Valoarea celor mai mari investitii imobiliare in a doua jumatate a anului curent se ridica la peste patru miliarde de euro, o buna parte din proiect fiind incepute insa in prima parte a anului. Unele proiecte sunt aproape de finalizare, in timp ce altele au ca termen de livrare prima jumatate a anului viitor. Desi cifrele arata bine la prima vedere, conditiile de pe piata sunt din ce in ce mai dificile. Astfel, dezvoltatorii se confrunta cu probleme tot mai delicate, ajungand acum sa ofere termene de livrare mai lungi si sa se orienteze catre materiale de constructii mai ieftine.
Sectorul imobiliar travereseaza o perioada delicata la aceasta ora, dezvoltatorii avand in fata tot mai multe provocari. Preturile la energie au crescut considerabil in ultima perioada, pe fondul crizei energetice provocate de razboiul inceput de Rusia in Ucraina in primavara acestui an. Apoi, materialele de constructii sunt tot mai scumpe si mai greu de gasit. Investitorii fac insa toate eforturile pentru a se adapta din mers la noile conditii din piata.
Multe segmente ale pietei sunt inca in plina dezvoltare, proiecte cu o valoare totala de peste trei miliarde de euro fiind anuntate din bugetul de stat pentru finalul acestui an. Cele mai multe investitii se fac la aceasta ora in infrastructura rutiera, modernizarea cladirilor si a institutiilor publice.
Potrivit unei analize ONV LAW, investitii considerabile se fac insa si in proiecte rezidentiale, valoarea acestora depasind in prezent suma de 100 de milioane de euro. Asemenea investitii se fac la aceasta ora in cateva dintre cele mai importante si mai dezvoltate orase ale tarii, pe aceasta lista regasindu-se Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Sibiu sau Constanta.
Studiul mentionat in randurile anterioare a mai ajuns insa la concluzia ca investitii masive se mai fac in aceasta perioada in parcurile logistice si industriale. Cererea pentru aceste spatii a ramas la un nivel foarte ridicat si dupa incheierea pandemiei de coronavirus. Astfel, proiectele ce urmeaza a fi finalizate la finalul acestui an sau in primele luni ale anului viitor insumeaza investitii de peste 500 de milioane de euro. Marea majoritate a proiectelor din aceasta categorie sunt investitii cu capital strain, cele mai multe dintre ele fiind dezvoltate in vestul tarii.
Ultimele NOUTATI
Cele mai grele 5 sfaturi financiare pe care putini romani le respecta
O mare companie da afara 17.000 de angajati, peste noapte: "Ne resetam" - spune conducerea
Firmele nu gasesc angajati. Ministrul Muncii: Este mare nevoie de ingineri, IT-isti, economisti, medici, electricieni, sudori, lacatusi mecanici
Bill Gates: Nu este vina ta daca te nasti sarac, dar este vina ta daca mori sarac
Cum arata un INTERVIU de ANGAJARE la o MULTINATIONALA. Ce intrebari CIUDATE li se pun candidatilor, pe 9 din 10 ii blocheaza
Cum sa iti creezi o plasa financiara de siguranta: metoda folosita de miliardari
Partenerii nostri
Documente necesare pentru decontarea diurnei si a cheltuielilor de transport si cazare
Concediere pentru inaptitudine medicala - PROCEDURA explicata de specialisti
Ministrul Muncii: Reducerea deficitului de forta de munca este prioritara
Incasare in numerar PFA: este obligata sa achizitioneze casa de marcat?
[INFOGRAFIC] PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit: ce taxe si impozite datoreaza in 2024
Reevaluarea imobilizarilor corporale: GHID complet de teorie si practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Firmele nu gasesc angajati. Ministrul Muncii: Este mare nevoie de ingineri, IT-isti, economisti, medici, electricieni, sudori, lacatusi mecanici
Bill Gates: Nu este vina ta daca te nasti sarac, dar este vina ta daca mori sarac