4 simptome mai putin cunoscute ale depresiei
depresieepisod depresivtratament
Depresia este o tulburare mintala care afecteaza emotiile, gandurile si comportamentul unei persoane, duce la scaderea performantei la locul de munca sau la scoala, probleme in relatiile cu prietenii si familia si chiar dezvoltarea unor ganduri suicidare. Este asociata adesea cu simptome precum starile de tristete sau deznadejde, oboseala, pierderea interesului pentru activitati care altadata produceau placere, sentimentele de vinovatie sau stima de sine scazuta.[2] Pe langa aceste simptome, exista insa si semne mai putin cunoscute ale depresiei, iar in acest articol iti vom spune care sunt cateva dintre ele.
1. Lipsa de motivatie
Motivatia scazuta este un simptom frecvent intalnit in cazul persoanelor care trec printr-un
episod depresiv. Nu trebuie neaparat sa fie vorba de o sarcina complexa, care necesita mult timp sau efort. Activitati simple, de rutina, precum mersul la serviciu sau la cumparaturi, gatitul sau chiar si spalatul pe dinti pot parea o provocare mult prea mare.
Acest lucru poate determina persoana afectata sa evite sa-si indeplineasca sarcinile si responsabilitatile, sa-si neglijeze igiena si ingrijirea personala sau sa-si piarda interesul pentru activitati care inainte ii faceau cu placere. Mai mult decat atat, o poate impiedica sa face anumite schimbari care ar contribui la ameliorarea simptomelor acestei afectiuni. Este mai dificil, de exemplu, sa incepi sa faci mai multa miscare sau sa mananci mai sanatos daca iti lipseste motivatia necesara.[5]
2. Cosmarurile
Cand vorbim despre cosmaruri, ne referim la acele vise atat de urate incat te fac sa te trezesti din somn, adesea transpirata, agitata si suparata. Este firesc sa ai cosmaruri din cand in cand. Cand sunt prea frecvente ori prea intense, pot avea insa un impact semnificativ asupra calitatii somnului, ceea ce va duce la aparitia unor probleme precum oboseala, somnolenta sau dificultatile de concentrare in timpul zilei.[4]
Cauza exacta a cosmarurilor nu este prea bine inteleasa, dar unul dintre factorii care pot contribui la aparitia sau la cresterea frecventei lor este depresia. In acelasi timp, ele pot duce la agravarea simptomelor acestei afectiuni. Se creeaza astfel un cerc vicios, ce poate avea consecinte grave.[4][5]
3. Durerea fizica
Un lucru mai putin cunoscut despre depresie este acela ca se poate manifesta si prin simptome fizice si ca unul dintre ele este durerea. Poate fi vorba, de exemplu, de migrene, de dureri de spate sau de dureri abdominale. Uneori, acestea reprezinta primul si singurul semn al depresiei. Ca si in cazul cosmarurilor, se poate crea un cerc vicios, in sensul ca durerea agraveaza simptomele depresiei, iar aceasta din urma scade toleranta la durere.
Consecintele acestui cerc vicios includ tulburarile somnului, stresul sau stima de sine scazuta, problemele la locul de munca, dificultatile financiare sau pierderea capacitatii de a participa la diverse activitati.[1][5]
4. Scaderea libidoului
Pierderea interesului pentru diverse activitati este unul dintre simptomele frecvent mentionate ale depresiei, iar aceasta lipsa de interes poate implica si sexul. Este posibil sa simti ca, pur si simplu, actul sexual nu-ti mai provoaca aceeasi placere ca altadata sau ca esti prea obosita, ca nu ai suficienta energie pentru sex. La fel de posibil este ca tocmai lipsa apetitului sexual sa declanseze un episod depresiv.
Este o problema destul de comuna, dar nu si una care nu se poate rezolva. Primul pas este sa discuti cu un specialist despre simptomele tale. Comunicarea deschisa cu partenerul tau poate fi, de asemenea, de ajutor.[3]
Depresia este o afectiune complexa si cunoasterea semnelor si simptomelor sale poate ajuta la identificarea si tratarea acesteia intr-un stadiu incipient. Daca suspectezi ca suferi de depresie sau cunosti pe cineva care ar putea avea nevoie de ajutor, nu ezita sa discuti cu un specialist.
Bibliografie:
1.„Depression Can Cause Pain — and Pain Can Cause Depression”, Mayo Clinic, 2019, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/depression/expert-answers/pain-and-depression/faq-20057823. Accessed 15 June 2023.
2.„Depressive Disorder (Depression)”, World Health Organization , 31 Mar. 2023, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/depression. Accessed 15 June 2023.
3.Nall, Rachel. „Low Libido and Depression: What’s the Connection?”, Healthline, 24 Oct. 2017, www.healthline.com/health/treating-hsdd/low-libido-and-depression. Accessed 15 June 2023.
4.„Nightmares: Symptoms, Causes, & Treatment”, Sleep Foundation, 9 Oct. 2020, www.sleepfoundation.org/nightmares. Accessed 15 June 2023.
5.„What You Need to Know before You Research Your Depressive Symptoms”, Verywell Mind, 2021, www.verywellmind.com/are-there-symptoms-of-depression-that-you-dont-know-about-5120191. Accessed 15 June 2023.