Planificator pentru invatarea unei limbi straine: ghid pentru crearea planului ideal de studiu

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Planificator pentru invatarea unei limbi straine: ghid pentru crearea planului ideal de studiu
Planificator pentru invatarea unei limbi straine: ghid pentru crearea planului ideal de studiu
de Redactia Manager la 13 Feb. 2024
Urmareste-ne pe Google News
profesori online

Fara un plan, orice obiectiv ramane doar o dorinta. Descopera secretul invatarii unei limbi straine cu ajutorul acestei tehnici inedite si dovedite. Planifica eficient intregul proces cu ajutorul sablonului!


Language Pro a intervievat 85 de vorbitori nativi de limba engleza, care nu intentioneaza sa studieze o noua limba straina. Cea mai frecventa scuza? „Nu am timp.”

Cu toate acestea, trucul nu consta in a avea mai mult timp, ci in a gasi mai mult timp! Un planificator pentru studiul unei limbi straine te ajuta la mentinerea unui program organizat si la identificarea obiceiurile care iti consuma timpul si nu ajuta la indeplinirea obiectivelor.

In acest articol iti oferim un plan gratuit de invatare a unei limbi straine, care sa te ajute sa gestionezi programul. Dar, mai intai, hai sa intelegem tehnica dovedita care sta la baza acestui plan (de invatare a unei limbi straine) si modul in care iti poate duce abilitatile lingvistice la urmatorul nivel.

Un model dovedit de planificare a obiectivelor pentru invatarea unei limbi straine

Exista nenumarate metode atestate pentru stabilirea si atingerea obiectivelor. Totul depinde de preferintele tale. Totusi, inca din anii ‘50, mii de persoane si companii au folosit o anumita tehnica de stabilire a obiectivelor demonstrata, denumita OKRs.

OKR inseamna Obiective si rezultate cheie (Objectives and Key Results). Metoda este utilizata de companii gigant din intreaga lume, printre ele Amazon, Google si Spotify, dar si de catre indivizi pentru a-si stabili obiectivele personale. Care este diferenta dintre un obiectiv si un rezultat cheie? Ei bine, simplu spus:
  • Obiectiv: rezultatul final pe care doresti sa il obtii
  • Rezultat cheie: activitati propriu-zise pe care le vei face pentru a implini obiectivul (realizari)
Iata un exemplu cum sistemul OKR poate fi implementat pentru a incheia un semimaraton:
  • Obiectiv: sa alerg un semimaraton in 3 luni.
  • Rezultat cheie 1: alerg de 4 ori pe saptamana;
  • Rezultat cheie 2: gatesc o masa sanatoasa noua in fiecare saptamana;
  • Rezultat cheie 3: am un somn de calitate de 8 ore in fiecare noapte.
OKRs reprezinta un sistem pentru a crea obiceiuri mai bune, a atinge tintele si care permite sa iti inregistrezi progresul. Sablonul (de invatare a unei limbi straine) de mai jos este inspirat din sistemul OKR, pentru a usura atingerea obiectivele si a oferi un progres tangibil.

Plan de studiu pentru cei care invata o limba straina



Poti folosi acest sablon in mai multe moduri, de exemplu xeroxat direct sau completat intr-un caiet. Il poti chiar lipi pe un perete sau adauga la calendarul Google. Astfel vei primi notificari despre timpul de studiu si obiective. Tine cont de sfaturile de mai jos pentru ca planul tau sa devina valoros si de succes.

Cum sa creezi planul de studiu a unei limbi straine

1. Concentreaza-te pe ce poti realiza in fiecare saptamana

Pentru a indeplini obiective marete, trebuie sa faci doar mici schimbari in rutina ta de zi cu zi. De aceea, recomandam o planificare saptamanal in locul uneia lunare sau pe un an intreg. Astfel, obiectivele tale par mai accesibile, realizabile si mai putin intimidante. De asemenea, daca intampini obstacole in atingerea obiectivelor, nu veti simti ca te abati complet de la traseul dorit, asa cum s-ar intampla daca ai o saptamana intreaga fara activitati planificate in calendarul pe o luna. Foloseste acest plan in fiecare saptamana pentru a-ti ghida ambitiile si pentru a te mentine concentrat pe progres.

2. Urmareste cu atentie obiectivele

In plan exista doua sectiuni inspirate de OKR care vor sustine atingerea tintelor. Obiectivul tau este unul de mare amploare, ambitios, tocmai de aceea studiezi o limba straina. Cele mai frecvente:
  • Mutatul in alta tara
  • Trecerea unui examen de limba straina nivel B2
  • Dezvoltarea profesionala si discutiile cu clientii, colegii si cumparatorii
Cu toate acestea, obiectivele ambitioase au nevoie de pasi propriu-zisi, iar aici intervine rezultatul cheie. Poti adauga pana la trei rezultate cheie pentru a-ti atinge obiectivul (in functie de cat de mult timp doresti sa aloci studiului). Rezultatele tale cheie trebuie sa fie practice si usor de cuantificat, pentru a-ti facilita parcursul spre obiectiv.

3. Cauta mereu activitati noi pentru a evita monotonia

Inainte de a Incepe programul, gandeste-te la activitati care ar putea transforma procesul de Invatare intr-unul distractiv si eficient. Exista multe optiuni pentru a Invata o limba straina de acasa, iar noi am adaugat cateva exemple pentru o persoana a carei obiectiv este sa impresioneze familia partenerului. Aceasta persoana va citi cele mai recente stiri si va asculta podcasturi, astfel incat sa aiba subiecte interesante de discutie. Efectiv, ar putea:
  • Sa citeasca 5 pagini dintr-o carte;
  • Sa asculte 30 de minute dintr-un podcast;
  • Sa vizioneze o emisiune pe Netflix, oprind-o din cand in cand pentru a repeta pronuntia si a-si nota cuvintele noi;
  • Sa converseze cu un prieten sau un partener cu care face schimb lingvistic;
  • Sa asculte muzica in limba studiata si sa fredoneze versurile.
In urma sesiunii de brainstorming, acum ai o lista interesanta pentru a combina exercitiile de invatare a unei limbi straine in fiecare saptamana. Schimba-le periodic, iar procesul va deveni mult mai atragator.

4. Diversifica!

Desi vorbitul este adeseori considerat cel mai bun mod de a invata o limba, ar trebui sa studiezi cititul, scrisul, vorbitul si ascultatul intr-un mod cat mai uniform. Astfel vei avea o imagine de ansamblu asupra limbi. De exemplu, ascultand podcasturi poti intelege cum sa pronunti cuvintele noi, ceea ce imbunatateste si vorbitul!
In sablon vei gasi un rand dedicat exclusiv dezvoltarii vocabularului. Scopul este sa iti reimprospatezi memoria cu toate cuvintele noi pe care le-ai invatat din ascultat, din citit si din conversatii. Descarca o aplicatie flashcard de tip Quizlet sau Drops pentru a exersa ori de cate ori ai cateva minute libere. 

5. Adapteaza planul pentru conform rutinei tale

In sablon, ai o sectiune privind timpul pe care il planifici pentru studiu si una pentru intervalul efectiv. Acesti indicatori sunt prezenti pentru a vedea daca reusesti sa indeplinesti obiectivele sau daca trebuie sa schimbi pasul.
In primele saptamani, fii atent(a) la aceste cifre si sa vezi cat timp aloci in mod real programului. Daca sesiunile de invatare par prea scurte, adauga cateva minute. Daca ti se par prea lungi, nu te stresa! Important este sa nu te simti prost daca nu inveti la fel de „repede” ca altii. In schimb, incearca sa progresezi cate un pic in fiecare zi.

6. Nu studia in fiecare zi

Este posibil sa progresezi foarte mult daca inveti o limba straina in fiecare zi, dar vei obosi rapid. Odihna corespunzatoare si somnul sunt extrem de importante pentru a consolida ceea ce ai invatat, conform acestui studiu din Nature.

Studiaza 5 zile pe saptamana cel mult! Daca esti foarte pasionat si extrem de motivat, poti incerca oricand o activitate usoara in timpul zilelor pauza. De exemplu, asculta muzica sau urmareste un film in limba pe care o studiezi.

7. Tine evidenta folosind repere

Dupa fiecare luna, verifica-ti progresul! Tine un jurnal (de preferinta acelasi caiet sau dosar folosit pentru a exersat scrisul in limba tinta) si intreaba-te:
  • Mi-am atins obiectivele luna aceasta? De ce sau de ce nu?
  • Ce am inteles cel mai bine?
  • Ce am inteles cel mai putin?
  • Ar trebui sa imi schimb activitatile saptamana viitoare?
  • Ar trebui sa cresc sau sa reduc timpul dedicat invatarii?
Aceste intrebari te ajuta sa planifici urmatoarele obiective, sa eviti plafonarea in studierea limbii si sa iti monitorizezi progresul, ceea ce reprezinta o motivatie uriasa!

Studiaza recomandarile expertilor privind obiceiurile in procesul de invatare a unei limbi straine

Stim ca planificarea si realizarea unei rutine eficiente de invatare a unei limbi straine pot fi dificile, asa ca am discutat cu cativa experti! Mai jos sunt cateva sfaturi de la doi profesori de limba engleza Preply, precum si a unui membru al echipei de programe Preply. Iata cei mai importanti factori pentru a crea un program de studiu eficient!

Jan

Profesoara experta in limba engleza, specializata in pregatirea pentru IELTS:
  • Nu uitati sa includeti toate cele patru abilitati: citit, scris, ascultat si vorbit;
  • Folositi materiale autentice (ziare reale, postari pe bloguri, discutii la emisiuni TV, etc.) in plus fata de manuale;
  • Alocati perioade scurte de timp pe durata zilei pentru studiul limbii engleze. 15-20 de minute sunt suficiente pentru fiecare sesiune, dar trebuie sa respectati programul! Dupa cateva saptamani, va deveni parte a rutinei si nici nu va mai trebui sa te gandesti la acest aspect, devine un obicei, ca si exercitiile fizice!
  • Faceti ca „timpul dedicat limbii” sa fie distractiv atunci cand puteti: discutati cu prietenii in limba engleza, urmariti filme bune cu subtitrare, etc. Cu cat va place mai mult sa invatati, cu atat procesul va fi mai usor;
  • Gasiti un profesor bun. Puteti face foarte multe singuri, dar un profesor bun va vedea unde aveti nevoie de indrumare si feedback, va poate raspunde la intrebari si va poate mentine motivati.

Sylvia

Sefa sectiei de metodologie de la Preply, creeaza materiale de studiu pentru limbile straine.

„Persoanele care invata cu maxim succes limbi straine se asigura ca aloca timp adecvat in program studiului lingvistic, prioritizand cele 10-15 minute pe zi. Mai mult, au si un plan de studiu lingvistic cu perioade de timp alocate exersarii.”

„Persoanele care studiaza folosind un program de studiu se simt responsabile pentru indeplinirea sarcinilor stabilite. Timpul este un bun deosebit de pretios in prezent si studentii implicati considera acest timp drept o investitie. Invatarea eficienta a unei limbi straine implica existenta unui obiectiv clar si intelegerea faptului ca fiecare sesiune de studiu e un pas pentru atingerea acestui obiectiv. Daca invatati putin si des va veti atinge mai rapid obiectivul si mai eficient decat o singura sesiune maraton o data pe saptamana. Excesul are beneficii doar pentru Netflix, nu pentru invatarea unei limbi straine!”

Leonah

Profesoara autorizata nativa de limba engleza. Instructor pentru examene IELTS, TOEFL, TOEIC si Cambridge ESOL:

Invatarea unei limbi straine este un angajament care implica o planificare si o executie eficiente.

Cand planificati, concentrati-va pe urmatoarele:
  1. Gasiti cea mai buna metoda de invatare a unei limbi straine si includeti-o in programul vostru (studiu individual sau cu un profesor online);
  2. Descoperiti ce tip de student sunteti: logic, solitar, social, auditiv sau o combinatie a mai multor astfel de tipuri;
  3. Tratati invatarea limbii straine la fel cum va tratati intalnirile programate sau sedintele si adaugati sesiunile in calendar cu notificari.
Atunci cand va puneti planul in aplicare:
  1. Gasiti un interval regulat in care va puteti concentra, in special pentru gramatica si scris.
  2. Folositi timpii morti, precum naveta sau momentele petrecute in trafic, pentru citit, ascultat si studiat flashcards. De asemenea, puteti folosi timpul liber de la finalul zilei uitandu-va la emisiuni ori filme in limba tinta pentru exersarea ascultatului.
  3. Incercati sa asociati invatarea limbii straine cu treburi zilnice si incercati sa povestiti ce se intampla in jurul vostru, aceasta reprezentand o metoda foarte eficienta.
Indeplineste-ti mai rapid obiectivele cu un profesor online

Implinirea unui obiectiv asociat cu invatarea limbii nu este ceva usor realizabil de unul singur. Ai nevoie de cineva cu care sa vorbesti constant, care te poata corecta ori de cate ori gresesti si indruma in directia corecta.

Un profesor online este o persoana care se poate plia pe programul tau si te poate ajuta sa exersezi toate abilitatile lingvistice de baza concomitent. Pe Preply, poti alege dintre mii de profesori online experti, care te pot indruma prin orice provocari ai putea intampina atunci cand inveti limba visata. Fie ca doresti sa iti imbunatatesti engleza pentru afaceri sau sa vorbesti limba spaniola de baza pentru momentul cand vei calatori in America de Sud, pe Preply gasesti profesorul perfect care sa te ajute in a-ti atinge obiectivul. 

Se spune ca „fara un plan, orice obiectiv ramane doar o dorinta”, asa ca fa-ti planul impreuna cu un profesor iar in scurt timp iti vei transforma obiectivele lingvistice in realitate!

Ultimele NOUTATI

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri
Business

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri

today26 Apr. 2024
PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)
Business

PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)

today26 Apr. 2024
Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024
Guvernul modifica din nou Codul fiscal:  romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF
Economie

Guvernul modifica din nou Codul fiscal: romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF

today26 Apr. 2024
Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public
Economie

Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public

today26 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x