Asa cum a aratat si in lunile precedente, piata imobiliara din tara noastra si-a revenit aproape complet dupa criza provocata in acest an de pandemia de coronavirus, preturile crescand si in a treia luna de toamna. Astfel, dupa un avans de 2.4% raportat in luna octombrie, penultima luna a anului vine la pachet cu o noua crestere a preturilor proprietatilor imobiliare din tara noastra. Mai exact, preturile au crescut in luna noiembrie cu 1.2%, cresterea fiind de la 1.335 de euro pe metru patrat util la 1.351 de euro. Cresteri similare au fost inregistrate in cinci din sase centre regionale mari din Romania, singura exceptie din luna noiembrie fiind raportata in Timisoara.
In Bucuresti, cel mai mare oras al tarii, suma medie solicitata pentru un metru patrat util al unui apartament sau al unei garsoniere a ajuns in luna noiembrie la 1.400 de euro, avansul fata de luna precedenta fiind astfel de 2.4% (33 de euro). Preturile apartamentelor din blocurile recent construite au crescut in aceasta luna cu nu mai putin de 4%, de la 1.390 de euro la 1.445 de euro pe metru patrat util, in timp ce preturile apartamentelor din blocurile vechi au crescut numai cu 0.4%, de la 1.338 de euro la 1.343 de euro.
Cele mai mari cresteri ale preturilor din Capitala au fost inregistrate in segmentul apartamentelor cu patru camere, acestea fiind urmate de garsoniere. Contextul actual al pandemiei de coronavirus i-a facut pe multi romani sa isi indrepte atentia catre apartamentele mai mari si mai comfortabile. Astfel, nu este de mirare ca apartamentele cu patru camere au ajuns la al doilea cel mai ridicat nivel al pretului cerut din ultimele 12 luni, primul fiind in luna aprilie, atunci cand pentru o astfel de proprietate se cerea in media putin peste 144.000 de euro.
In ciuda cresterii preturilor apartamentelor din Bucuresti, nu acelasi lucru se poate spune si despre chiriile cerute de proprietarii din Capitala, acestea scazand in luna noiembrie. Cele mai mari scaderi apar tot la apartamentele cu patru camere, preturile solicitate inregistrand un regres de 3.67%. Situatia nu este mai buna nici daca vorbim despre garsoniere, si in cazul acestora chiriile scazand in luna noiembrie cu putin peste 3 procente. Potrivit specialistilor, scaderea valorii chiriilor a aparut si pe fondul cresterii numarului de locuinte scoase la inchiriat in ultima perioada. In acelasi timp, si cererea este mai scazuta acum, multi studenti invatand online de acasa in actualul context.
Asa cum era de asteptat, cele mai mari preturi ale apartamentelor raman in Cluj-Napoca, acolo unde pretul unui metru patrat util a crescut in luna noiembrie cu 0.8%, de la 1.826 de euro la 1.840 de euro. Si pe piata imobiliara din Brasov a fost raportata o crestere a preturilor de 1.2% in luna noiembrie, pretul unui metru patrat util crescand de la 1.217 euro la 1.231 de euro. De asemenea, pretul solicitat pentru un metru patrat util in cazul apartamentelor de la malul marii a crescut chiar si in noiembrie, cu 0.7%, de la 1.244 de euro la 1.253 de euro.
Cele mai mici preturi la apartamente raman in capitala Moldovei, preturile proprietatilor imobiliare din Iasi crescand totusi in luna noiembrie cu 1.6%, de la 1.063 de euro la 1.080 de euro pentru un metru patrat util. In schimb, Timisoara este singurul centru regional in care preturile au scazut in luna noiembrie, cu 0.2%, de la 1.289 de euro la 1.287 de euro.
Ultimele NOUTATI
Se fac angajari la stat - vezi aici lista oraselor cu cele mai multe posturi si studiile de care ai nevoie
Dezamagire crunta la salarii, pentru studenti si absolventi: 3.500- 4.500 de lei pentru joburi entry-level
Art Set by GAEP: Companii de 2 miliarde de lei adopta arta pentru retentia si satisfactia angajatilor
Cererea masinilor electrice pe piata interna, in crestere
Partenerii nostri
Baza de calcul pentru concediu medical - este influentata de indicele de inflatie?
Ce conteaza cu adevarat pentru tinerii din generatia Z la locul de munca
Cum sa folositi SAGA pentru PFA: Ghid pentru evidente fiscal-contabile perfect legale
Imprumuturi intre societati: care sunt conditiile de acordare?
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?