Volumul lucrarilor de constructii a crescut, dar impulsionat de lucrarile de reparatii capitale si constructiile ingineresti. Crestere modesta pe zona constructiilor noi
volumul constructiilor in romania
Sectorul constructiilor isi continua evolutia pozitiva, arata cele mai recente date publicate de Institutul National de Statistica (INS). In luna mai 2025, volumul total al lucrarilor de constructii a crescut cu 5,9% fata de luna aprilie, ca serie bruta, respectiv cu 1,0% daca se tine cont de sezonalitate si de numarul de zile lucratoare.
Mai bun decat aprilie, dar crestere inegala pe segmente
Cresterea lunara a fost sustinuta in special de lucrarile de intretinere si reparatii curente, care au urcat cu 19%, si de constructiile noi, cu un plus de 3,7%. Totusi, lucrarile de reparatii capitale, desi un motor important in restul perioadei, au scazut usor, cu 0,7%.
Din punct de vedere al tipurilor de constructii, constructiile ingineresti (infrastructura, drumuri, retele) au avut un avans consistent de 10,5%, iar cladirile nerezidentiale (hale industriale, spatii comerciale) au crescut cu 10,4%. In schimb, cladirile rezidentiale au suferit un recul semnificativ, cu o scadere de 10,4% fata de luna precedenta.
Ajustat sezonier, tendintele raman similare: intretinerea si reparatiile curente au crescut cu 5,4%, dar constructiile noi si reparatiile capitale au scazut cu 0,4%, respectiv 11,4%.
Mai 2025 vs. Mai 2024: reparatiile capitale explodeaza
Comparativ cu mai 2024, volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 4,2% (serie bruta) si cu 2,9% (serie ajustata). Cel mai spectaculos salt a fost la lucrarile de reparatii capitale, cu o crestere anuala de peste 51%, semn ca piata pune accent pe renovarea si modernizarea cladirilor existente. In acelasi timp, lucrarile de constructii noi au avansat usor, cu 0,5%, iar intretinerea si reparatiile curente au scazut cu 5,1%.
Dupa tipul cladirilor, cresterea a fost trasa tot de constructiile ingineresti (+8,1%) si de cladirile nerezidentiale (+4,3%), in timp ce cladirile rezidentiale au pierdut teren (-5,7%), confirmand tendinta de scadere pe acest segment.
Primele 5 luni din 2025: avans solid, dar cu nuante
La nivel cumulat, in perioada ianuarie–mai 2025, sectorul constructiilor a inregistrat o crestere de 5,6% (serie bruta) si de 7% (serie ajustata). Lucrarile de reparatii capitale s-au remarcat din nou, cu un salt de 55,6%, iar constructiile noi au crescut cu 3,8%. In schimb, lucrarile de intretinere si reparatii curente au scazut cu 11,2%, semn ca firmele si autoritatile investesc mai mult in modernizari majore si proiecte noi, decat in reparatii de rutina.
Pe categorii, constructiile ingineresti au avut cea mai mare contributie la crestere (+10,7%), urmate de cladirile rezidentiale (+2,3%). Cladirile nerezidentiale au inregistrat o usoara scadere, de 0,9%.
Tendinta generala arata ca piata constructiilor ramane pe plus, cu un accent clar pe infrastructura si proiecte mari de renovare. Desi locuintele noi pierd din avant, investitiile publice sau private in drumuri, utilitati si cladiri comerciale sustin cresterea sectorului.
Pe termen scurt, specialistii estimeaza ca lucrarile de intretinere ar putea ramane mai slabe, in timp ce reparatiile capitale si constructiile ingineresti vor continua sa traga piata in sus.
Sursa foto: freepik.com