Salariile din Romania s-au TRIPLAT de la aderarea la UE!
salarii romaniauniunea europeanasalariu minim
Salariile din Romania s-au triplat de la aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana, un fapt care, in termeni statistici, ne arata una dintre cele mai rapide cresteri salariale din regiune. In 2007, salariul mediu net era de aproximativ 312 euro. In 2024, acesta a depasit pragul de 1.000 de euro, ajungand la 1.045 de euro lunar. Chiar si ajustata cu inflatia, aceasta crestere ramane una remarcabila, cu o majorare reala de peste 120% a salariului mediu. Cu toate acestea, perceptia multor romani este ca nivelul de trai nu a crescut proportional.
Motivul principal este reprezentat de inegalitatile economice. Desi indicele de inegalitate a scazut semnificativ in ultimii ani – de la un raport de 8,1 in 2007 intre cele mai mari si cele mai mici venituri la 4,6 in 2024 – diferentele raman inca semnificative. Potrivit analistilor Romanian Economic Monitor (RoEM), o mare parte a populatiei beneficiaza intr-o masura mai mica de aceste cresteri, ceea ce alimenteaza o perceptie negativa legata de evolutia veniturilor. Aceste disparitati pot avea efecte sociale pe termen lung si pot incetini dezvoltarea economica sustenabila.
Salariile romanilor difera mult de la o regiune la alta
Cercetatorii de la UBB Cluj-Napoca vorbesc despre existenta a „trei Romanii” din perspectiva salariilor si a bunastarii economice. Capitala si marile centre regionale, precum Cluj-Napoca, Timisoara si Brasov, inregistreaza
venituri mult peste media nationala. In schimb, judetele din sud, nord-est sau estul tarii se afla inca mult sub acest prag. Desi diferentele s-au redus usor in ultimii ani – in 2007, 71% dintre angajati castigau sub media nationala, fata de 67% in 2023 – progresul este lent. Acest decalaj geografic continua sa franeze coeziunea economica a tarii.
Veniturile totale ale populatiei – care includ salarii, pensii, beneficii sociale si castiguri din investitii – au crescut, la randul lor, considerabil. Valoarea medie a acestor venituri a urcat de la 134 de euro in 2007 la 653 de euro in 2024. Cu alte cuvinte, veniturile unei gospodarii tipice s-au multiplicat de aproape cinci ori. Totusi, faptul ca o buna parte din aceste venituri suplimentare sunt concentrate in segmentele superioare ale populatiei mentine o presiune ridicata asupra politicilor de echitate sociala.
La nivelul Uniunii Europene, Romania se afla acum la mijlocul clasamentului privind inegalitatea veniturilor. A fost depasita de tari precum Bulgaria, Lituania si Letonia, care au valori ale inegalitatii mai ridicate. In 2015, Romania era campioana UE la acest capitol. Progresul in reducerea inegalitatilor este, prin urmare, evident, dar ramane destul de fragil. Cercetatorii avertizeaza ca orice recul al politicilor de redistribuire sau dezechilibre majore economice ar putea reactiva diferentele si tensiunile sociale.