Un sfert dintre romani consuma de doua-trei ori mai mult peste decat acum cinci ani
beneficii consum pestealimente vitamina dalimente omega 3
Interesul romanilor pentru carnea de peste si produsele derivate din peste a sporit in ultimii cinci ani, iar 25% consuma mai mult in prezent, releva o cercetare de piata derulata de Reveal Marketing Research in parteneriat cu Alfredo Seafood, in noiembrie.
In ultimii cinci ani, pestele a devenit un aliment mai popular in Romania, 16% dintre persoanele intervievate in cadrul studiului declarand ca si-au dublat consumul in aceasta perioada. 9% dintre respondenti mananca peste chiar de trei ori mai mult peste decat in 2015, iar 5% au adoptat o dieta care nu include niciun alt tip de carne, in afara de peste.
Reprezentantii Alfredo Seafood sunt de parere ca piata carnii de peste va continua sa creasca, in ciuda ritmului mai lent din ultimii doi ani si a impactului negativ cauzat de pandemie.
In prezent, Romania se plaseaza in continuare in coada clasamentului tarilor din Uniunie Europeana, din punct de vedere al cantitatii de carne de peste consumata anual, cu 8 kilograme pe cap de locuitor pe an, in crestere fata de 2015, cand se inregistrau doar 6 kilograme pe cap de locuitor.
Evolutia lenta este oglindita si de concluziile cercetarii, potrivit carora 45% dintre romani estimeaza ca nu si-au modificat in niciun fel consumul de peste. Cel mai bine ancorati in obiceiurile de consum de acum cinci ani s-au dovedit a fi barbatii, intr-un procent de 52%, si familiile traditionale, cu 49%.
Potrivit cercetareii, o diferenta in sens pozitiv se evidentiaza in randul familiilor moderne, care intr-o proportie de 20% afirma ca, in prezent, consuma de doua ori mai mult peste decat acum cinci ani, in timp ce 12% spun ca, acum, consuma de trei ori mai mult peste decat acum 5 ani. Se observa o tendinta a celor cu venituri mai ridicate de a consuma mai frecvent peste.
Femeile afirma ca, in prezent, consuma mai mult peste, 19% dintre acestea declarand ca, in 2020, consuma de doua ori mai mult peste comparativ cu 2015, iar 11% dintre ele mananca de trei ori mai mult peste decat acum cinci ani.
Din categoria celor care, in ultimii cinci ani, au ales o dieta in care singura carne prezenta este cea de peste, cea mai mare pondere este reprezentata de persoanele mature si celibatare: 11%.
Beneficiile carnii de peste sunt recunoscute de numeroase studii internationale, care arata inclusiv ca acizii grasi esentiali Omega 3 si vitamina D intaresc imunitatea organismului in fata bolilor.
Cu toate acestea, 24% dintre persoanele chestionate spun ca, in prezent, mananca mai putine produse de provenineta piscicola decat in 2015. Dintre acestia, 34% fac parte din segmentul milenialilor celibatari, iar 30% sunt persoane mature fara parteneri.
Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.015 persoane cu varste de peste 18 ani, reprezentativ la nivel urban si rural.