In ciuda crizei provocate de pandemia de coronavirus, piata imobiliara din tara noastra a trecut cu bine de prima jumatate a anului, lucru dovedit si de investitiile imobiliare inregistrate in aceasta perioada. Conform cifrelor, primele sase luni ale anului s-au incheiat cu investitii imobiliare in valoare totala de nu mai putin de 408 milioane de euro, ceea ce inseamna ca vorbim despre o crestere cu 18% in raport cu aceeasi perioada a anului precedent. Asa cum era de asteptat insa, tranzactiile din segmentul birourilor reprezinta aproximativ 86% din volumul investitiilor din acest prim semestru al anului 2020.
Romania nu este singura piata imobiliara din regiune care a inregistrat cresteri ale investitiilor in aceasta prima jumatate a anului, aceeasi tendinta fiind raportata si in alte tari din Europa Centrala si de Est. La nivelul acestei regiuni, aproape toate pietele au raportat o crestere a randamentelor in comparatie cu sfarsitul anului 2019 pentru activele de birou si de retail. In aceste conditii, volumele de investitii din regiune au ajuns la un nivel de aproximativ 6.3 miliarde de euro dupa primele sase luni ale anului. Vorbim despre o crestere de aproximativ 5% in raport cu aceeasi perioada a anului 2019, atunci cand aveam un volum al investitiilor de putin sub 6 miliarde de euro.
Conform specialistilor in domeniu, anul 2020 era de asteptat sa fie cel mai bun an din perioada post-criza pentru piata investitiilor imobiliare din tara noastra. Chiar daca acum vorbim despre o crestere a investitiilor din prima jumatate a anului, analistii sustin ca masurile de restrictie impuse in vederea limitarii raspandirii epidemiei au incetinit performanta de pe aceasta piata in primul semestru.
Peste 25% din volumele inregistrate pe plan local au fost generate de vanzarea portofoliului GTC catre fondul de private equity Optimum, care include mai multe proiecte de birouri din Capitala. Tranzactia in cauza este estimata la nu mai putin de 116 milioane de euro pentru tara noastra. Totodata, tot in aceasta prima jumatate a anului mai putem vorbi despre doua tranzactii de dimensiuni generoase, care depasesc pragul de 50 de milioane de euro, acestea provenind din incheierea celei de-a treia faze a proiectului de birouri The Bridge, achizitionate de proprietarii Dedeman, si de birourile Global City Business Park, achizitionate de grecii de la Arion Green.
In aceste conditii, specialistii in domeniul imobiliar sustin ca anul 2020 poate fi privit drept un an lent, cu volume cuprinse intre 600 si 700 de milioane de euro. Mai mult decat atat, aceste cifre depind in mare parte de momentul si modul in care vor fi reluate tranzactiile amanate sau anulate in timpul starii de urgenta. Totodata insa, nu trebuie sa excludem nici posibilitatea ca in perioada urmatoare sa apara unele tranzactii oportuniste sau cu valoare adaugata, anumiti vanzatori sau companii putand sa se confrunte cu probleme in actualul context si sa fie interesati de o vanzare imediata pentru a avea acces la lichiditati intr-un timp scurt.
Indreptandu-ne atentia si catre piata terenurilor, analistii din domeniu sunt de parere ca activitatea decurge in ritm aproape normal, unele tranzactii fiind finalizate chiar in timpul starii de urgenta din aceasta primavara. Conform analizelor facute, cea mai mare cerere pentru terenuri in primele sase luni ale anului curent a venit din partea jucatorilor din retail. Totusi, cateva tranzactii mai mari, cu valori de peste 10 milioane de euro, care erau planificate in mod normal pentru acest an, au fost amanate pentru 2021.
Ultimele NOUTATI
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Partenerii nostri
Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate, pe parcusul unui an?
Actiuni de motivare non-financiara a salariatilor - ce pot face angajatorii?
Ministerul Muncii: 55% dintre persoanele cu dizabilitati sa fie angajate pana in 2027
Posta Romana a inceput distribuirea scrisorilor de informare cu privire la amnistia fiscala
Nota de creditare primita in SPV: se inregistreaza in contabilitate?
TVA de 9% pentru hrana albinelor. Legea a fost publicata in Monitorul Oficial
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"