Ce este un plan de afaceri si pentru ce este el bun
Un plan de afaceri este un document care ofera o imagine a afacerii. Un plan de afaceri poate sa aiba mai multe utilizari. Astfel, un plan de afaceri poate sa fie vazut ca:
A. Instrument de monitorizare si evaluare a unei afaceri
Ca si in viata de zi cu zi, pentru a avea succes in afaceri trebuie sa va stabiliti ce vreti sa faceti, ce etape vreti sa parcurgeti si cand. Acelasi lucru trebuie sa se intample si cu o firma. Ea trebuie sa aiba un plan de afaceri pe care trebuie sa il respecte.
O firma de succes este, in general, o firma care are un plan de afaceri clar, cu obiective bine definite si unde toti cei implicati (de la angajati pana la patroni) au capacitatile si ambitia de a atinge aceste obiective.
B. Material de prezentare/promovare
Un plan de afaceri poate fi considerat echivalentul unui Curriculum Vitae. In cazul in care doriti, de exemplu, sa incheiati un parteneriat
strategic cu o alta companie (in special daca e vorba de o companie straina, multinationala sau un fond de investitii) si vreti sa demonstrati seriozitatea afacerii dvs., cel mai elegant este sa o faceti prin realizarea si prezentarea unui plan de afaceri.
Un plan de afaceri trebuie sa arate cum a mers pana atunci afacerea respectiva. Care au fost parametrii pe care si i-a propus sa ii atinga, daca s-a intamplat asa cum si-a propus sau nu, care sunt etapele urmatoare pe care vrea sa le parcurga.
C. Instrument pentru atragerea de fonduri
Daca doriti sa obtineti un credit sau o finantare nerambursabila (de exemplu, de la Uniunea Europeana), mai mult ca sigur o sa vi se ceara sa concepeti si sa depuneti un plan de afaceri si in astfel de cazuri, finantatorul o sa va dea si un sablon pe care trebuie sa il respectati in realizarea planului de afaceri.
Mai multe articole despre acest subiect gasiti in sectiunea: Plan de afaceri
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si