Ce sunt boilerele solare?
boilere solaresistem solarpanouri solare
Luand in considerare locuintele si spatiile in cadrul carora incalzirea se face prin intermediul unei centrale termice, indiferent de tipul acesteia, o mare parte din energia consumata este atribuita incalzirii apei menajere, atat cea pentru baie cat si pentru bucatarie dar si ce utilizate in cadrul anumitor electrocasnice precum masinile de spalat rufe sau masinile de spalat vase.
Exista din fericire variante alternative care ne pot ajuta sa economisim sume de bani substantiale luna de luna in ceea ce priveste consumul de energie electrica sau de alta natura.
Printre cele mai comne se numara panourile solare pentru incalzirea apei.
Panourile solare pentru incalzirea apei menajere sunt o solutie tot mai populara si eficienta pentru a transforma energia solara in energie termica, care poate fi utilizata pentru a furniza apa calda necesara pentru dusuri, bai si alte activitati.
Modul de functionare al unui sistem solar de incalzire a apei
Functionarea unui sistem de incalzire a apei menajere cu panouri solare este destul de simpla. Un panou solar este montat pe acoperis sau pe un cadru special direct pe sol, unde poate primi expunere la soare. Panourile sunt proiectate pentru a absorbi energia solara si a o transforma in energie termica. Apa rece este pompata dintr-un rezervor prin intermediul unui circuit inchis si trece prin panourile solare, unde este incalzita de energia solara. Apa calda este apoi returnata in rezervor si este disponibila pentru a fi utilizata in gospodarie.
Asadar, elementul de baza al unui astfel de sistem este panoul in sine urmat de alte elemente precum boiler. Comparativ cu un boiler clasic, care incalzeste apa prin intermediul unei rezistente electrice, boilerul solar opereaza mai mult ca un spatiu de depozitare, in cadrul careia apa care scade sub o anumita temperatura este inlocuita in mod constant cu apa ce este incalzira in cadrul cilindrilor panourilor solare, in mod automat. Este asigurat astfel un flux de apa calda constant in cadrul unui
boiler solar.
Din ce materiale sunt realizate boilerele solare?
In general, materialul de baza din care este realizat un boiler solar este inoxul, acesta asigurand o rezistenta mult mai crescuta si o durata de viata mult mai mare, chiar si de 15 ani, in conditii normale de functionare. Pe alte materiale se poate depune in timp calcar sau alte impuritati daca apa utilizata nu este atat de curata pe cat ar trebui iar asta poate conduce la blocarea conductelor, defectiuni, nivele mai ridicate ale presiunii apei decat cele recomandate si multe alte probleme.
Este foarte importanta si instalarea corecta a unui sistem solar pentru incalzirea apei astfel incat acesta sa functioneze corespunzator. Se recomanda astfel alegerea unei persoanei cu experienta sau a unei firme care sa poata oferi si garantia lucrarilor realizate iar daca este cazul, si mentenante constante.
Cele mai comune tipuri de panori solare pentru apa
Cele mai comune tipuri de panouri solare pentru incalzirea apei sunt cele de tip tubular. Marele avantaj al acestora este capacitatea mai mare de incalzire a apei dar fiind faptul ca, din orice unghi ar primi lumina solara, vor primi cantitatea maxima, lumina cazand mereu perpendicular pe suprafata tubului de sticla. Exista si panouri solare cu tuburi in forma rectangulara sau cu alte forme dar care insa nu ofera in toate situatiile o eficienta la fel de mare.
Revenind la boilerele solare, acestea pot avea mai multe dimensiuni. Se aleg atat in functie de dimensiunea rezervorului de apa ales pentru sistem cat si in functie de numarul de consumatori. Este bine de inteles ca aceste sisteme sunt destinate utilizarii casnice si nu celei industriale, prin simplul fapt ca nu ar putea face fata unui volum atat de mari, fiind nevoie de instalatii de dimensiuni mai mari.