Beneficiile jucariilor Montessori pentru dezvoltarea copiilor
jucariimontessoricopii
Copiii invata activ lucruri prin fiecare actiune, comportament si mediu, iar jucariile au un rol esential in educatia copiilor. Jucariile pentru bebelusi ajuta copilul sa invete diferite concepte noi si sa dezvolte abilitati esentiale in timp ce se joaca inca din primele luni de viata
Pentru o utilizare eficienta, este important sa alegeti jucarii Montessori care au un scop. Fiecare jucarie are un scop diferit in ceea ce priveste abilitatile pe care le transmite copilului. In primele etape, cand cel mic se afla intr-o faza de dezvoltare, el invata abilitati unice in moduri diferite. In acest timp, jucariile adecvate varstei sunt foarte importante pentru a imbunatati si a stimula invatarea, iar jucariile Montessori ii motiveaza pe copiii sa invete experimentand.
Exista diverse categorii de jucarii, cum ar fi jucarii de invatare, jucarii de tragere, puzzle-uri, nisip de joaca, jucarii de rol si multe altele. Fiecare categorie contribuie diferit la dezvoltarea abilitatilor unice ale unui copil. De exemplu, jucariile educationale, cum ar fi blocurile de constructie, ajuta la dezvoltarea abilitatilor motorii fine, in timp ce jucariile de tragere ajuta la dezvoltarea sau imbunatatirea abilitatilor de mers la un copil. Prin urmare, jucariile sunt mult mai mult decat ceva cu care sa te joci. In cele ce urmeaza va prezentam principalele patru beneficii pe care le au jucariile Montessori si cum contribuie acestea la dezvoltarea copiilor in primii ani de viata.
Stimuleaza imaginatia si creativitatea
O masina de pompieri nu este doar o jucarie. Este un vehicul de urgenta care conduce la salvare atunci cand un copil imita sunetele de sirena si il impinge pe podea la un incendiu in casa. Cand copiilor li se ofera jucarii, li se permite sa-si dezvolte si mai mult imaginatia cu scene de joaca imaginare.
Imbunatateste abilitatile motorii brute si fine
Un copil va incepe sa-si dezvolte abilitatile motorii fine prin prinderea de jucarii cu mana. Un copil mic va folosi apoi aceeasi muachi ai mainii dezvoltati prin apucare pentru a ridica jucarii mai mici cu o prindere cu cleste (degetul mare si degetul aratator). Odata ce copilul ajunge la varsta prescolara, acesti muschi ai mainii si incheieturii vor fi suficient de dezvoltati pentru a tine un creion pentru scris.
Asa cum jucariile mici ajuta la dezvoltarea abilitatilor motorii fine, jucariile mai mari, cum ar fi leaganele, mini-trambulinele, bicicletele mici ajuta la dezvoltarea unor grupuri musculare mai mari.
Ajuta la dezvoltarea cognitiva
Jucariile de invatare pentru dezvoltarea timpurie a copilariei ajuta la continuarea abilitatilor cognitive, cum ar fi:
Rezolvarea problemelor - a invata cum sa conectati cuburile din lemn impreuna pentru a crea ceva din nimic
Memorare - jucariile pentru dezvoltarea copilului care includ cifre, forme si litere ajuta copilul sa invete aceste concepte educationale timpurii
Mareste simturile
Desi jocul senzorial este metoda de joaca si intelegere pentru copiii sub 12 luni, explorarea simturilor in continuare este vitala pentru copiii de peste 12 luni. Jucsriile de dezvoltare pentru prescolari pot include mai multe obiecte de joaca senzoriale, cum ar fi nisip, margele de apa, slime si cosuri senzoriale. Toate aceste activitati de joaca senzoriale ajuta copiii sa mai inteleaga simturile lor si mediul din jurul lor.
Pe site-ul
Briele.ro veti gasi o mare varietate de jucarii pentru copii cu varsta cuprinsa intre 0 si 5 ani. Jucariile potrivite il vor ajuta pe copilul dumneavoastra sa invete si sa se joace in toate domeniile de dezvoltare. Alegeti jucaria potrivita pentru copilul dumneavoastra in functie de varsta, interese si obiective de dezvoltare!