Noua Casa se transforma in Noua Iluzie: putini romani mai iau bani din banca pentru un apartament, la dobanzile actuale
noua casa 2023prima casa 2023credit ipotecardobanzi credit
Inasprirea conditiilor de creditare a taiat de la radacina apetitul romanilor pentru locuinte. Noua Casa se transforma in Noua Iluzie anul acesta, visul cetatenilor de a avea propriul acoperis deasupra capului este pus in cui, cel putin pentru moment.
Desi ani de-a randul s-a bucurat de un succes rasunator, programul Prima Casa transformat ulterior in Noua Casa incepe sa schiopateze, sub povara mult prea grea a dobanzilor piperate si a conditiilor din ce in ce mai dure impuse de banci celor ce le trec pragul pentru a solicita un credit ipotecar.
Amintim ca prin intermediul programului Noua Casa, romanilor li se inlesneste accesul pe piata imobiliara, putandu-si achizitiona cu garantie de la stat si avans foarte mic, de doar 5% in cazul locuintelor de pana in 70.000 de euro. Pentru cele de pana in 140.000 de euro, avansul se tripleaza!
Semnale cu privire la diminuarea intentiei de cumparare au aparut inca din 2022, cand 90% din fondurile disponibile pentru program au fost epuizate.
Noua Casa 2023 incepe intr-o saptamana, dar are mari sase sa fie un fiasco
Analistii sunt de parere ca, in 2023, mult mai multe fonduri vor ramane neutilizate, pentru ca romanii nu vor mai da buzna sa se imprumute.
Dincolo de problemele legate de dobanzi si conditiile mai dure de creditare impuse de banci, romanii care se vor incumeta totusi sa se imprumute in 2023 si sa ia un credit prin Noua Casa mai trebuie sa treaca de un hop. Daca locuiesc in mari orase precum Cluj sau Bucuresti, cu greu vor reusi sa gaseasca un
apartament cu doua camere situat intr-o zona "buna", care sa se incadreze in plafonul de 70.000 de euro. Prin urmare, cel mai probabil multi viitori debitori vor fi nevoiti sa se orienteze spre proprietati mai scumpe, ceea ce presupune un avans de 15%!
"Aproximativ 75.000 de euro era anul trecut pretul mediu al unui apartament cu doua camere in Bucuresti. Locuinte care se vand sub pragul psihologic de 70.000 de euro se mai gasesc in cartierele Berceni, Drumul Taberei si Pantelimon (...)
Si bancile dau mai putini bani. Cu un salariu mediu net, anul trecut se putea lua cel mult 74.000 de euro, acum suma imprumutata s-a redus la 45.000 de euro, din cauza cresterii IRCC. O diferenta de aproape 30.000 de euro", conform unei analize
Digi24.ro.