Ce masuri putem lua pentru a limita poluarea aerului
statii incarcare vehicule electricepoluarea aeruluimediul inconjurator
Poluarea aerului este un subiect adus din ce in ce mai mult in discutie si in atentia publicului. Incepem sa aflam mai multe informatii despre diversele tipuri de poluare cu care ne confruntam si despre efectele pe care acest fenomen le are asupra sanatatii noastre si a mediului inconjurator.
Poluarea are efecte majore asupra mediului, iar orice modificare fizica, biologica sau chimica din atmosfera poate fi denumita poluare a aerului. Aceasta apare cand orice substanta nociva, gaz, praf sau fum, intra in atmosfera si afecteaza plantele, animalele si oamenii.
Aceste substante pot duce la dezechilibre grave pe termen mediu si lung. Astfel, subtierea stratului de ozon din atmosfera, cauzata de poluarea aerului, reprezinta o amenintare majora si este o provocare pe care oamenii trebuie sa o depaseasca in viitorul apropiat.
Care sunt principalele cauze ale poluarii aerului
De cele mai multe ori nu ne dam seama de faptul ca facem o multime de lucruri care au impact negativ asupra calitatii aerului. Cresterea nivelului poluarii din atmosfera, mai ales in orasele mari, este cauzata in primul rand de suprapopulare si de folosirea in exces a combustibililor fosili, insa exista o multime de alti factori care determina poluarea din atmosfera.
In urma arderii combustibililor fosili (carbune sau petrol) rezulta dioxidul de sulf, care reprezinta una dintre cauzele principale ale poluarii aerului. In plus, vehiculele cu motoare cu ardere interna, pe care le folosim in fiecare zi, sunt surse majore de poluare, cu efecte nocive asupra calitatii aerului si, ca rezultat, asupra sanatatii noastre.
Majoritatea substantelor folosite in lucrarile agricole, mai ales amoniacul si dioxidul de carbon, sunt printre cele mai periculoase gaze prezente in atmosfera. De asemenea, folosirea la scara larga a insecticidelor si pesticidelor contribuie la poluarea mediului inconjurator, inclusiv a atmosferei.
Produsele pe care le folosim frecvent la curatenie, mai ales cele utilizate la scara industriala sau cele pentru vopsit elibereaza substante toxice in aer, acolo unde polueaza mediul inconjurator. Desi nu ni se par importante, se produc in fiecare zi numeroase poluari minore ale aerului. Impreuna, acestea contribuie la deteriorarea constanta a calitatii aerului pe care il respiram zi de zi in orase.
O alta sursa majora de poluare sunt echipamentele voluminoase care se folosesc in industria miniera. In timpul procesului de extractie a minereurilor, praful si substantele chimice sunt eliberate in aer, cauzand poluarea masiva a aerului.
Masuri de prevenire a poluarii aerului
Calitate mai buna a aerului este benefica nu doar pentru sanatatea noastra si a mediului inconjurator, ci si pentru viitorul planetei. Desi pare ca nu putem face multe lucruri acasa sau prin stilul de viata, putem schimba lucrurile pe care le facem zi de zi si care afecteaza calitatea aerului din atmosfera.
Folosirea masinilor electrice si a mijloacelor de transport in comun poate reduce semnificativ poluarea aerului cu dioxid de carbon si benzen. Masinile electrice sunt alegerea ideala pentru cei care doresc sa protejeze calitatea aerului si, in plus, sa faca economie la cheltuielile de transport.
Daca doresti sa faci o astfel de achizitie, este bine sa stii ca exista o multime de variante pentru a avea acasa un sistem complet pentru acest tip de transport. Dupa ce cumperi masina electrica care se potriveste nevoilor tale, cauta prin
anunturile de statii incarcare vehicule electrice un model cu care poti incarca masina electrica de cate ori ai nevoie, fara a mai depinde de statiile din oras.
Energia verde, solara, eoliana sau geotermala contribuie semnificativ la reducerea poluarii. Eliminarea arderilor de combustibili fosili pentru a produce energie termica sau electrica duce la scaderea cantitatii de gaze care rezulta in urma arderilor, contribuind la pastrarea unui aer mai putin poluat.
Reciclarea si refolosirea anumitor materiale ne ajuta sa economisim nu doar bani, ci si resursele necesare pentru producerea acestora. In plus, contribuim la o calitate mai buna a aerului, eliminand gazele cu efect nociv care se produc in urma proceselor tehnologice de fabricatie.
Poluarea aerului este o problema presanta la nivel global, care ne afecteaza sanatatea si contribuie la deteriorarea calitatii aerului si a mediului inconjurator. De aceea, este necesar sa luam masuri individuale pentru a ne proteja de substantele poluante din atmosfera si pentru a conserva mediul inconjurator.
Sursa foto: Shutterstock