Pandemia de coronavirus a afectat fara doar si poate marea majoritate a sectoarelor economice, domeniul imobilar fiind unul dintre domeniile care se confrunta cu probleme serioase in aceasta perioada. Conform specialistilor, pandemia de COVID-19 si masurile de restrictie luate in aceasta primavara in vederea limitarii raspandirii epidemiei au adus schimbari semnificative si pe aceasta piata, facandu-i pe multi proprietari sa scada pretul. In plus, analistii se asteapta ca si cei interesati sa cumpere sa nu mai fie dispusi sa plateasca atat de mult in conditiile actuale, multi urmand sa prefere sa astepte trecerea acestei perioada critice.
Masurile de restrictie adoptate in ultima perioada au adus cu sine o problema majora pentru cei de pe piata imobiliara, clientii interesati fiind pusi in situatia de a nu mai putea viziona un apartament pe care si-ar dori sa il cumpere. Conform unui studiu recent, peste trei sferturi dintre cei cu proprietati la vanzare urmau sa primeasca clienti in vizita dupa incheierea starii de urgenta. Este important de precizat ca aproape un sfert dintre acestia au declarat ca vor mai primi vizite doar daca se vor folosi materiale de protectie. In acelasi timp, doar 1.5% dintre vanzatori au declarat ca sunt dispusi sa primeasca clientii pentru vizionare in orice fel de conditii.
Conform rezultatelor unui studiu realizat recent de platforma Imobiliare.ro, aproape jumatate dintre proprietarii care vor sa vanda sunt de parere ca preturile vor ramane la fel si in perioada imediat urmatoare. Mai departe, 22% dintre cei cu proprietati la vanzare se asteapta la o scadere a preturilor de pana la 5%, in timp ce 18% dintre acestia se asteapta la un declin al preturilor cuprins intre 5 si 10 procente. Mai mult decat atat, 5% dintre cei cu proprietati la vanzare la aceasta ora sunt foarte pesimisti din acest punct de vedere, sustinand ca preturile vor scadea cu peste 20% in perioada urmatoare.
Daca vorbim despre sansele de a vinde o proprietate mai repede in perioada urmatoare, 70% dintre proprietarii care vor sa vanda sustin ca sunt deschisi la o colaborare cu o agentie in schimbul unui comision. Totodata, aproape jumatate dintre vanzatori sustin ca dupa aceasta perioada vor avea nevoie, cel mai probabil, de o promovare platita pentru a putea vinde mai repede.
Mai departe, 14% dintre vanzatorii cu proprietati listate la acest moment se asteapta sa vanda in maximum o luna, in timp ce 36% din acestia estimeaza ca vor reusi sa vanda in urmatoarele trei luni. Totodata, 27% dintre proprietari se asteapta sa dureze ceva mai mult pana vor reusi sa vanda dupa aceasta perioada delicata, acestia estimand o perioada cuprinsa intre trei si sase luni pentru o vanzare. In cele din urma, 23% dintre vanzatori sunt si mai pesimisti, spunand ca nu vor reusi sa vanda decat peste cel putin sase luni.
Este important de mentionat ca nu mai putin de 30% dintre vanzatorii cu proprietati listate la aceasta ora declara ca nu au scazut pretul cu aceasta ocazie pentru a putea vinde mai repede, in timp ce 31% dintre ei sustin ca au aplicat la aceasta strategie si au scazut preturile cu pana la 5% pentru a isi maximiza sansele de a vinde cat mai repede. De asemenea, 26% dintre vanzatori declara ca au scazut preturile cu pana la 10% pentru a putea vinde mai repede, in timp ce 13% dintre proprietari sustin ca si-au scazut pretentiile chiar si cu pana la 20%.
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si