Ultimii trei ani s-au dovedit o provocare pentru cele mai multe dintre industriile din tara noastra, doar piata imobiliara fiind singura aproape care nu dadea semne clare de criza. Prima luna a anului curent a adus o oarecare scadere a numarului tranzactiilor de pe aceasta piata, insa lucrurile nu sunt inca atat de ingrijoratoare. In timp ce unii specialisti aduc in discutie primele semne ale unei potentiale crize imobiliare, alte voci sustin ca totul va reveni la normal cat se poate de curand.
Anul 2022 s-a dovedit a fi un an foarte bun pentru piata imobiliara din Capitala, numarul tranzactiilor cu apartamente majorandu-se cu 11% in raport cu anul precedent. De asemenea, suprafata autorizata a proiectelor rezidentiale a inregistrat in 2022 o crestere de 21%, depasind pragul de 2 milioane de metri patrati. In traducere, asta inseamna aproximativ 40.000 de apartamente, o cifra deloc mica.
Potrivit datelor Colliers, nu acelasi lucru se poate spune insa si despre restul tarii. Astfel, cererea de pe piata rezidentiala din restul tarii a scazut in medie anul trecut cu aproximativ 10% in raport cu anul 2021. Acelasi lucru se poate spune si despre suprafata autorizata a proiectelor rezidentiale, care a scazut in 2022 pana la 9.3 milioane de metri patrati.
Dintre orasele importante ale tarii, cele mai semnificative scaderi la acest capitol au fost inregistrate in Iasi (-21%( si Cluj-Napoca (-18%). Bineinteles, si suparafata autorizata a proiectelor rezidentiale a scazut si in aceste orase, cu 7%, respectiv cu 6%. In Ilfov, judetul din imediata vecinatate a Capitalei, vanzarile de pe piata rezidentiala au scazut in 2022 cu aproximativ 5%, in raport cu anul 2021. De asemenea, suprafata autorizata pentru construirea proiectelor rezidentiale a scazut cu 7%, pana la 1.3 milioane de metri patrati.
In aceste conditii, specialistii sunt de parere ca apetitul romanilor pentru inchirierea locuintelor va creste in anii urmatori, in ciuda preferintei generale a oamenilor din Romania de a locui intr-un apartament sau intr-o casa pe care o au in proprietate. Acest lucru s-ar putea schimba insa de-a lungul anilor, mai ales daca tinem cont de tendinta de crestere a preturilor de pe piata imobiliara. In ciuda crizelor din ultimii ani, preturile de pe piata imobiliara au continuat sa creasca intr-un ritm cu mult mai accelerat decat cel al salariilor.
Sursa foto: pixabay.com
Ultimele NOUTATI
Informatii personale despre salariat asupra carora angajatorul trebuie sa pastreze confidentialitatea
Dividendele, impozitate mai dur: Ce greseli sa eviti si cum sa nu pierzi bani din profitul firmei tale. Expertii se asteapta la "manevre legale" din partea antreprenorilor
Datoria publica a Romaniei se indreapta spre 60% din PIB - Ultimii 5 ani au fost catastrofali, spune ministrul Finantelor
Partenerii nostri
Instructiuni proprii SSM pentru lucrul in echipa - [MODEL] si prevederi legale
[CALCUL] Vechime in munca contract 2/4 ore si reglementari cheie
Simplificare fiscala: O singura entitate declara si plateste impozitul suplimentar national
Facilitati fiscale 2025: Ce beneficii au firmele care angajeaza absolventi de facultate
Semnare declaratii fiscale si situatii financiare anuale: Cine isi asuma responsabilitatea?
Salarii magistrati in Romania: cat castiga un judecator sau un procuror in 2025?
Actele necesare pentru trecerea frontierei cu masina in 2025
Te-ar putea interesa si