Lovitura financiara pentru romanii care stau in chirie: proprietarii scumpesc chiriile din ianuarie 2023
chiriichirii mai scumpe
Romanii care nu au propria locuinta si stau in chirie au mari sanse sa suporte costuri mai mari, incepand din ianuarie 2023.
Modificarile Codului fiscal ce vor intra in vigoare anul viitor schimba "datele problemei" si obliga proprietarii sa-si declare contractele de inchiriere la stat, nu doar veniturile obtinute in urma acestei activitati.
Statul incearca astfel sa diminueze piata chiriilor subternate, cea ce se desfasoara "la negru" fiind ocolite darile catre stat.
Mai mult decat atat, cresc impozitele pe cladire va fi majorat, iar impozitul pentru declararea veniturilor va creste cu 67%.
In contextul acestor scumpiri, e foarte probabil ca proprietarii sa doreasca sa-si "acopere" cheltueilile crescute, iar singura varianta este plasarea costului pe umerii chiriasilor.
"Din chirie pentru impuneri venitul impozabil se calcula prin scaderea unei cote forfetare de 40% care acum a disparut, practic acum chiria va fi supusa impozitului de 10%, masura pe care eu o consider de inteles pentru ca trebuie sa tinem cont ca proprietarii de apartamente pe care le inchiriaza au si costuri, unul dintre acestea e impozitul pe cladire, care vor sa-l mareasca cu 50%", explica expertul fiscal Gabriel Biris, pentru
observatornews.ro.
Scumpirea chiriilor vine intr-un moment cat se poate de nepotrivit, in care romanilor le este foarte dificil sa obtina un credit pentru locuinta. Dobanzile practicate de bancile comerciale au crescut, pe fondul inaspririi politicilor monetare de catre bancile centrale, ce incearca astfel sa tempereze inflatia.
Pe de alta parte, accesul la finantare s-a ingreuntat, bancile au inasprit conditiile, diminuandu-si toleranta la risc.
Cu toate acestea, s-ar putea sa avem parte de o surpriza. Desi avem scumpiri in masa si ne scade puterea de cumparare, un studiu recent arata ca romanii au simtul proprietatii in sange si nu renunta la planurile de a investi in piata rezidentiala in perioada imediat urmatoare.
"O mare parte din romani sunt proprietarii locuintelor lor (72%), cu peste 10% peste media europeana. Dintre cei care iau in calcul o posibila mutare, 15% isi popun sa faca acest lucru in urmatorul an, iar cca. 25% in urmatorii trei ani. Aprox. 29% din acestia au afirmat ca isi doresc sa se mute la tara. Cu toate acestea, majoritatea (54%) planuiesc sa ramana in zona urbana. Este adevarat si faptul ca 35,6% din respondentii romani nu ar exclude o mutare in strainatate, unul din cele mai mari procente din Europa, depasit doar de Turcia la (45%).
Spatiul este important pentru romani - 38% din cei care si-au schimbat parerea in ultimul an si iau acum in calcul o posibila mutare au spus ca doresc mai mult spatiu, un factor si mai semnificativ pentru cei ce doresc sa se mute la tara. Acest procent (60%) este depasit doar de dorinta de a fi mai aproape de natura (70%) pe lista factorilor motivatori pentru o mutare la tara. Pentru 54% din cei ce locuiesc sau se muta in mediul rural, un alt factor motivator este plusul de intimitate. O proportie mult mai mare de romani decat media asociaza mediul rural cu un mai bun acces la hrana organica; 47% au spus ca acesta este un motiv pentru a sta la tara, spre deosebire de 22% din toti europenii", arata o analiza RE/MAX Romania - parte a liderului mondial in real-estate si franciza numarul 1 la nivel global pe acest segment.
Analiza poate fi consultata, in integralitate, aici > Investitiile in imobiliare raman inexplicabil de atractive: desi traim vremuri tulburi, ne pregatim sa pompam bani grei in proprietati rezidentiale
Foto: pixabay.com