Intr-un colt al Romaniei, acolo unde istoria se impleteste cu cultura si sufletul locurilor pulseaza in ritmul trecutului si al prezentului, se afla Iasiul, un oras care nu se lasa descifrat usor, ci isi reveleaza secretele treptat, ca o carte bine scrisa.
Capitala Moldovei nu este doar o metropola, ci o experienta. Este sunetul clopotelor bisericii Mitropoliei, colina Cetatuii, dealul de la Bucium sau privelistea de la Copou, unde Eminescu isi gasea inspiratia pentru versurile sale.
Si pentru ca toate acestea trebuie vazute si traite, in randurile care urmeaza, ne-am propus sa-ti prezentam cateva motive pentru care ar trebui sa alegi Iasiul ca urmatoare destinatie de city-break.
Poti ajunge rapid la Iasi pe calea aerului, iar ca sa ai mai multa libertate de miscare, este recomandat sa rezervi o masina la un serviciu de inchirieri auto de la Iasi aeroport, cu care te poti deplasa in voie prin oras si imprejurimi.
Municipiul Iasi ofera vizitatorilor o varietate de optiuni de cazare pentru toate preferintele. Hotelurile de trei, patru sau cinci stele sunt situate in apropierea obiectivelor turistice majore, iar daca preferi pensiunile, poti gasi cazare in case cochete, cu atmosfera familiala placuta si servicii de calitate.
Te bucuri de mancaruri gustoase
Gastronomia moldoveneasca este, cu siguranta, una dintre cele mai savuroase de pe cuprinsul intregii tari, iar Iasiul este locul potrivit pentru a te bucura de aromele ei.
Sarmalele si tochitura, borsul, alivencile si zacusca fac parte din patrimoniul culinar al capitalei Moldovei, alaturi de minunatele vinuri de Cotnari, Panciu, Bucium sau Husi.
Daca, totusi, apreciezi savoarea mancarurilor de pe alte meleaguri, vei gasi in Iasi o sumedenie de restaurante cu specific grecesc, spaniol, mediteraneean, japonez, chinezesc sau libanez, in functie de preferinte.
Vizitezi obiective istorice si culturale
Ca o adevarata poarta catre sufletul Moldovei, Iasiul este gazda unor institutii culturale si a unor monumente de arhitectura si arta unice prin frumusetea si valoarea lor.
Palatul Culturii, Biblioteca Gh. Asachi, Palatul Roznovanu, Teatrul National Vasile Alecsandri sau Casa Dosoftei sunt tot atatea repere pe care le poti parcurge in city-breakul tau.
Daca iti doresti momente de regasire spirituala, nu uita sa treci pragul minunatelor lacasuri monahale care populeaza spatiul iesean: manastirile Cetatuia, Golia, Bucium si Trei Ierarhi, Catedrala Mitropolitana sau Biserica Frumoasa.
Profiti de evenimentele culturale
Indiferent daca esti amator de opera, dans sau teatru, Iasiul iti poate oferi o experienta culturala de neuitat. Dupa o zi incarcata de vizite si popasuri in locurile cu semnificatie istorica ale orasului, poti dedica seara unei piese de teatru sau unui spectacol de opera.
Varietatea de concerte si recitaluri de toate genurile, festivalurile rock sau eclectice, evenimentele saptamanale de toate felurile sunt tot atatea invitatii oferite calatorului ocazional care doreste sa descopere viata culturala a Iasiului.
Explorezi viata de noapte
Pentru ca este unul dintre cele mai vechi centre studentesti din tara - Universitatea Alexandru Ioan Cuza a fost intemeiata in 1860 -, Iasiului nu-i lipseste nici viata de noapte, atat de pretuita de cei cu sufletul tanar.
Poti alege sa-ti petreci cateva ore in cluburile si barurile din Centru, in zona pe care locuitorii de aici o numesc „La Spirala”, sau sa descoperi alte locuri de petrecere in jurul campusului Tudor Vladimirescu, in Piata Unirii, la Palas sau in Ciric.
Prin bogatia sa culturala, privelistile de neuitat si inima calda a locuitorilor, Iasiul nu este doar o destinatie de city-break, ci o experienta ce ramane adanc inradacinata in sufletul calatorului. Asadar, in momentul in care alegi Iasiul pentru o escapada urbana, te lasi purtat de ritmul vietii sale vibrante, iar acest oras plin de viata si poveste te asteapta cu bratele deschise sa-i descoperi frumusetea.
Sursa foto: Shutterstock
Ultimele NOUTATI
Romanii, ahtiati dupa criptomonede. Suma colosala pe care au investit-o iti arata ca oamenii au bani
Cum sa analizezi o companie inainte de a investi: Ghidul complet al indicatorilor financiari
Directiva NIS2, explicata. Uniunea Europeana ridica standardele de securitate cibernetica. Reguli noi pentru companii
Presedintele Iohannis, reactie la cald dupa ziua istorica in care Romania a fost primita in Schengen: Directia europeana ramane singura noastra cale reala de dezvoltare
Partenerii nostri
Distribuire dividende in numerar: Atentie la platile fragmentate!
Declaratia unica 2025: Salariul minim folosit la stabilirea plafoanelor pentru CAS si CASS
Reguli noi la inregistrarea contractului de inchiriere la ANAF, de la 1 ianuarie 2025
Alegerile prezidentiale 2024 au fost ANULATE de Curtea Constitutionala
Te-ar putea interesa si