Piata imobiliara, plina de revolta. Dezvoltatorii, cumparatorii si vanzatorii fac front comun in fata noului Cod fiscal
piata imobiliaranoul cod fiscaltaxe impozite imobiliareimobiliare
In conditiile in care se preconizeaza o schimbare importanta a fiscalitatii, ce va viza inclusiv sectorul imobiliar, o platforma din domeniu a realizat un sondaj pentru a afla opinia dezvoltatorilor, cumparatorilor si vanzatorilor cu privire la noile masuri ce ar putea intra in vigoare chiar de anul acesta. Ei bine, nimeni nu le vede cu ochi buni.
Traim poate unul dintre putinele, daca nu chiar singurul moment, in care dezvoltatorii, cumparatorii si vanzatorii sunt de aceeasi parte a baricadei. Un sondaj Storia.ro arata ca toti sunt nemultumiti de schimbarile care ar putea veni peste sectorul imobiliar.
Cei mai multi dintre respondentii interesati de achizitia sau vanzarea unei locuinte au declarat ca modificarea taxelor si impozitelor imobiliare le va influenta felul in care vor lua deciziile imobiliare (77%), in timp ce 13% au declarat ca nu ar fi influentati de legile ordonantei, in cazul in care aceasta ar putea fi adoptata. In acelasi timp, 10% dintre respondenti au mentionat ca nu sunt siguri in ce masura noile legi le-ar afecta viitoarele decizii.
Intrebati in ce moduri le-ar afecta deciziile de achizitie din viitor, 44% dintre respondentii interesati in acest moment de cumpararea unei locuinte au declarat ca ar amana sa cumpere, 25% afirma ca ar renunta la achizitie, in timp ce 21% declara ca s-ar grabi sa cumpere. Totusi, 17% dintre cumparatori declara ca momentan nu le este clar cum si in ce masura noile schimbari fiscale le-ar influenta deciziile imobiliare.
Dintre respondentii care planuiesc sa vanda o proprietate, 40% ar creste pretul de vanzare, in timp ce doar 4% ar scadea suma pentru a vinde mai rapid, in cazul in care s-ar aproba masura de crestere a impozitului pe tranzactiile imobiliare ale persoanelor fizice. In acelasi timp, 27% dintre respondenti au mentionat ca s-ar grabi sa vanda, iar 22% ar amana procesul. 15% dintre vanzatori mentioneaza ca nu le este clar cum si in ce masura le vor fi influentate viitoarele decizii imobiliare.
In cazul in care legea ar ajunge sa fie promulgata in forma propusa in draftul de ordonanta, cei mai multi dintre agenti si dezvoltatori sunt de parere ca cei interesati de o achizitie vor amana sa cumpere o locuinta (52%), in timp ce 30% considera ca acestia se vor orienta spre proprietati mai mici. 17% declara ca nu se pot pronunta inca, in timp ce 9% se asteapta ca viitorii proprietari sa mareasca bugetul de achizitie.
De asemenea, printre efectele considerate a fi foarte probabile pe piata imobiliara, se numara:
- Cresterea cererii de chirii (varianta aleasa de 52% dintre respondenti)
- Scaderea tranzactiilor ar putea genera o diminuare a interesului dezvoltatorilor pentru noi proiecte imobiliare (42%)
- Cresterea pretului de achizitie pentru proprietatile noi (39%).
Foto: unsplash.com