Ultimii trei ani s-au dovedit o provocare pentru cele mai multe dintre industriile din tara noastra, doar piata imobiliara fiind singura aproape care nu dadea semne clare de criza. Prima luna a anului curent a adus o oarecare scadere a numarului tranzactiilor de pe aceasta piata, insa lucrurile nu sunt inca atat de ingrijoratoare. In timp ce unii specialisti aduc in discutie primele semne ale unei potentiale crize imobiliare, alte voci sustin ca totul va reveni la normal cat se poate de curand.
Anul 2022 s-a dovedit a fi un an foarte bun pentru piata imobiliara din Capitala, numarul tranzactiilor cu apartamente majorandu-se cu 11% in raport cu anul precedent. De asemenea, suprafata autorizata a proiectelor rezidentiale a inregistrat in 2022 o crestere de 21%, depasind pragul de 2 milioane de metri patrati. In traducere, asta inseamna aproximativ 40.000 de apartamente, o cifra deloc mica.
Potrivit datelor Colliers, nu acelasi lucru se poate spune insa si despre restul tarii. Astfel, cererea de pe piata rezidentiala din restul tarii a scazut in medie anul trecut cu aproximativ 10% in raport cu anul 2021. Acelasi lucru se poate spune si despre suprafata autorizata a proiectelor rezidentiale, care a scazut in 2022 pana la 9.3 milioane de metri patrati.
Dintre orasele importante ale tarii, cele mai semnificative scaderi la acest capitol au fost inregistrate in Iasi (-21%( si Cluj-Napoca (-18%). Bineinteles, si suparafata autorizata a proiectelor rezidentiale a scazut si in aceste orase, cu 7%, respectiv cu 6%. In Ilfov, judetul din imediata vecinatate a Capitalei, vanzarile de pe piata rezidentiala au scazut in 2022 cu aproximativ 5%, in raport cu anul 2021. De asemenea, suprafata autorizata pentru construirea proiectelor rezidentiale a scazut cu 7%, pana la 1.3 milioane de metri patrati.
In aceste conditii, specialistii sunt de parere ca apetitul romanilor pentru inchirierea locuintelor va creste in anii urmatori, in ciuda preferintei generale a oamenilor din Romania de a locui intr-un apartament sau intr-o casa pe care o au in proprietate. Acest lucru s-ar putea schimba insa de-a lungul anilor, mai ales daca tinem cont de tendinta de crestere a preturilor de pe piata imobiliara. In ciuda crizelor din ultimii ani, preturile de pe piata imobiliara au continuat sa creasca intr-un ritm cu mult mai accelerat decat cel al salariilor.
Sursa foto: pixabay.com
Ultimele NOUTATI
Joburile din Romania care NU pot fi furate de roboti! Unde te poti angaja linistit cu sanse sa iesi la pensie si peste 20 de ani
Cum sa-ti multiplici banii: strategii reale pentru cresterea averii personale
Bitcoin a depasit 110.000 de dolari: companiile globale adopta BTC ca activ de rezerva
Patronii romani asteapta realuarea finantarilor prin IMM Invest 2025 si solicita ferm statului sa mai stranga cureaua si sa taie din cheltuieli
Partenerii nostri
[MODEL] Fisa de post pentru fotograf - cod COR 343101
Migrarea in REGES-ONLINE, explicata pas cu pas de catre specialisti
Vanzarea cu plata in rate: Abordare practica si explicatii detaliate intr-un studiu de caz
PFA la norma de venit si salariat: Care sunt obligatiile privind CAS si CASS
Taxa pe stalp: Noile formulare pentru declarare si rectificare in 2025
Parlamentul Romaniei: Care este rolul senatorului si ce atributii are?
Preschimbare permis auto: cum platesti taxa pentru permis si ce acte sunt necesare
Te-ar putea interesa si