Piata imobiliara schiopateaza la inceput de 2023, numarul tranzactiilor dovedindu-se a fi in scadere in comparatie cu cel inregistrat in urma cu un an. In aceste conditii, si preturile au inceput sa scada, multi proprietari aratandu-se ceva mai flexibili atunci cand vine vorba despre negocierea pretului.
Conform datelor publicate intr-un raport realizat de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), in prima luna a anului curent au fost raportate 33.274 de tranzactii imobiliare la nivel national. Comparand cu ultima luna a anului precedent, numarul tranzactiilor de pe piata imobiliara locala a scazut cu nu mai putin de 44.4%. De asemenea, numarul tranzactiilor imobiliare din prima luna a anului curent este mai mic cu 6.236 fata de cel inregistrat in luna ianuarie a anului 2022.
Acelasi raport al celor de la ANCPI ne mai arata, spre exemplu, ca in luna ianurie a anului curent, in Bucuresti au fost raportate numai 6.945 de tranzactii imobiliare. Remarcam astfel o scadere considerabila fata de lunile trecute, atunci cand numarul tranzactiilor ajungea la o medie de aproximativ 13.000 pe luna.
In acest context, proprietarii care si-au dorit sa vanda mai repede s-au dovedit a fi mult mai dispusi in a ceda la pret in aceasta prima luna a anului. O scadere considerabila a preturilor a fost raportata in Cluj-Napoca, orasul cu cele mai scumpe proprietati imobiliare din intreaga tara. Acolo, pretul mediu pentru un metru patrat util a fost de 2.650 de euro in luna ianuarie, in scadere cu 4.58%. In Bucuresti, pretul mediu cerut pentru un metru patrat util a fost de 1.676 de euro, in scadere cu putin peste 1 procent.
Cifrele din luna ianuarie nu trebuie insa sa ingrijoreze chiar atat de tare, prima luna din an fiind considerata in mod traditional una dintre cele mai slabe din intregul an. Nu sunt putine insa vocile care sustin ca 2023 se va dovedi a fi un an dificil pentru piata imobiliara, mai ales in contextul in care aceasta zona nu a avut deloc probleme in timpul crizelor din ultimii ani. De asemenea, nu sunt putini nici cei care trag un semnal de alarma pentru piata imobiliara, aducand in discutie aparitia primelor semne ale reinvierii crizei din 2008.
Sursa foto: pixabay.com
Ultimele NOUTATI
Se anunta falimente in serie pe lanturile economice daca vor creste taxele si impozitele pe fondul majorarii inflatiei
Piata cripto sufera lichidari de peste 730 milioane USD pe fondul scaderii Bitcoin-ului sub 102.000 USD
Coinbase devine prima companie cripto inclusa in S&P 500: un moment istoric pentru industria activelor digitale
Guvernul are ca obiectiv sa termine renegocierea PNRR-ului pana la finalul lunii mai, fix dupa alegeri
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a strainilor ca lucratori stagiari sau sezionieri - reglementari cheie
[MODEL] Fisa de post pentru agent dezinfectie, deratizare, dezinsectie
CNPP: Numarul pensionarilor, in crestere. La ce valoare a ajuns pensia medie, in Romania?
Cheltuieli nedeductibile: Exemplu de calcul pentru contabili
Proceduri contabile: Cum se intocmeste procedura privind controlul financiar de gestiune
Furnizor platitor de TVA in regim normal: Ce coduri de taxa utilizam in raportarea SAF-T?
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea
Te-ar putea interesa si
Piata cripto sufera lichidari de peste 730 milioane USD pe fondul scaderii Bitcoin-ului sub 102.000 USD
Coinbase devine prima companie cripto inclusa in S&P 500: un moment istoric pentru industria activelor digitale