Banii nu aduc fericirea, insa aceasta poate fi cumparata. Iata care sunt cele mai ieftine si cele mai scumpe fericiri din lume
Se spune, cu indreptatire, despre bani ca nu aduc fericirea. La fel de adevarat este insa si faptul ca banii te pot ajuta sa nu fii nefericit. Oamenii de stiinta de la Universitatea Purdue (Statele Unite) au realizat, recent, un studiu interesant in urma caruia au stabilit de cati bani are un om nevoie pe an, in fiecare tara, pentru a nu se confrunta cu probleme care sa-l faca nefericit.
Pentru a putea determina de ce suma de bani au nevoie oamenii pentru a nu se confrunta cu probleme care sa-i faca nefericiti, autorii studiului citat au analizat veniturile minim necesare, exprimate in dolari, in functie de paritatea puterii de cumparare, indicator care ia in calcul cantitatea de bunuri si servicii ce pot fi achizitionate, in fiecare tara, in functie de pretul acestora, cu aceeasi suma de bani.
Astfel, pentru un trai fara disconfortul provocat de lipsa de bani, un locuitor al Insulelor Bermuda (Oceanul Atlantic) ar avea nevoie de 144.000 de dolari pe an.
Aceste insule sunt locul unde fericirea costa cel mai mult.
Pe locurile urmatoare in randul tarilor unde fericirea are cel mai mare pret se situeaza Australia, unde pentru a trai la adapost de problemele si neajunsurile care ii pot face pe cetateni nefericiti acestia au nevoie de 135.000 de dolari pe an, Israel - 130.500 USD/ an, Elvetia si Noua Zeelanda - 129.000 USD/ an, Norvegia - 114.000 USD/ an, Danemarca - 109.000 USD/ an, Japonia - 107.500 USD/ an, Islanda - 107.000 USD/ an si Statele Unite - 105.000 USD/ an.
Cifrele reprezinta veniturile individuale minim necesare, nu veniturile unei gospodarii.
Tarile unde fericirea costa cel mai putin sunt Surinam (tara situata in nord-estul Americii de Sud), unde pentru a nu se confrunta cu probleme care sa-i faca nefericiti oamenii au nevoie de doar 6.800 USD/ an, apoi Argentina - 8.800 USD/ an, Angola si Kirghizstan - cate 8.900 USD/ an, Iran - 10.000 USD/ an, Zambia - 10.200 USD/ an, Sierra Leone - 10.500 USD/ an, Etiopia si Turcia - cate 10.700 USD/ an si Nicaragua - 11.300 USD/ an.
La ora actuala, salariul mediu net in Romania este de 3.300 lei, adica 790 de dolari pe luna, ceea ce inseamna aproape 9.500 de dolari pe an.
Daca vom corela venitul mediu anual in Romania cu rezultatele studiului citat, vom vedea ca un roman care castiga, la ora actuala, salariul mediu pe economie nu va fi scutit de problemele generate de lipsa de bani decat in patru tari din intreaga lume: Surinam, Argentina, Angola si Kirghizstan.
Cercetatorii de la Universitatea Purdue au aplicat acelasi algoritm de calcul al "pretului fericirii" si pentru Romania.
Rezultatul arata ca, pentru a nu fi coplesit de probleme financiare care sa-l faca nefericit, un roman ar avea nevoie de un venit anual de 19.100 de dolari, adica de mai mult decat dublul salariului mediu anual din tara noastra.
Sa nu uitam, insa, ca salariul minim pe economie in Romania este, la ora actuala, de 1.400 de lei net, ceea ce inseamna 335 de dolari pe luna, adica 4.020 de dolari pe an.
Cu suma asta de bani, romanii nu ar putea fi fericiti nicaieri in lumea asta si nici macar pe lumea cealalta.
Si inca ceva: conform datelor oficiale, la ora actuala 1 din 4 romani castiga salariul minim pe economie.
Sursa foto: pexels.com