Munca hibrid destabilizeaza piata imobiliara comerciala din Romania. Efectele mai putin cunoscute ale noului model de lucru
munca hibridcladiri de birouripiata imobiliara comercialapiata de birouri
De la criza sanitara pana in prezent, piata muncii s-a schimbat considerabil la nivel global, fiind accentuata tendinta unui program flexibil, care permite angajatilor sa lucreze cateva zile pe saptamana de acasa. Aceasta munca hibrid insa, desi e pe placul salariatilor, se pare ca afecteaza puternic zona imobiliara comerciala. Cladirile de birouri au de suferit!
Conform analistului eToro, Bogdan Maioreanu, Angajatii nu mai doresc sa lucreze doar de la birou, munca hibrida capata tot mai multa importanta, iar acest lucru pune sub presiune sectorul imobiliar comercial, si in special pe cel al spatiilor de birouri.
Rezerva Federala a SUA mentine ratele dobanzii pentru moment, dar planuieste noi majorari pentru a reduce presiunile asupra preturilor. BCE continua sa majoreze ratele. Aceasta situatie pune presiune asupra companiilor pentru a reduce costurile, inclusiv cele cu inchirierea spatiilor de birouri.
Un studiu comparativ facut in 27 de tari a ajuns la concluzia ca angajatorii din aceste tari au dorit ca angajatii sa se intoarca la birou mai multe zile pe saptamana decat ar fi preferat acestia. De asemenea, studiile au relevat ca, dupa pandemie, companiile au trecut la un model hibrid care le cere angajatilor sa lucreze 2-3 zile pe saptamana de la birou. Disponibilitatea acestei oportunitati variaza in functie de industria specifica in care se afla compania. Companiile din domeniul tehnologiei sunt mai flexibile, in timp ce restaurantele, serviciile de alimentatie publica si fabricile necesita o prezenta totala la birou. De asemenea, companiile mici, sub 500 de angajati, sunt mai flexibile in ceea ce priveste prezenta la birou decat cele mai mari, beneficiind astfel de cheltuieli mai mici cu spatiul de birou si utilitatile.
Aceasta situatie a dus la un grad de ocupare scazut al spatiilor de birouri, ceea ce inseamna ca mai putini angajati populeaza spatiul inchiriat. In Europa, gradul de ocupare al spatiului de birouri a inceput sa urce de la 43% la 55%, dar este sub media de 70% de dinaintea pandemiei. Angajatii prefera sa vina la birou in mijlocul saptamanii, gradul mediu de ocupare al birourilor fiind mai ridicat martea (63%), miercurea (62%) si joia (62%)
In Europa, gradul de neocupare a cladirilor de birouri este inca scazut, dar a crescut de la 7,1% la 7,6% in ultimele douasprezece luni, deoarece chiriasii au amanat semnarea de noi contracte de inchiriere. In Bucuresti, gradul de neocupare a ramas la 15%, acelasi nivel ca in trimestrul anterior si ca cel din T1 2022. Ultima data cand a fost inregistrat un nivel mai mare a fost in 2014. Dupa un an puternic in 2022, piata de birouri din Bucuresti a inregistrat o activitate limitata de inchiriere in primul trimestru din 2023, cu tranzactii inregistrate de doar 46.000 mp. Acesta este cel mai scazut nivel de absorbtie trimestriala din ultimii doi ani si reprezinta o scadere de 35% de la an la an fata de volumul inregistrat in T1 2022.
Dar in alte orase asistam la cresteri ale spatiilor de birouri devenite libere: Dublin (+3.5% la 14,0%), Paris - La Défense (+2,7% la 15,7%) si Budapesta (+2,4% la 12,2%). Sentimentul negativ privind spatiile de birouri se bazeaza in parte pe nivelurile ridicate ale spatiilor vacante, desi, in comparatie cu SUA, Europa pare mai ferita, deoarece oferta de spatii noi este limitata.
In primul trimestru al anului 2023, rata medie de neocupare a spatiilor de birouri pe piata americana s-a situat la 18,6%, cu 5,9% mai mare decat in ultimul trimestru al anului 2019, potrivit celor mai recente proiectii ale Cushman & Wakefield, o companie de servicii imobiliare comerciale. Acest lucru creeaza neliniste in sectorul bancar din SUA. Un numar de 135 de banci regionale au o expunere de 16,5%, 829 de banci comunitare au alte 24,3%, iar 2965 de banci au alte 18,3% din totalul expunerii bancare la real estate-ul comercial (CRE).
Toata aceasta situatie s-a tradus printr-o scadere a valorii atat a indicelui Dow Jones US Banks, care a pierdut 11,2% in acest an, cat si a Vanguard Real Estate Index ETF (VNQ), care a pierdut peste 7% in ultimele 12 luni. De asemenea, au fost afectate si unele din cele mai mari REIT-uri (fonduri de investitii imobiliare) de birouri din SUA, Alexandria Real Estate Equities, Inc. (ARE) care a pierdut peste 21%, iar Boston Properties (BXP) a pierdut aproape 40% din valoare in acest an.
Foto: freepik.com