Cum e sa stai in chirie in 2023: cat de scumpe au devenit acestea, in doar o luna de zile
chirii 2023piata chiriilor in 2023chirii scumpe
Piata chiriilor a inceput anul intr-o maniera efervescenta, romanii nostrii manifestand un interes activ pentru locuintele scoase la inchiriat.
Conform celor mai recente analize realizate pe piata de chirii din Romania, se pare ca anul 2023 e destul de complicat pentru romanii care nu detin in proprietate o locuinta si sunt nevoiti sa locuiasca "in gazda".
Avem scumpiri, dar acest lucru nu e surprinzator, dat fiind faptul ca piata chiriilor este conectata la cea
imobiliara, iar preturile apartamentelor au crescut si ele anul trecut, in timp ce anul acesta ne confruntam cu o cerere scazuta pe zona de creditare ipotecara, dar si cu un acces ingreunat la finantare, din cauza scumpirii dobanzilor si a imprevizibilitatii economice in general.
"Romanii au aratat un interes major pentru chirii la inceput de an, vizualizand in luna ianuarie cu 49% mai multe pagini cu anunturi imobiliare fata de luna decembrie a anului trecut. In acelasi timp, numarul de contactari din categoria de inchirieri a crescut cu 25% fata de luna anterioara si cu 21% fata de aceeasi luna a anului trecut. De asemenea, durata medie de tranzactionare a ofertelor la chirii a fost cu 12% mai mica comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, fapt care confirma interesul crescut pentru categoria de inchirieri", conform celor mai recente date de pe Storia.ro.
Chirii 2023. Care sunt preturile pe care trebuie sa le plateasca bucurestenii ce nu au propria casa
In ianuarie, preturile medii pentru inchirierea unei garsoniere in capitala s-au incadrat intre 280 de euro (in sectorul 5) si 360 de euro (in sectorul 1). Apartamentele cu doua camere au avut preturi medii cuprinse intre 400 de euro (sectoarele 4 si 5) si 600 de euro (sectorul 1), comparativ cu cele de trei camere care au avut preturi medii cuprinse intre 450 de euro (in sectorul 6) si 850 de euro (sectorul 1). In categoria apartamentelor de patru camere, preturile medii au fost cuprinse intre 505 euro (sectorul 6) si 1900 de euro (sectorul 1).
Preturile medii ale chiriilor din sectorul 1 au crescut cu 3% in ianuarie 2023 fata de ultima luna a anului trecut. In sectoarele 2, 3 si 5 preturile au stagnat, in timp ce in sectorul 6 au scazut cu 2% si, in sectorul 4, cu 1%. De asemenea, chiriile din capitala au un pret mediu cu 20% mai mare fata de aceeasi luna a anului trecut.
Ce se intampla cu preturile chiriilor in restul tarii
In tara, cele mai mari scaderi ale chiriilor au fost observate in cazul garsonierelor din Sibiu, unde pretul solicitat e cu 6% mai mic, si in Timisoara, unde acesta a scazut cu 5%, dar si la apartamentele cu doua camere din Arad si Brasov, unde preturile medii s-au diminuat tot cu 5%. In acelasi timp, cresterile cele mai mari ale pretului mediu s-au inregistrat la apartamentele de doua camere din Sibiu, majorandu-se cu 9%, si in Craiova, unde pretul a crescut cu 8%. In Cluj-Napoca si Iasi, preturile medii au fost similare in ianuarie 2023 cu ultima luna a anului trecut.
Anual nu au fost inregistrate scaderi ale preturilor medii, insa a existat o stagnare a chiriilor la apartamentele de trei camere din Oradea. In acelasi timp, cele mai mari cresteri ale preturilor medii de pe platforma au fost observate la apartamentele de trei camere din Brasov (+33%), la garsonierele din Constanta (+32%) si la apartamentele cu trei camere din Cluj (+30%).
Cum au evoluat chiriile in marile orase, intr-o singura luna
Expertii Storia.ro au analizat evolutia preturilor chiriilor din mare orase ale tarii, avand in atentie valorile din decembrie 2022 si ianuarie 2023. Iata, deci, ce s-a intamplat in doar o luna de zile:
Cluj-Napoca: In Cluj-Napoca, pretul mediu la chirii a stagnat comparativ cu luna trecuta, insa de la un an la altul s-a observat o crestere de 30% la categoria apartamentelor cu trei camere.
Brasov: Comparativ cu decembrie 2022, in Brasov, pretul mediu a crescut doar in categoria apartamentelor cu trei camere, cu 8%. In acelasi timp, s-au inregistrat scaderi la garsoniere (-1%) si la apartamentele de doua camere (-5%).
Timisoara: Cea mai mare scadere a pretului mediu din Timisoara se observa la garsoniere (-5%), in timp ce la apartamentele cu doua camere scaderea este de doar 1%.
Iasi: Pretul mediu al chiriilor a stagnat in Iasi comparativ cu luna trecuta. In acelasi timp, s-a observat o crestere a pretului mediu cu 21% la apartamentele cu doua camere, comparativ cu aceeasi luna a anului trecut.
Constanta: In Constanta s-a inregistrat o crestere de 8% a chiriilor la apartamentele cu doua camere, in timp ce pretul mediu cerut pentru inchirierea garsonierelor a scazut cu 1%.
Sibiu: In Sibiu s-au inregistrat cele mai mari cresteri, dar si scaderi fata de luna anterioara. Pretul mediu la apartamentele cu doua camere a crescut cu 9%, in timp ce chiria medie a garsonierelor a scazut cu 6% fata de luna anterioara.
Oradea: In timp ce chiriile medii la garsoniere si la apartamentele de doua camere din Oradea au stagnat, in cazul apartamentelor cu trei camere pretul solicitat a crescut cu 3%.
Craiova: In Craiova, preturile medii ale garsonierelor si apartamentelor cu trei camere de inchiriat au stagnat, iar preturile apartamentelor cu doua camere au crescut cu 8%.
Arad: In timp ce preturile medii ale garsonierelor din Arad au stagnat comparativ cu luna decembrie 2022, in cazul apartamentelor cu doua camere s-au observat scaderi (-5%), dar si cresteri de 5% la apartamentele de trei camere.
Analiza a fost realizata de Storia.ro – platforma de imobiliare cu cele mai multe anunturi, ca parte din initiativa „Drumul inteligent spre acasa”, prin care brandul isi propune sa contribuie la transparentizarea informatiilor necesare tuturor cumparatorilor, chiriasilor, proprietarilor, agentilor si dezvoltatorilor, cu scopul de a-i sustine sa ia decizii corecte, in cunostinta de cauza.
Foto: pixabay.com