la care aspira? Cu intrebari din istorie, economie, relatii internationale, Constitutie, rolurile institutiilor statului, limbi straine. Pana la urma, si pentru a conduce
o masina e nevoie sa promovezi un examen, de ce pentru a conduce
o tara lucrurile sa stea diferit?
Un astfel de examen ar oferi o garantie ca nu ne trezim pe buletinele de vot cu tot felul de neaveniti, al caror singur atu este tupeul. Am avea astfel optiuni solide la vot, am sti cu o doza mare de certitudine ca persoana pe care punem stampila este una educata, pregatita, care intelege cum functioneaza o tara, atat pe plan intern, cat si international. Nu am mai vota deci in orb, doar in functie de promisiuni si carisma.
Si ar mai fi un avantaj: un astfel de examen ar incuraja mai multi oameni de calitate sa candideze la functia de presedinte. Pentru ca, in mod sigur, asemenea oameni exista, doar ca ei nici nu se gandesc sa faca acest pas spre politica, scarbiti de perspectiva de a avea “dezbateri” electorale cu personaje gaunoase, care isi mascheaza incompetenta prin agresivitate sau logoree.
Deci?
Sursa foto: euronews