Cum sa alegi carnea pentru gratar? 6 recomandari
carnecarne pentru gratarmancare
A alege o bucata buna de carne este la fel ca atunci cand alegi un fruct - se merita sa investesti cateva secunde in plus pentru a te asigura ca achizitionezi ceea ce-ti doresti. Cu o abundenta de produse din carne din care sa alegi, sectiunea de carne de la supermarket poate deveni un loc confuz daca nu esti sigur de ceea ce cauti.
Ultimul lucru pe care ti-l doresti este sa cheltui sume fabuloase pe bucati de carne de slaba calitate, doar ca sa fii dezamagit de rezultatul final, mai ales atunci cand planuiesti un gratar alaturi de prieteni.
Pentru a ne asigura ca vei prepara cea mai delicioasa friptura la gratar, iti vom sugera in articolul urmator cum sa alegi cea mai buna carne pentru gratar, in asa fel incat sa poti multumi chiar si cei mai pretentiosi gurmanzi de la masa. Iata recomandarile noastre privind alegerea carnii pentru un gratar de nota 10!
1. Orienteaza-te spre producatori de incredere
Un criteriu important in alegerea carnii de calitate pentru gratar este notorietatea producatorului. Furnizorii de incredere iti ofera intotdeauna siguranta ca toate produsele din carne au o calitate superioara, beneficiaza de cele mai bune conditii pentru pastrarea prospetimii si calitatii carnii, in timp ce carnea este prelucrata in conditii sigure direct de catre producator. De pilda,
in magazinele Profi gasesti produse din carne pentru gratar de la producatori de incredere, care pun accent pe calitatea produselor si care garanteaza provenienta carnii.
2. Fii atent la culoarea carnii
Culoarea carnii pentru gratar este un alt criteriu pe care trebuie sa-l iei in considerare, insa aceasta va depinde de tipul de carne pe care doresti sa-l cumperi. De exemplu, carnea rosie trebuie sa aiba o culoare inchisa si poate varia intre violet, rosu si maro. In cazul in care este maro, inseamna ca a fost expusa la oxigen. Carnea de porc trebuie sa aiba o culoare roz deschis, in timp ce carnea de vanat trebuie sa fie maro inchis.
In ceea ce priveste carnea de pui, se poate sa fi observat ca aceasta are o culoare care variaza, si acest lucru se intampla pentru ca dieta influenteaza culoarea carnii. Culoarea carnii de pasare proaspata poate varia de la albastru-alb la galben.
3. Acorda atentie sectionarii carnii
Poti observa cu usurinta calitatea carnii in functie de modul in care este sectionata. Atunci cand alegi carnea pentru gratar, cauta taieturi netede, de dimensiuni uniforme. Acest aspect este general valabil pentru toate tipurile de carne, cu atat mai mult in cazul pasarilor de curte. Taieturile de calitate superioara pot fi un criteriu excelent de selectie atunci cand cumperi carne pentru gratar.
4. Analizeaza fibrele carnii
Daca vei analiza cu atentie carnea rosie, de pilda, vei observa fibre de carne. Granulele acestor fibre te vor putea ajuta sa determini cat de tare sau cat de frageda este carne pe care o alegi. De exemplu, textura grosiera a fibrelor desemneaza o carne dura, plina de arome, pentru care poti opta in cazul gatirii lente, scazute. Atunci cand vei cumpara muschi de vita, vei observa lipsa granulelor, prin urmare carnea va fi frageda cand va fi gatita.
5. Tine cont de datele de consum si de expirare
Datele de consum, ce indica perioada in care ar fi indicat sa gatesti carnea au mai mult de-a face cu calitatea decat cu siguranta alimentelor. Producatorii iti spun, practic, ca produsul este la prospetimea optima inainte de o anumita data. Dupa aceasta data, produsul poate fi in continuare consumat, insa este la latitudinea consumatorului sa decida daca este sigur de mancat. Daca doresti sa prepari carne la gratar de indata, alege carne cu cea mai recenta data de consum.
De asemenea, acorda atentie si datei de expirare a produsului, caci aceasta este un indicator a cat de aproape este carnea sa se strice. Carnea ar trebui consumata intotdeauna inainte de data limita de preparare.
6. Analizeaza ambalajul si modul de depozitare
Analizeaza intotdeauna ambalajul carnii inainte de a o cumpara, pentru orice semn de deteriorare. Desi nu influenteaza in mod direct calitatea carnii, iti ofera o indicatie a modului in care a fost manipulata carnea. Daca ambalajul este deteriorat, carnea ar putea fi contaminata de elementele exterioare.
Un alt criteriu pe care oamenii il desconsidera atunci cand cumpara carne este depozitarea acesteia la frigider. De ce este acest lucru important? Ei bine, controlul temperaturii este esential pentru a te asigura ca produsele din carne au ramas proaspete. Prin urmare, daca observi ca frigiderele din supermarket sunt mai calde decat ar trebui, acesta poate fi un semn ca produsul pe care doresti sa-l cumperi nu este atat de proaspat.
Cu aceste recomandari in minte, va fi aproape imposibil sa nu alegi cea mai buna carne pentru urmatorul gratar cu prietenii. Tine cont de sfaturile noastre si bucura-te de preparate din carne la gratar excelente!