6 probleme de sanatate asociate lucrului la birou si cum sa le previi
coloana cervicalalucrul la birouafectiuni ale coloanei vertebrale
Dupa sute de ani de munca fizica, oamenii au inceput, deodata, sa lucreze in locuri si pozitii mult mai statice. Desi considerata mai usoara decat cea fizica, munca la birou are provocarile ei in ceea ce priveste sanatatea. Iata care sunt problemele la care te expune sedentarismul pe care il implica munca de birou.
1. Dureri de cap
Durerile de cap sunt se numara printre cele mai comune probleme de sanatate de care se plang angajatii care lucreaza la birou. Sunt neplaceri care pot avea multe cauze, de la probleme oftalmologice la afectiuni de
coloana cervicala, dar asta nu le face mai usor de suportat.
Cum previi durerile de cap? Pauzele regulate sunt cea mai eficienta metoda de preventie. O pauza de cinci-zece minute la fiecare ora de lucru iti permite sa corectezi postura, sa relaxezi musculatura, sa restabilesti circulatia sangelui, sa iti odihnesti ochii si sa inspiri mai mult aer curat.
2. Dureri de spate si afectiuni ale coloanei vertebrale
Postura angajatilor care lucreaza la birou este, in general, una defectuoasa. De cele mai multe ori cauza este reprezentata de lipsa de ergonomie a mobilierului, combinata cu tendinta individuala de a adopta o pozitie cat mai relaxata si mai confortabila. Iar o postura defectuoasa, combinata cu sedentarismul, e reteta sigura pentru dureri de spate.
Statul asezat la birou pune presiune in mod special asupra soldurilor si zonei inferioare a coloanei vertebrale, prin urmare durerile lombare sunt cele mai frecvente.
Cum previi probleme cu spatele? Prima si cea mai importanta masura pe care trebuie sa o iei are legatura cu scaunul de birou. Alege un scaun suficient de moale incat sa fie comod, suficient de tare incat sa ofere sprijin adecvat, dotat cu un suport lombar care sa ti se potriveasca. Reglarea inaltimii scaunului si adaptarea acesteia la inaltimea ta si la cea a biroului este, de asemenea, foarte importanta. Totodata, nu subestima rolul pauzelor!
3. Probleme oftalmologice
Orele indelungate petrecute in fata ecranului iti suprasolicita, in mod firesc, ochii. Corpul uman este construit pentru a fi in miscare, iar ochii sunt proiectati sa se miste mult. Atunci cand ii folosesti pentru a te uita la un ecran, ore in sir, e normal sa devina sensibili, iritati sau durerosi.
Cum previi problemele oftalmologice? In primul rand, tine minte ca ochelarii pentru calculator sunt considerati doar o strategie de marketing. ”Regula 20” este echivalentul pauzei de cinci minute despre care vorbeam mai sus, adaptata sanatatii ochilor: la fiecare 20 de minute, ia o pauza de 20 secunde in care privesti un obiect aflat la o distanta de cel putin 20 metri.
Mareste fontul cu care citesti textele, astfel incat sa nu fie nevoie de un efort prea mare pentru a-l citi. Redu luminozitatea ecranului si foloseste optiunea dark mode ori de cate ori se poate. Daca ai probleme de vedere, corecteaza-le cu ajutorul unui specialist.
4. Sindromul de tunel carpian
Sindromul de tunel carpian se manifesta ca urmare a presiunii prelungite asupra unui nerv care, la nivelul incheieturii mainii, trece printr-un spatiu ingust, pe care pozitia la calculator il face si mai redus. Efectuarea unei miscari repetate poate determina aparitia de furnicaturi, amorteli, slabiciune musculara la nivelul mainii si al degetelor.
Cum previi sindromul tunelului carpian? Medicamentele, fizioterapia si acupunctura sunt cateva dintre instrumentele pe care le ai la indemana pentru a trata aceasta problema. O pozitie corecta la birou, cu mainile corect sprijinite pe masa de lucru, pe protectii moi, cu un unghi de 90 de grade intre brat si antebrat, contribuie la prevenirea problemei.
5. Obezitatea
Obezitatea este una dintre cele mai frecvente probleme intalnite in randul persoanelor care fac munca de birou. Intr-o zi intreaga petrecuta asezat, pe scaun, nu se consuma prea multe calorii si nici nu te ajuta sa mentii masa musculara. Alegerile alimentare indoielnice, frecvente in conditiile socializarii la munca, stresul, lipsa de exercitiu fizic sunt doar cateva dintre cauzele obezitatii.
Cum previi aceasta situatie? Unii angajatori le ofera angajatilor lor abonamente la o sala de sport aflata in imediata apropiere a locului de munca. Exista companii care au propria sala de fitness, sau care angajeaza un antrenor personal pentru cei interesati de un asemenea serviciu. O alimentatie sanatoasa si miscarea fizica practicata de cel putin trei ori pe saptamana sunt obligatorii pentru mentinerea unei greutati normale.
6. Probleme de sanatate mintala
Oricat de ciudat ar parea, munca la birou se asociaza unei cresteri a frecventei problemelor de sanatate mintala. Stresul, mediu de lucru competitiv, ritmul de lucru sunt numai cativa dintre factorii care ii fac pe angajati mai susceptibili la stres. Faptul ca petreci atatea ore intr-un spatiu inchis, sau ca, timp de multe luni de an, nu apuci sa te expui la soare decat prin geamul inchis, sunt doar cateva dintre posibilele cauze ale problemelor.
Cum previi problemele de sanatate mintala? Timpul petrecut in aer liber este esential pentru sanatatea mintala a oricarui individ. Asadar, profita de weekenduri sau de pauza de pranz pentru a sta afara. Ia un supliment cu vitamina D, in functie de recomandarile medicului. Programeaza sedinte de consiliere sau psihoterapie care sa te ajute sa gestionezi stresul si problemele personale.
Munca la birou are, cu siguranta, avantajele ei, dar vine la pachet si cu o serie de dezavantaje pe care trebuie sa stii sa le gestionezi astfel incat sa nu iti afecteze sanatatea.
Sursa foto: Shutterstock