Un om de afaceri de origine chineza a devenit miliardar fiindca ii era dor de iubita lui
Compania americana de tehnologie a comunicatiilor Zoom Video Communication a fost infiintata in anul 2011 de catre omul de afaceri de origine chineza EricYuan. Ideea de a dezvolta o aplicatie care sa permita comunicarea video i-a venit lui Eric Yuan pe cand studia in China si, pentru a se intalni cu prietena sa, avea de facut un drum de 10 ore cu trenul.
Pornind de la nevoia de a-si vedea cat mai des si oricand i se face dor iubita, Yuan a imaginat si a dezvoltat ceea ce avea sa devina Zoom Video Communication (ZVC).
ZVC n-a dus-o rau nici pana la sfarsitul anului trecut, insa declansarea pandemiei a propulsat-o in topul celor mai profitabile afaceri din lume.
Criza sanitara si restrictiile impuse de autoritati in perioada pandemiei au influentat si au modificat radical obisnuintele de lucru si de comunicare ale oamenilor, iar Zoom a profitat din plin de acest lucru.
Masurile de distantare fizica si transferul multor slujbe in mediul online au facut ca sistemul de videoconferinte oferit de Zoom sa fie tot mai solicitat, iar afacerile companiei sa explodeze.
De pilda, cifra de afaceri realizata de Zoom in perioada aprilie-iunie 2020 a fost cu 663 de milioane de dolari mai mare decat cea raportata in aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce inseamna o crestere de 355%.
In trimestrul al doilea al anului in curs, profitul net al Zoom a fost de 186 milioane de dolari fata de un profit de doar 6 milioane USD realizat in aceeasi perioada a anului trecut.
Prin facilitatile de conectare video, Zoom s-a dovedit a fi, in perioada crizei sanitare, platforma-star de comunicare.
Ce se intampla acum pe Zoom? De toate: de la comunicatii private la sedinte de lucru, de la partide de poker la invatamant la distanta, de la negocierea de contracte la lectii de yoga.
Chiar daca restrictiile au fost partial ridicate in mai multe tari, Zoom creste in continuare, fiindca si-a dovedit eficienta si a demonstrat, de pilda, ca nu este nevoie sa strabati o jumatate din circumferinta globului pentru a negocia o afacere. La fel de bine si de eficient se pot desfasura lucrurile si daca te conectezi pe Zoom cu partenerul de business. Unde mai pui ca este si mult mai ieftin.
Succesul platformei imaginate de chinezul indragostit caruia ii era dor de iubita lui i-a luat prin surprindere pe gigantii tehnologiei din categoria Google, Facebook sau Microsoft, care gafaie acum in spatele Zoom incercand sa-si perfectioneze sistemele si facilitatile de comunicare video.
Insa, purtat parca de aripile dragostei, Zoom nu se lasa depasit.