Cele mai gustoase 7 retete romanesti fara carne

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cele mai gustoase 7 retete romanesti fara carne
Cele mai gustoase 7 retete romanesti fara carne
de Redactia Manager la 30 Mai. 2019
Urmareste-ne pe Google News
retetebucatarie romaneascavegetarianlegume

Bucataria romaneasca este printre cele mai diverse din lume si reflecta vasta istorie a tarii noastre. De-a lungul timpului, aceasta a fost influentata de preparatele culinare ale altor popoare care si-au pus definitiv amprenta pe anumite bucate.

Am mostenit de la turci ciorba de perisoare, snitelul de la austrieci sau delicioasa musaca de la greci. Insa, din trecut, una dintre ocupatiile de baza din tara noastra a fost agricultura. Astfel, romanii s-au bucurat in permanenta de o gama variata de produse vegetale, contribuind la cultura gastronomica cu multe mancaruri traditionale fara carne. Preparatele specifice se bucura si in prezent de aprecierea tuturor, fiind la loc de cinste in meniurile restaurantelor sau ale firmelor de catering. Iata care sunt cele mai apreciate retete fara carne:

Pilaful cu legume si ciuperci

Nelipsit de pe mesele romanilor, pilaful cu legume si ciuperci este un adevarat deliciu. Pentru prepararea sa e nevoie de 400 g de ciuperci, 2 cepe mari, usturoi dupa gust, 1 ardei iute, 2-3 morcovi, 1-2 ardei kapia sau gogosari, 1 vanata, 1 dovlecel, 2-3 rosii, 3 cesti de orez, 1/2 legatura de marar, 1/2 legatura de patrunjel, ulei, sare si piper dupa gust.


Pentru prepararea mancarii, se taie ciupercile in sferturi si se maruntesc ceapa, usturoiul, morcovii, ardeii si verdeata. Dovlecelul si vanata se taie cubulete, dupa care se freaca cu sare si se lasa la scurs. Spre deosebire de pilaful traditional, in reteta de fata bucatile de legume nu trebuie sa fie prea mici.  Se oparesc apoi rosiile, se curata si se toaca cubulete.


Intr-o cratita se incinge putin ulei si se calesc ciupercile impreuna cu ceapa, usturoiul si ardeii. Se scot deoparte, si se calesc apoi cealalta ceapa cu morcovul, peste care se adauga dupa 2-3 minute cubuletele de vanata si dovlecel. Separat, se incinge putin ulei si se prajeste orezul pentru 1-2 minute. Se stinge cu 6 cesti de apa fierbinte, se adauga sare si se lasa sa fiarba 5 minute, dupa care se pun toate legumele calite anterior. La final, se presara verdeata tocata.

Sarmalele cu ciuperci

Preferate de vegetarieni si o varianta potrivita de mancare in posturi, sarmalele cu ciuperci reprezinta un preparat de care romanii nu se despart prea usor. Pentru a obtine aceste delicioase sarmale este nevoie de varza murata sau dulce, 500 g de ciuperci proaspete, 200 g de orez, 1 telina mica, 2 cepe mari, 2 morcovi mari, 60 ml ulei, 150 ml bulion, foi de dafini, marar, cimbru, sare, piper dupa gust.


Se maruntesc legumele si se pun la calit in ulei pentru 4-5 minute, dupa care se adauga si ciupercile tocate marunt. Dupa ce amestecul s-a mai calit 2-3 minute, se inchide focul si se adauga sare, piper, mararul tocat si cimbru. Se adauga apoi orezul spalat, se omogenizeaza compozitia, dupa care se fac sarmalele. Dupa terminarea lor, se pun la fiert cu bulionul de rosii, cimbru si frunzele de dafin.

Varza calita

Printre preparatele fara carne traditionale romanesti se numara si varza calita. Aceasta se gateste foarte usor dintr-o varza dulce, 2 linguri de bulion, 4 linguri de ulei, 1 legatura de marar, boia, piper si sare. Se toaca varza fideluta si se freaca cu sare pana se inmoaie dupa care se caleste in uleiul incins pana devine sticloasa. Se adauga apoi apa, bulion, piper si boia si se fierbe aproape o ora, iar la final se adauga mararul tocat marunt.

Tocanita de cartofi

Cartofii sunt preferatii nostri, ai tuturor, asa ca i-am transformat de-a lungul timpului intr-o leguma-vedeta pentru preparatele fara carne. Tocanita este una dintre cele mai gustoase mancaruri. Pentru realizarea ei este nevoie de 6 cartofi mari, 2 cepe medii, 2 morcovi, 2 ardei grasi, 2 catei de usturoi, o ceasca de bulion, 6 boabe de piper, sare, ulei de masline, frunze de dafin, patrunjel, apa si cateva fire de cimbrisor. Pentru preparare, se pun la fiert cartofii tocati cubulete in apa cu sare. Ceapa maruntita se caleste in ulei, iar cand devine sticloasa se adauga morcovii rasi si ardeiul tocat. Se adauga apoi cartofii, firele de cimbrisor si dafinul si se calesc 2 minute. Tocanita se acopera cu apa si se pun boabele de piper. Dupa ce totul a fiert 10 minute, se adauga bulionul si usturoiul maruntit, se baga oala la cuptor 20 minute si la final se pune patrunjelul tocat.

Ciorba de legume

Mai mult ca sigur, ciorba de legume este cea mai cunoscuta in intreaga lume deoarece ea serveste ca baza pentru toate celelalte variante de ciorbe. O pregatim din 2 cartofi mari, 1 morcov, o ceapa, 4-5 linguri de mazare, un sfert de varza alba, 2-3 rosii sau bulion, o radacina de patrunjel, 2-3 linguri de ulei, sare ÅŸi piper, o legatura mica de patrunjel. Pentru acrit se foloseste bors, sare de lamaie sau otet.


Pentru preparare se taie ceapa si se caleste putin in ulei, dupa care se adauga morcovul si radacina de patrunjel tocate si se lasa la inabusit. Dupa cateva minute, se pun cartofii cuburi, varza tocata marunt si 4-5 cani de apa. Spre final se adauga si mazarea, iar dupa ce au fiert toate legumele se pune bulionul sau rosiile taiate, sare si piper dupa gust. Se acreste daca e necesar si se presara patrunjel tocat deasupra ciorbei.

Fasolea batuta

Fasolea batuta domina preparatele fara carne preferate de romani si se gaseste chiar si in restaurantele foarte pretentioase. Se gateste din 500 g de fasole uscata lasata la inmuiat, 4-5 cepe mari, 4 linguri de ulei, 2 linguri de bulion, usturoi, sare si piper dupa gust. Fasolea se fierbe bine, dupa care se scurge de apa si se paseaza la blender sau prin masina de tocat. Ceapa se marunteste si se caleste in ulei, apoi se adauga peste ea bulionul. Jumatate din amestecul obtinul se freaca cu fasolea pasata, usturoi, sare si piper, apoi se aseaza intreaga compozitie intr-un vas si se acopera cu cealalta jumatate de cepa calita cu bulion.

Iahnia de fasole

Mult mai apreciata decat orice fel de mancare fara carne, iahnia de fasole este vedeta gastronomiei romanesti. Pentru a o gati avem nevoie de 1 kg de fasole uscata, 2 cepe mari, 2-3 linguri de bulion, 1 morcov, 1 telina mica, ulei, foi de dafin, cimbru, piper, sare si marar verde. Modul de preparare este urmatorul: se pune fasolea la fiert pentru o ora cu morcovul si telina tocate marunt. Ceapa se taie si se caleste in ulei, dupa care se stinge cu bulion, dafin si putina zeama de la fasolea fiarta. Se adauga boabele fierte si se completeaza cu zeama pana se obtine o consistenta moale. Dupa aceasta, se condimenteaza cu sare, cimbru si piper, iar la final se adauga mararul tocat.

 

Preparatele culinare fara carne sunt deopotriva apreciate de vegetarieni sau cei care tin posturile ori mai evita adesea proteina animala. Nu sunt usor de gatit, necesita ingrediente proaspete si destul de mult timp. Insa, pofticiosii gasesc mancare traditionala romaneasca in Bucuresti si o pot comanda oricand doresc sa serveasca preparate sanatoase si gustoase, pregatite dupa retete autentice.

Ultimele NOUTATI

6.000 de euro ca sa te muti in Italia! Anuntul autoritatilor din Provincia Varese: Oferim banii oricui vine sa locuiasca aici
Life Style

6.000 de euro ca sa te muti in Italia! Anuntul autoritatilor din Provincia Varese: Oferim banii oricui vine sa locuiasca aici

today14 Iun. 2025
Rolul pulsatorului in mulsul zilnic
Casa si gradina

Rolul pulsatorului in mulsul zilnic

today13 Iun. 2025
Se vand ca painea calda! Daca iti faci stoc de 20 sau 30 de astfel de produse si le vinzi pe OLX castigi zeci de mii de lei din prima luna!
Business

Se vand ca painea calda! Daca iti faci stoc de 20 sau 30 de astfel de produse si le vinzi pe OLX castigi zeci de mii de lei din prima luna!

today13 Iun. 2025
Instrumente esentiale pentru gestionarea comenzilor in perioadele de varf
Life Style

Instrumente esentiale pentru gestionarea comenzilor in perioadele de varf

today13 Iun. 2025
Impactul fumatului asupra succesului implantului dentar
Life Style

Impactul fumatului asupra succesului implantului dentar

today13 Iun. 2025
Doar 4 din 10 patroni publica salariul in anuntul de angajare. Oare de ce?
Companii

Doar 4 din 10 patroni publica salariul in anuntul de angajare. Oare de ce?

today13 Iun. 2025
Ghidul angajatorului. Daca un salariat munceste dupa program nu inseamna neaparat ca efectueaza ore suplimentare!
Companii

Ghidul angajatorului. Daca un salariat munceste dupa program nu inseamna neaparat ca efectueaza ore suplimentare!

today12 Iun. 2025
Cum ne schimba retelele sociale creierul si comportamentul: intre dependenta, validare si manipulare digitala
Social Media

Cum ne schimba retelele sociale creierul si comportamentul: intre dependenta, validare si manipulare digitala

today12 Iun. 2025
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x