Mihai Sorin Popescu - povestea si povestile unui trader de succes (III). Cinci ani consecutiv, cel mai bun furnizor de strategii de tranzactionare la nivel mondial

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Mihai Sorin Popescu - povestea si povestile unui trader de succes (III). Cinci ani consecutiv, cel mai bun furnizor de strategii de tranzactionare la nivel mondial
Mihai Sorin Popescu - povestea si povestile unui trader de succes (III). Cinci ani consecutiv, cel mai bun furnizor de strategii de tranzactionare la  nivel mondial
de Lucian Vasilescu la 25 Iun. 2021
Urmareste-ne pe Google News
traderbursabroker

Publicam, astazi, ultima parte a dialogului pe care l-am purtat cu Mihai Sorin Popescu, traderul roman a carui competenta este recunoscuta international. Vom zabovi putin si asupra impactului pe care l-a avut recentul si binecunoscutul gest al lui Cristiano Ronaldo asupra actiunilor Coca-Cola si vom afla ce sanse sunt sa castigi 1.000 de dolari pe luna pornind de la un cont de 20.000 de dolari.

Manager.ro: Este activitatea pe bursa una de tip win-win sau cineva trebuie sa piarda pentru ca altcineva sa castige?

Mihai Sorin Popescu: Intotdeauna exista un vanzator si un cumparator. Uneori sunt ambii multumiti, uneori doar unul dintre ei, alteori afacerea e buna doar pentru intermediar. Sunt situatii cand toata lumea castiga sau toata lumea pierde, cand actiunile unei societati cresc sau scad odata cu dezvoltarea sau regresul societatii respective.

La fel, se poate castiga din dividende, fara ca altcineva sa piarda, sau se poate pierde din costuri de tranzactionare fara sa castige contrapartea implicata in tranzactie. Premisele sunt deci multiple. Exista insa caracteristici foarte clare ce definesc profilurile castigatorilor, respectiv pierzatorilor.


Manager.ro: Majoritatea tenismenilor au cate o suprafata de joc preferata. Dumneavoastra aveti o Bursa preferata si daca da, de ce?

Mihai Sorin Popescu: Daca ne referim la loc, prefer in ultima vreme Australia, fiindca imi ofera cele mai bune conditii de tranzactionare: costuri, piete, platforma, informatie, instrumente financiare, reglementare.

In ceea ce priveste instrumentele financiare, ele provin din zone bursiere diverse, fiindca sunt adeptul unei strategii de diversificare a portofoliului si implicit de control al volatilitatii, intre actiuni, indici, valute, marfuri, metale, criptomonede si bonduri.

De asemenea, prefer derivatele financiare, contractele pe diferenta, ceea ce inseamna de exemplu ca tranzactionez pretul petrolului sau al aurului si evident nu marfa.

Manager.ro: Ati fost, pentru cinci ani consecutiv, cel mai bun furnizor de strategii de tranzactionare la  nivel mondial pe pietele de derivate financiare. Cine intocmeste acest clasament si dupa ce criterii?

Mihai Sorin Popescu: Sunt calitati diferite necesare atunci cand vrei sa faci performanta in tranzactionarea unui cont, in a castiga un concurs de tranzactionare sau in a lista strategii de tranzactionare. Cu formatia si deformatia de ziarist, am fost preocupat sa inteleg fiecare parte implicata in domeniu. Am studiat foarte mult industria brokerajului pentru a cunoaste cine sta intre mine si piata, la fel cum am acceptat total modul in care este structurata diviziunea muncii.

Din aceasta perspectiva si constatand probabil ca traderul este intr-o structura profesionala anonimul care sta in fata computerului si care nu exprima opinii, am cautat o zona ceva mai expusa, aceea a publicarii de strategii de tranzactionare.

Sa aleg platformele de listare cele mai potrivite a fost simplu, fiindca existau la nivel mondial doar doua portaluri recunoscute si acceptate de primele 15 case de brokeraj ca volum de tranzactionare.

Nu am neaparat un spirit competitiv, dar am plecat cu gandul ca voi crea strategii care sa fie numarul 1, desi acelasi lucru il doreau intre 5 si 7 mii de alti traderi.

Inca o data, am avut sentimentul ca voi realiza asta fiindca sunt ziarist, un atu pentru creatie si pentru identificarea exacta a elementelor care sa conduca la listarea pe primul loc: profitabilitate in conditii de risc minim, instrumente financiare agreate, frecventa a tranzactionarii, gestionarea costurilor si a perioadelor de scadere, indicatori tehnici.

Astfel, am reusit chiar mai mult decat mi-am propus, fiindca nu doar ca am fost numarul 1 pe ambele platforme, dar au fost perioade cand am avut listate trei strategii diferite, situate in primele 5 locuri.

Manager.ro: O ultima intrebare, inspirata de realitatea imediata: cat de volatil este pretul actiunilor unei (uriase) companii, daca dupa ce Ronaldo a pitit sub masa doua sticle de Coca-Cola la o conferinta de presa, gigantul american a pierdut pe Bursa 4 miliarde de dolari? Cel putin asa a scris (toata) presa. Sau n-am inteles eu bine?

Mihai Sorin Popescu: Intamplarea a facut valuri, fiindca e vorba de doua nume uriase, Ronaldo si Coca-Cola. A fost un subiect de presa care a suscitat interes, prin competitia la care s-a produs, prin protagonist, prin cifre, prin conotatii privind reclamele pe care le-a facut fotbalistul si banii care sunt acceptati indiferent de provenienta.

Altfel, suntem intr-o perioada foarte volatila si puternic inflationista. Anii trecuti, cele mai mari miscari in piata le produceau declaratiile guvernatorilor bancilor centrale. Acum sunt reactii si la ce spune Elon Musk sau ce face Cristiano Ronaldo. Coca-Cola a scazut 1,60%, dintr-o miscare de 30% in ultimul an. Nu sunt bani pierduti sau castigati de companie, care ramane aceeasi, ci variatii ale valorii actiunilor. Uneori piata asteapta un imbold pentru corectii, care apare atipic. Au fost insa variatii frecvente si de 50%.  

Ce inseamna asta pentru lumea tradingului? Ca este treaba presei, a analistilor sa-si exprime pozitiile. Apoi, in piata intra masa emotionala, in mare parte din retail. Exista un complex in aceasta zona, ca marile institutii financiare au acces mai rapid la stiri si mijloace sofisticate de a actiona instantaneu.

O informatie care creeaza volatilitate, sa zicem vineri, la ora 15:30 la noi, cum dau americanii de obicei rapoartele, se "joaca" intens de catre masa emotionala, de fapt masa de pierzatori. Asta in timp ce traderii institutionali vor fi plecat linistiti in week-end.



Intre timp, apar stirile, comentariile... Luni vin analistii seriosi si fac proiectiile de rigoare. Marti de dimineata, traderul are pe masa analizele, preturile au o perspectiva, au inghitit si zapaceala aferenta, iar acesta actioneaza in piata, dupa regulile impuse, cu emotie zero.

Mai departe, ce inseamna pentru mine aceasta volatilitate? Ca este bine ca piata se misca si ofera oportunitati. Ca orice s-ar intampla pe lume, impactul negativ asupra conturilor trebuie dimensionat, prin nivelul de expunere, in termeni sustenabili.

Manager.ro: Am spus ca-i ultima intrebare, dar mai am una. De cati bani as avea eu nevoie ca sa intru in povestea asta cu tranzactionarea de actiuni si sa-mi asigur un venit lunar garantat (ma rog, cat mai sigur) de, sa zicem, 1.000 de dolari pe luna?

Mihai Sorin Popescu: Este un domeniu in care nimic nu poate fi garantat si nici nu este permis sa fie garantat. Pe de alta parte, matematica tradingului, verificata computerizat si luand in considerare cifre uriase privind participantii in piata, rezultate, strategii, profiluri de castigatori si pierzatori, genereaza cifre care se repeta independent de evolutiile instrumentelor financiare.

Intr-o abordare din perspectiva tradingului, nu a jocului, a respectarii regulilor, nu a fortarii norocului, se realizeaza profituri decente, de 10-15% pe an, asa cum aminteam despre fondurile americane, in conditii de dimensionare a riscului egale cu cele ale unui depozit bancar.

Pietele financiare moderne permit asa-numitele tranzactii cu levier sau in marja, adica ofera investitorului posibilitatea sa tranzactioneze volume mai mari, alocand doar o marja, adica o parte din aceste volume. Aici intervine putin nebunia si lacomia. Te gandesti ca poti amplifica de 100 de ori castigurile, uitand ca lucrurile actioneaza similar si in sens invers.
 
In strategiile mele clasificate global am ales o abordare pe care am numit-o smart agresiva, solutia propusa fiind sa duc la maximum regulile de aparare si control, cu folosirea simultana a facilitatilor de levier.

Cifrele obtinute si repetabile, confirmate si de studiile industriei pe profilul castigatorilor, m-au determinat sa propun traderilor un levier mediu de 5:1, adica sa duca normalul acelui 10-15% pe an la 50-75%. Asta nu inseamna un venit lunar, ci o perspectiva echilibrata, in conditiile date, care poate genera o medie lunara satisfacatoare.

Astfel, de multe ori, drumul de la Bucuresti la Cluj nu se mai parcurge direct cu avionul, il faci pe sosele intortocheate si, mai mult, poate trece prin Sofia sau prin Chisinau. Adica prin perioade de scaderi, care necesita rabdare si interventii neemotionale. Anulam lacomia prin dimensionarea expunerii, dar teama este la fel de paguboasa.

"Vanzatoarea de la colt", cum era reclama unui broker, va avea intotdeauna sansa de a da lovituri, dar intr-o strategie solida extremele sunt eliminate.  

Revenind la matematica, eu propun conturi de 20 de ori mai mari decat perspectiva de profit mediu lunar. Pe exemplul concret, cel cu un castig lunar de 1.000 de dolari, eu sugerez un cont de 20 de mii de dolari.

Mihai Sorin Popescu - povestea si povestile unui trader de succes (I). Drumul de la Politehnica la cea mai liberala publicatie din perioada comunista, cu punct terminus Bursa
 
Mihai Sorin Popescu - povestea si povestile unui trader de succes (II). Brokerul este un rau necesar pentru trader

Interviu realizat de Lucian Vasilescu

Fotografii: arhiva personala MSP, pexels.com

Ultimele NOUTATI

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi
Sanatate

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi

today25 Apr. 2024
Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori
Casa si gradina

Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori

today25 Apr. 2024
5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024
Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)
Business

Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)

today25 Apr. 2024
Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA
Companii

Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA

today25 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie...

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x