ANAF a pierdut volume uriase de date din cauza unor probleme cu sistemul IT. Banca Mondiala vrea sa retraga fondurile alocate pentru modernizare
anafit anafsistem informaticsistem informatic anafintrastructura digitala anafgelu stefan diaconu
Gelu Stefan Diaconu, fostul presedinte al ANAF, a declarat ca sistemul informatic al institutiei este aproape de colaps iminent, in timp ce Banca Mondiala vrea sa retraga proiectul de finantare pentru modernizarea infrastructurii digitale.
Gelu Stefan Diaconu a prezentat pe larg, pe blogul personal, intreaga situatie de criza cu care se confrunta ANAF. Articolul este redactat sub forma unei dezvaluri, fiind denumit "Istoria secreta a ingroparii proiectului de informatizare a ANAF de catre alianta neasteptata dintre „Guvernul meu” si „Gruparea Pablito”.
Aici, Diaconu isi spune punctul de vedere cu privire la starea sistemului informatic al ANAF, "intr-o maniera foarte succinta, dupa zile si nopti de studiu documentar, analize si discutii cu specialisti in domeniu, decizii luate in virtutea functiei detinute, intr-un cuvant o opinie bazata pe o experienta traita."
Conform lui Diaconu, intreaga situatie se poate rezuma astfel:
"Pe data de 26 aprilie 2013 board-ul BM aproba Proiectul de Modernizare a Administratiei Fiscale (RAMP). Cvasi totalitatea aplicatiilor ANAF erau si sunt la acest moment sub monopol IBM, monopol care ar fi disparut dupa implementarea RAMP. Desi au existat intarzieri, proiectul a inceput si mers doar inainte cat timp am fost presedinte ANAF, fiind considerat una din prioritatile de grad 0. Am crezut si cred cu tarie ca fara RAMP relatia ANAF- cetateni - buget nu va evolua niciodata.
Stadiul si trendul implementarii erau pozitive. Tot in 2016, la MFP si ANAF sunt numiti tehnocratii care, pe de-o parte stopeaza proiectul RAMP, pe de alta parte incep sa demobilizeze angajatii prin inaintarea de plangeri penale (...) care a facut foarte mult rau Romaniei. Conducerea tehnocrata MFP-ANAF a blocat atat instalarea centralizata a SIAC, fara de care RAMP-ul devenea imposibil de realizat, cat si constructia noului sediu ANAF/Centru de date (bazat pe standarde TIER 4, cele mai inalte existente pe plan mondial).
Vine 2017 si „Gruparea Pablito”(PSD) preia controlul MFP-ANAF. In ce priveste ANAF si RAMP, au luat urmatoarele decizii: au distrus Directia de tehnologia informatiei din ANAF, transformand-o intr-o noua directie a MF, intitulata pompos Centru National de Informatii Financiare (CNIF) si, lucrul cel mai grav, renuntarea oficiala la proiectul RAMP. Cercul se inchide iar proiectul de modernizare ANAF de care ar fi beneficiat intreaga Romanie (privat+stat) este ingropat. La fel si modernizarea Fiscului.
Munca serioasa pentru niste procurori onesti de-abia de acum ar trebui insa sa inceapa."
Banca Mondiala ameninta retragerea fondurilor pentru modernizare
In ultimul raport privind derularea proiectului, Banca Mondiala a anuntat ca procesul de modernizare al ANAF s-a blocat imediat dupa prima etapa a achizitiei sistemului de management al veniturilor bugetare, finalizat in octombrie 2017.
Acordul de imprumut cu Banca Mondiala avea sa fie ratificat de parlament la 27 iunie, iar proiectul RAMP incepea efectiv pe 9 august 2013, urmand sa fie derulat pe parcursul a cinci ani, avand ca data stabilita pentru implementare finala 3 martie 2019. Valoarea imprumutului era de 70 milioane de euro.
Separat de proiectul RAMP se derulau doua proiecte majore cu finantare UE: rescrierea proceselor de activitate si implementarea noului Sistem Informatic Centralizat de Administrare a Creantelor (SIAC), ambele necesare realizarii proiectului RAMP.
Potrivit lui Diaconu, RAMP avea ca scop " implementarea unui sistem informatic integrat de administrare a veniturilor (COTS RMS) care sa sustina functiile operationale ale ANAF, managementul conformarii pe baza de analiza de risc si comunicarea cu contribuabilii pe baze electronice."
Gelu Stefan Diaconu "Ceea ce este mai grav, abia acum incepe"
Fostul presedinte ANAF continua dezvaluirile precizand ca: "CNIF/MFP si ce a mai ramas din ANAF nu au nici resursa umana si nici cunostintele necesare despre tehnologiile moderne IT existente astazi pentru a mai implementa singuri sisteme/aplicatii similare unui COTS (Commercial Off The Shelf).
In cadrul RAMP aveam un consultant integrator responsabil ca interfata cu furnizorul solutiei predefinite COTS (care ingloba zeci de aplicatii deja integrate intre ele) si se putea contracara astfel o noua «captivitate» gen IBM in favoarea unui dezvoltator IT. Sau tocmai de aceea nu s-a mai dorit RAMP? Mai mult, operationalizarea COTS ar fi pus stavila sarabandei schimbarilor legislative din domeniul fiscal. Pentru ca orice schimbare legislativa ar fi trebuit mai intai testata pe noua platforma IT."
Sistemul IT a picat de doua ori in 2017, pierzandu-se un volum urias de date
In mai 2017, sistemul IT al ANAF a suferit un inident ce a provocat pierderi masive de date. La scurt timp, in iunie si iulie, incidentul s-a repetat. La acea data, ANAF a publicat: "Astazi, 11 iulie 2018, serviciile informatice ale ANAF vor suporta lucrari de mentenanta, fapt pentru care o serie de aplicatii pentru contribuabili vor fi nefunctionale. ANAF isi cere scuze pentru inconvenientele create si va multumeste pentru intelegere."
De pe 8 iulie, pana pe 11, sistemul in baza caruia bancile comerciale puteau verifica veniturile unui solicitant de credit in baza de date a ANAF nu a mai functionat.
In urma acestui eveniment, noul presedinte ANAF, Bogdan Stroe, acuza faptul ca sistemul este la pamant, iar modrnizarea s-a efectual doar pe hartie. "De cand am preluat aceasta functie, la inceputul acestui an, am constatat ca modernizarea informatica a ANAF era doar pe hartie si, practic, din 2015 pana acum nu s-a mai intamplat nimic concret", a precizat Stroe.
S-au cheltuit peste 100 de mil. Euro pentru sistemul IT
Gelu Stefan Diaconu afirma ca deja s-au cheltuit in jur de 100 de milioane de euro cu sistemul IT „aflat in pragul colapsului”, alte 15 milioane cu RAMP-ul abandonat, si mai sunt de plata catre IBM, pentru licentele folosite, 35 de milioane de euro.
Refacerea centralizarii SIAC costa inca 1-2 mil euro, un nou sediu Centru de Date, pentru care terenul pus la dispozitie gratuit de STS a fost deja restituit, minim 10 milioane de euro, iar achizitiile urgente pentru peticirea actualului sistem IT mai fac cam 40 de milioane de euro, inca 3 milioane euro mai sunt necesare pentru infrastructura suport.
In aceste conditii, pe fondul acertismentelor venite de la Banca Mondiala, care atentioneaza ca se va retrage finantarea pentru modernizarea infrastructurii digitale pentru ANAF, orizonul este limpede: colapsul sistemul e iminent. Diaconu incheie articolul mentionand ca: "Tot ceea ce se mai poate salva astazi este doar functionarea la cote de avarie a actualului sistem informatic. "