Cum sa verificati daca computerul dvs. a fost piratat si ce sa faceti in cazul acesta

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cum sa verificati daca computerul dvs. a fost piratat si ce sa faceti in cazul acesta
Cum sa verificati daca computerul dvs. a fost piratat si ce sa faceti in cazul acesta
de Redactia Manager la 27 Sep. 2022
Urmareste-ne pe Google News
solutii de securitatesecuritateinfractori cibernetici

Infractorii cibernetici globali castiga trilioane de dolari in fiecare an. O mare parte din succesul lor provine din exploatarea greselilor pe care utilizatorii le fac involuntar atunci cand acceseaza linkuri phishing, omit sa actualizeze software-ul critic si nu folosesc in conturile online autentificarea cu mai multi factori (MFA). Exista multi vectori de atac la indemana infractorilor si nenumarate site-uri de criminalitate cibernetica pe care se tranzactioneaza date furate, instrumente si servicii de hacking. Aflati in randurile de mai jos cum va puteti da seama daca securitatea computerului sau conturilor dvs. online a fost compromisa si ce sa faceti in acest caz.

Cu cat realizati mai devreme ca securitatea calculatorului a fost compromisa, cu atat mai bine, pentru ca infractorii cibernetici ar putea genera daune extinse in intervalul scurs de la infiltrare, ce pot avea consecinte exponential costisitoare pentru dvs. Asa ca este important sa actionati rapid in cazul in care suspectati un atac sau sa faceti cateva verificari proactive si sa nu asteptati sa luati decizii decat atunci cand este prea tarziu.

Zece semne care indica ca este posibil ca dispozitivul dvs. sa fi fost hackuit

1. Primiti un mesaj tip ransomware
 
Daca atunci cand porniti computerul va intampina un mesaj care va cere sa rascumparati  accesul la propriile date, in locul ecranului obisnuit de pornire, sunt sanse foarte mari sa fiti victima unui atac de tip ransomware. De obicei, acest mesaj va va oferi un interval de timp scurt in care sa platiti, impreuna cu instructiuni despre cum sa platiti in moneda digitala. Vestea proasta este ca chiar daca urmati instructiunile intocmai, exista o sansa de una din trei sa nu recapatati accesul la acele fisiere criptate.

2. Computerul functioneaza lent
 
Atunci cand programele malware - inclusiv troienii, viermii si minerii de criptomonede - sunt infiltrate pe un computer, acestea incetinesc considerabil dispozitivul. Acest lucru este valabil mai ales in cazul atacurilor criptojacking, care folosesc putere si energie excesiva de procesare pentru a extrage moneda digitala. Dispozitivele care functioneaza lent pot fi insa si rezultatul unor factori non-malitiosi, cum ar fi “igiena” slaba a computerului. Cel mai bine este sa verificati totusi dispozitivul pentru a vedea daca se intampla ceva in neregula.

3. Camera web porneste de la sine
 
Unele programe spyware instalate de hackeri sunt concepute nu numai pentru a colecta date de pe computer, ci si pentru a porni in secret camera web si microfonul. Acest lucru ar putea permite infractorilor cibernetici sa inregistreze si sa sustraga videoclipuri cu dvs. si familia dvs., pentru a le folosi apoi in potentiale incercari de santaj. Urmariti lumina camerei web pentru a verifica daca devine independenta operational. Este chiar recomandat sa o dezactivati fizic cand nu o utilizati, prin aplicarea unui sticker sau a unui capac de acoperire. 

4. Prietenii dvs. primesc mesaje dinspre conturile dvs.,  al caror autor nu sunteti
 
O tactica clasica de phishing este de a deturna conturile victimelor si apoi de a le folosi pentru a trimite spam sau phishing catre toti prietenii sau contactele lor. Aceasta este o amenintare care poate fi usor atenuata daca va asigurati ca toate conturile dvs. sunt protejate cu autentificarea multifactor.

5. Pe ecran apar numeroase reclame pop-up
 
Adware-ul face de obicei bani pentru atacator prin expunerea victimelor la volume excesive de anunturi. Deci, daca dispozitivul dvs. este inundat de reclame pop-up, acesta este un bun indicator ca aveti instalat, accidental sau fraudulos, pe undeva pe dispozitiv, un software rau intentionat sau potential nedorit.


6. Apar bare noi bare de instrumente in browser

Programele malware pot instala bare suplimentare de instrumente in browser. Daca descoperiti vreuna pe care nu o recunoasteti sau nu va amintiti ca ati descarcat-o, ar putea fi un semn ca dispozitivul dvs. a fost afectat. 

7. Incep sa apara pictograme aleatorii
 
Cand software-ul malware este instalat pe un computer compromis, vor aparea adesea pictograme noi pe desktop. Acestea pot fi observate cu usurinta, atat timp cat desktopul dvs. este curat si organizat in permanenta.

8. Parolele si datele de conectare nu mai functioneaza
 
Daca hackerii au reusit sa va compromita computerul, este posibil sa fi deturnat diverse conturi online, cum ar fi e-mailul dvs. si sa fi schimbat parolele pentru a va bloca accesul la ele. Confruntarea cu consecintele acestui lucru poate fi una dintre cele mai stresante parti ale oricarui atac cibernetic. 

9. Datele si informatiile dvs. de autentificare online circula pe dark web

Daca primiti vreodata o notificare de incalcare a confidentialitatii datelor personale de la o companie de la care cumparati servicii sau produse, luati-o intotdeauna in serios si incercati sa verificati independent. Pe site-uri precum HaveIBeenPwned puteti verifica o eventuala incalcare de securitate a datelor. Instrumentele de monitorizare pe dark web pot de asemenea sa caute datele dvs. pe forumurile de criminalitate cibernetica si pe alte forumuri, acestea fiind o modalitate mai proactiva de a ramane informat. Daca actionati rapid si va schimbati parolele si/sau anulati cardurile de credit folosite la comercianti care au suferit incidente de securitate, puteti atenua riscul inainte ca infractorii sa poata monetiza un atac.

10. Primiti un avertisment de la software-ul dvs. de securitate

Avertismentele de la instrumentele anti-malware cu traditie ar trebui, de asemenea, luate in serios, desi ferestrele pop-up false ale unor pretinse aplicatii software de securitate pentru computere reprezinta o amenintare in sine. Verificati daca mesajul vine de la furnizorul legitim de software de securitate instalat pe computer si apoi urmati instructiunile pentru a incerca sa gasiti si sa stergeti fisierele rau intentionate de pe computer. Nu presupuneti ca avertismentul inseamna ca instrumentul software de securitate va curata automat computerul de acea amenintare specifica.

Ce puteti sa faceti daca suspectati un risc de securitate major?

Rulati o aplicatie anti-malware de la o companie de renume pentru a incerca sa gasiti si sa eliminati orice cod rau intentionat. Apoi luati in considerare:

- Resetarea tuturor parolelor pentru orice cont accesat de pe acel computer
- Utilizarea autentificarii multifactor pentru a reduce riscul suplimentar de compromitere a conturilor
- Achizitionarea unui instrument de monitorizare dark web pentru a verifica ce date au fost furate/expuse
- Configurarea unei blocari a conturilor bancare, astfel incat hackerii/fraudatorii sa nu le poata exploata.
- Monitorizarea tuturor conturilor pentru activitati suspecte, in special conturile bancare.

ESET, lider global pe piata de solutii de securitate antivirus si antimalware, cu un istoric de peste 30 de ani de experienta si inovatie, include in gama sa solutii de securitate pentru PC, Mac si Android, ce se potrivesc nevoilor zilnice de securitate cibernetica.  

ESET Internet Security este o solutie de securitate all-in-one, ce ofera o protectie solida pentru utilizatorii care navigheaza activ pe web, bazata pe cea mai eficienta combinatie ESET de detectie antivirus si antimalware, viteza si usurinta in utilizare. Securitatea pe mai multe niveluri este ideala pentru utilizatorii preocupati de confidentialitatea datelor, care utilizeaza in mod activ internetul pentru cumparaturi, servicii bancare, munca si comunicare. Pe langa functionalitatile de Antivirus, Antispyware si Firewall, ESET Internet Security securizeaza camera web si verifica securitatea routerului de acasa si a dispozitivelor inteligente conectate la acesta. 

Produsul face fata astfel provocarii de a gestiona si proteja utilizatorii activi de internet in fata amenintarilor informatice tot mai dinamice. 

Solutia poate fi testata gratuit 30 de zile, fara obligatii ulterioare, iar pentru utilizare pe un numar mare de statii business puteti solicita o evaluare gratuita aici

Ultimele NOUTATI

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri
Business

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri

today29 Mar. 2024
Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager
Companii

Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager

today29 Mar. 2024
Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice
Life Style

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice

today29 Mar. 2024
Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii

today29 Mar. 2024
Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice

today29 Mar. 2024
Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)
Business

Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)

today29 Mar. 2024
3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice
Life Style

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice

today29 Mar. 2024
Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii

today29 Mar. 2024
Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice

today29 Mar. 2024
Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)
Business

Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)

today29 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x