Tentativele de phishing s-au inmultit in pandemie. Cinci sfaturi pentru protectia consumatorilor, de Ziua Sigurantei pe Internet
ziua sigurantei pe internetsiguranta internetsfaturi antiphishing
Pentru a marca Ziua Sigurantei pe Internet (9 februarie), OLX, in parteneriat cu ING Bank Romania, lanseaza o noua campanie de constientizare si informare, cu scopul de a veni in sprijinul tuturor consumatorilor care se pot afla in situatii critice pe parcursul tranzactiilor online.
OLX recomanda, in continuare, pastrarea vigilentei in fata diverselor atacuri care imita contul platformei, pentru a ademeni utilizatorii si a ii convinge sa isi lase datele personale si bancare.
Fenomenul se numeste phishing si constituie cea mai frecventa forma de frauda din mediul virtual. Potrivit OLX, in contextul pandemiei generate de COVID-19, tentativele de phishing au crescut semnificativ, atacatorii devenind din ce in ce mai abili in accesarea datelor personale ale utilizatorilor: prin website-uri false, e-mail-uri sau SMS-uri care creeaza iluzia ca sunt trimise din partea unor companii renumite si de incredere.
OLX, alaturi de ING Bank Romania, doreste sa participe activ si sa contribuie la expunerea si combaterea vulnerabilitatilor din mediul online, la care sunt supusi consumatorii de pretutindeni.
"In urma comunicarilor realizate de OLX in luna decembrie, conform datelor noastre, procentul userilor care au stiut sa depisteze un potential atac de phishing a crescut de la 26% la 57%.
Ne bucura sa stim ca numarul celor care recunosc o tentativa de frauda s-a dublat. In acelasi timp, suntem constienti ca mai putem contribui la amplificarea acestui numar. Cunoscand faptul ca atacatorii incearca sa scoata vanzatorii de pe chat-ul platformei si sa ii duca spre site-uri clona, OLX actioneaza pe doua planuri: preventie (prin comunicare adecvata diverselor situatii) si reactie (prin blocarea link-urilor de phishing).
Am avut o medie lunara de 1.000 de solicitari primite de la clienti si am inchis, in ultimele 6 luni, peste 2.500 de site-uri clona, iar ,pentru solutionarea cazurilor, colaboram in mod constant cu Politia Romana. Astazi, de Ziua Sigurantei pe Internet, lansam un nou val de informare, impreuna cu ING Bank Romania, astfel incat tot mai multi consumatori sa cunoasca metodele de aparare impotriva atacurilor de phishing", a declarat Theodor Filos, Business Manager OLX.
"In ING, siguranta clientilor nostri, a banilor si a datelor bancare ale acestora, se afla pe primul loc. Ne asumam extrem de serios responsabilitatea de a ne proteja clientii, societatea si intregul sistem financiar de atacurile de tip phishing. Astfel, lansam si ne implicam constant in campanii de informare si constientizare a clientilor cu privire la noile tipuri de fraude.
De asemenea, actionam prin sisteme complexe pentru monitorizarea tranzactiilor suspecte si blocarea acestora si avem un parteneriat bun cu autoritatile locale. Noile tentative de frauda se bazeaza pe obtinerea tuturor informatiilor de pe card, necesare efectuarii unei plati online. Clientii trebuie sa fie vigilenti, sa nu isi dea niciodata datele cardului si sa nu acceseze link-uri sau fisiere atasate din e-mail-uri nesolicitate sau din social media, aceasta este prima regula de siguranta.
Ne bucuram sa ne alaturam OLX, de Ziua Sigurantei pe Internet, intr-o noua campanie pentru educarea utilizatorilor si combaterea atacurilor de tip phishing", a afirmat Alin Becheanu, Head of Fraud Monitoring and Prevention in cadrul ING Bank Romania.
Cinci sfaturi pentru protectia consumatorilor:
- Analizeaza cu atentie orice link primit prin retelele de socializare (Whatsapp, Facebook) si nu iti introduce datele cardului pe astfel de site-uri. Exista riscul ca acestea sa fie clone false care extrag datele cardului. Ai grija ca adresa website-ului in bara de navigare sa inceapa cu https (si nu http), ceea ce inseamna ca este securizata (ex.: https://www.olx.ro/ si https://ing.ro/) si ca URL-ul este cel corect.
- Tine minte intotdeauna: cardul bancar este un instrument de plata, nu de incasare, adica este folosit ca sa faci plati si nu ca sa incasezi banii pe card. Asa ca NU oferi datele (numar, data de expirare si CVV2) altor persoane care sustin ca iti vor trimite bani. Un mesaj cu cod de autorizare nu va veni niciodata cand trebuie sa primesti bani, iar daca trimiti codul, inseamna ca autorizezi, de fapt, o plata.
- Pastreaza conversatia doar pe chat-ul OLX si nu discuta pe alte canale de comunicare, precum WhatsApp. Chat-ul OLX cel mai sigur canal de comunicare, locul in care te putem proteja in caz de frauda.
- Nu accepta sa-ti dai datele cardului pentru a primi contravaloarea unui produs vandut pe OLX. Platile prin livrarea prin OLX se fac doar ramburs, prin firma de curierat (cash sau in contul tau bancar).
- Uita-te dupa greseli de scriere. Mesajele frauduloase pot include greseli sau exprimari incorecte. Mai mult, mesajele pot avea o formula de adresare generica, fara a fi personalizate cu numele sau prenumele tau.
Ce poti face daca esti victima unui atac de tip phishing?
- Anunta imediat banca si raporteaza problema in scopul blocarii cardului;
- Depune o plangere la Politia Romana, pe https://www.politiaromana.ro/ro/petitii-online sau la cea mai apropiata sectie de politie;
- Contacteaza echipa de customer success OLX si trimite-le linkul paginii false pe contact@olx.ro, pentru a-l bloca de urgenta;
- Blocheaza numarul de telefon al atacatorului.
Foto: pexels.co