Ultimii trei ani s-au dovedit o provocare pentru cele mai multe dintre industriile din tara noastra, doar piata imobiliara fiind singura aproape care nu dadea semne clare de criza. Prima luna a anului curent a adus o oarecare scadere a numarului tranzactiilor de pe aceasta piata, insa lucrurile nu sunt inca atat de ingrijoratoare. In timp ce unii specialisti aduc in discutie primele semne ale unei potentiale crize imobiliare, alte voci sustin ca totul va reveni la normal cat se poate de curand.
Anul 2022 s-a dovedit a fi un an foarte bun pentru piata imobiliara din Capitala, numarul tranzactiilor cu apartamente majorandu-se cu 11% in raport cu anul precedent. De asemenea, suprafata autorizata a proiectelor rezidentiale a inregistrat in 2022 o crestere de 21%, depasind pragul de 2 milioane de metri patrati. In traducere, asta inseamna aproximativ 40.000 de apartamente, o cifra deloc mica.
Potrivit datelor Colliers, nu acelasi lucru se poate spune insa si despre restul tarii. Astfel, cererea de pe piata rezidentiala din restul tarii a scazut in medie anul trecut cu aproximativ 10% in raport cu anul 2021. Acelasi lucru se poate spune si despre suprafata autorizata a proiectelor rezidentiale, care a scazut in 2022 pana la 9.3 milioane de metri patrati.
Dintre orasele importante ale tarii, cele mai semnificative scaderi la acest capitol au fost inregistrate in Iasi (-21%( si Cluj-Napoca (-18%). Bineinteles, si suparafata autorizata a proiectelor rezidentiale a scazut si in aceste orase, cu 7%, respectiv cu 6%. In Ilfov, judetul din imediata vecinatate a Capitalei, vanzarile de pe piata rezidentiala au scazut in 2022 cu aproximativ 5%, in raport cu anul 2021. De asemenea, suprafata autorizata pentru construirea proiectelor rezidentiale a scazut cu 7%, pana la 1.3 milioane de metri patrati.
In aceste conditii, specialistii sunt de parere ca apetitul romanilor pentru inchirierea locuintelor va creste in anii urmatori, in ciuda preferintei generale a oamenilor din Romania de a locui intr-un apartament sau intr-o casa pe care o au in proprietate. Acest lucru s-ar putea schimba insa de-a lungul anilor, mai ales daca tinem cont de tendinta de crestere a preturilor de pe piata imobiliara. In ciuda crizelor din ultimii ani, preturile de pe piata imobiliara au continuat sa creasca intr-un ritm cu mult mai accelerat decat cel al salariilor.
Sursa foto: pixabay.com
Ultimele NOUTATI
Secretele freelancingului de succes: cum poti sa faci bani online fara experienta anterioara
Premiile Comertului Online Romanesc acordate in cadrul editiei de 19 ani a Galei Premiilor eCommerce
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Partenerii nostri
Documente necesare pentru decontarea diurnei si a cheltuielilor de transport si cazare
Concediere pentru inaptitudine medicala - PROCEDURA explicata de specialisti
Ministrul Muncii: Reducerea deficitului de forta de munca este prioritara
Incasare in numerar PFA: este obligata sa achizitioneze casa de marcat?
[INFOGRAFIC] PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit: ce taxe si impozite datoreaza in 2024
Reevaluarea imobilizarilor corporale: GHID complet de teorie si practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!