Rolul de parinte este foarte important si trebuie luat intotdeauna in serios, de relatia dintre parinte si copil depinzand intr-o mare masura fericirea, implinirea si viitorul celui mic. Copiii cresc si se dezvolta sub aripa parintilor, cei din urma jucand practic un rol de indrumatori in viata pentru cei mici. Fara indoiala, cresterea si educarea unui copil necesita rabdare, daruire si cunoastere din partea parintelui.
Totusi, oricat de mult s-ar stradui, parinti perfecti din toate punctele de vedere nu exista. Asa cum nici copii fara cusur nu exista! Parintii trebuie insa sa constientizeze ca anumite greseli pe care le-ar putea face fara sa isi dea seama ar putea favoriza dezvoltarea unor atitudini si comportamente negative pentru cei mici.
Vorbim in randurile urmatoare despre cinci greseli toxice facute de parinti care ii pot face pe copii mai egoisti!
Din dorinta de a le indeplini toate dorintele, unii parinti ajung in situatia de a spune mereu “da” la orice vrea cel mic. Potrivit studiilor, copiii care sunt rasfatati excesiv de parinti ajung in cele mai multe cazuri egoisti si lipsiti de compasiune. Specialistii au ajuns de-a lungul anilor la concluzia ca cei mici incep sa isi dezvolte disponibilitatea si dorinta de a ii ajuta pe cei din jur inca de la varsta de doi ani. Astfel, este de preferat ca parintii sa fie cei care ii indurma pe copii sa fie generosi si sa isi ajute mereu aproapele.
Copiii cresc si se dezvolta sub indrumarea parintilor, acestia reprezentand cele mai importante repere pentru cei mici in ceea ce priveste modelarea si dezvoltarea comportamentului si personalitatii. Familia joaca un rol extrem de important atunci cand vine vorba despre capacitatea unui copil de a deprinde anumite atitudini. Un parinte nu trebuie sa uite niciodata ca felul in care el se va comporta in viata de zi cu zi ii va influenta comportamentul si personalitatea celui mic.
Copiii trebuie invatati, de asemenea, sa isi asume responsabilitatile pentru actiunile lor. Astfel, parintii ar trebui sa stabileasca anumite consecinte si limite atunci cand vine vorba despre ce are voie si ce nu are voie sa faca un copil. In timp, cei mici vor ajunge sa invete din greselile pe care le fac si sa isi dezvolte atitudini si comportamente pozitive.
Un copil care primeste intotdeauna orice isi doreste nu va avea sansa niciodata sa invete cu adevarat ce inseamna gratitudinea. Copiii trebuie sa fie invatati sa aprecieze ceea ce au si sa fie recunoscatori. Vorbeste-i celui mic despre gratitudine si explica-i de ce este bine sa fie recunoscator pentru ce are! De asemenea, invata-l sa spuna “multumesc” de fiecare data cand primeste ceva sau cand este ajutat! Nu in ultimul rand, arata-i cat de frumos este sentimentul de a darui sau de a face o fapta buna!
Prin participarea intregii familii la actiuni de voluntariat, copilul va avea sansa de a intelege ce inseamna compasiunea si cum poate cineva sa contribuie la un bine comun. Voluntariatul il va invata pe cel mic sa fie atent si sa inteleaga si nevoile celor din jur. Practicand voluntariatul sub diferite forme si in diverse imprejurari, cel mic va avea, de asemenea, oportunitatea de a intelege ce inseamna generozitatea. In plus, astfel va putea deprinde anumite abilitati care s-ar putea dovedi utile mai tarziu!
Studiile au demonstrat ca un copil incepe sa inteleaga in jurul varstei de opt ani ca starea sa emotionala nu depinde exclusiv de ceea ce simte el, ci de ceea ce se intampla in general in jurul sau. Totodata, la aceasta varsta, copilul va avea deja capacitatea de a se pune in pielea altcuiva si de a intelege mai profund ceea ce se intampla in jurul sau.
Profita de aceasta ocazie si incearca sa ii oferi posibilitatea copilului sa se informeze si sa aiba cunostinta despre lucrurile care se petrec in afara locuintei voastre! Totodata, da-i sansa celui mic sa isi exprime punctul de vedere cu privire la ceea ce afla! In acest fel, sansele ca cel mic sa devina rasfatat si egoist scad considerabil.
Citeste si: Orfanii de catifea ai Romaniei: peste 12.000 de copii au ambii parinti plecati peste hotare
Ultimele NOUTATI
Romanii, ahtiati dupa criptomonede. Suma colosala pe care au investit-o iti arata ca oamenii au bani
Cum sa analizezi o companie inainte de a investi: Ghidul complet al indicatorilor financiari
Directiva NIS2, explicata. Uniunea Europeana ridica standardele de securitate cibernetica. Reguli noi pentru companii
Presedintele Iohannis, reactie la cald dupa ziua istorica in care Romania a fost primita in Schengen: Directia europeana ramane singura noastra cale reala de dezvoltare
Partenerii nostri
Distribuire dividende in numerar: Atentie la platile fragmentate!
Declaratia unica 2025: Salariul minim folosit la stabilirea plafoanelor pentru CAS si CASS
Reguli noi la inregistrarea contractului de inchiriere la ANAF, de la 1 ianuarie 2025
Alegerile prezidentiale 2024 au fost ANULATE de Curtea Constitutionala
Te-ar putea interesa si