Cauti loc de munca intr-un supermarket? Afla cum se desfasoara ziua de lucru a unui angajat
supermarketcasa de marcatrafturile magazinului
Majoritatea marilor orase au un numar impresionant de supermarketuri, acestea inlocuind incet micile magazine pe care le regasim de obicei la colt de strada. Avand in vedere ca exista o multitudine de lanturi de astfel de magazine, numarul angajatilor din acest domeniu este tot mai mare. Conform statisticilor, acesta va continua sa creasca, deoarece nevoia de consum alimentar a oamenilor este permanenta.
Iti doresti sa lucrezi intr-un supermarket? Mai jos vom prezenta sarcinile de baza pe care le are un angajat al unui asemenea magazin, asa incat sa faci o alegere constienta a noului tau job.
In general, in functie de tipul de magazin despre care este vorba, angajatii indeplinesc multiple roluri si fiecare dintre acestia ajung sa indeplineasca un numar mare de sarcini, prin rotatie. Exista putine supermarketuri care aleg sa ofere fiecarui angajat un singur rol, asa incat este foarte probabil ca intr-o zi sa lucreze in depozit, in alta sa ajute clientii din magazin, iar peste o saptamana sa fie responsabil cu efectuarea stocului pentru anumite produse.
Cele mai importante doua sarcini pe care le are un angajat al unui supermarket sunt scanare produselor si incasarea banilor la casa de marcat si atunci aranjarea produselor la raft conform unor cerinte.
Pentru ca este vorba despre o sarcina statica la primul dintre roluri, iar persoana responsabila de aceasta va sta pe scaun pentru foarte mult timp in care trebuie sa fie atenta si sa multumeasca capriciile fiecarui client, mobilierul compus din scaun si
masa casei de marcat trebuie sa fie ergonomice pentru a sprijini angajatul sa-si indeplineasca sarcinile cu succes.
In functie de felul de a fi al fiecarei persoane, este posibil ca sarcinile respective sa fie potrivite pentru acestia sau sa fie destul de dificile, asa incat o astfel de zi de munca sa fie foarte obositoare. Adevarul este ca indeplinirea lor poate deveni o operatiune extrem de grea in zilele in care numarul de vanzari este mare.
Din diferite motive insa, la nivel mondial se poate observa o tendinta clara de incercare de inlocuire a persoanelor care aveau rolul de a sta la casa de marcat, prin introducerea caselor de tip self-service, unde clientul este responsabil cu scanarea produselor si plata acestora.
In acest fel se incearca eficientizarea muncii depuse de catre angajati si efectuarea de catre acestia a altor sarcini mai importante, dar in acelasi timp se incearca reducerea costurilor de personal. Ai deci in vedere ca e posibil sa nu lucrezi atat de mult in rol de casier, daca acesta era totusi motivul pentru care iti doreai sa lucrezi in supermarket.
Al doilea rol pe care il indeplinesc angajatii este acela de a se asigura ca alimenteaza si verifica sa fie aranjate corect toate produsele in
rafturile magazinului, adica sa fie pozitionate in sectoarele specifice si sa fie inlocuite dupa ce au fost cumparate de catre clienti.
Pe de alta parte, verificarea si umplerea rafturilor magazin este o sarcina mult mai activa, dar care va necesita un nivel de efort fizic mult mai ridicat. Angajatul se va afla in miscare permanenta, va trebui sa gestioneze anumite produse cu greutati ridicate, va trebui sa verifice un numar foarte mare de produse pentru a se asigura ca acestea se afla pe rafturi pentru a fi achizitionate de catre clienti. In zilele aglomerate nu prea va avea momente de repaus.
Avand in vedere toate detaliile pe care le-am mentionat pana acum, putem trage concluzia ca ziua unui angajat care lucreaza intr-un supermarket nu este deloc usoara si necesita un grad ridicat de rezistenta fizica si psihica.
Marile magazine sunt in permanenta aglomerate, iar numarul de sarcini care trebuie indeplinite sunt foarte mari pentru a putea mentine functionarea acestui ciclu de aprovizionare - vanzare. Daca te orientezi spre lucrul in acest domeniu, sigur vei gasi un post disponibil.