65 de ani de apartenenta a Romaniei la Organizatia Natiunilor Unite
romania onuaniversare onuaniversare romania onumesaj aurescu onu
Ministerul Afacerilor Externe saluta aniversarea, la 14 decembrie 2020, a 65 de ani de la aderarea Romaniei la Organizatia Natiunilor Unite. Acceptarea tarii noastre ca membru ONU, alaturi de alte 15 state, a avut loc ca urmare a adoptarii Rezolutiei Adunarii Generale a ONU nr. 995(X), la 14 decembrie 1955.
Totodata, aniversarea celor 65 de ani de apartenenta a tarii noastre la ONU coincide cu celebrarea, in luna septembrie a acestui an, a 75 de ani de existenta a Organizatiei. In 1945, reprezentantii a 50 de tari s-au intalnit la San Francisco pentru a elabora Carta Organizatiei Natiunilor Unite, care a fost semnata la 26 iunie 1945.
Citeste si:
Malta include Romania pe lista statelor in care este cod portocaliu. Noi conditii de intrare pentru romani
ONU si-a inceput oficial activitatea la 24 octombrie 1945, dupa ce Carta a fost ratificata de China, Franta, Uniunea Sovietica, Marea Britanie, Statele Unite si de o majoritate a celorlalti semnatari.
Carta ONU este cel mai important document juridic care reglementeaza relatiile internationale, stabilind drepturile si obligatiile statelor membre si principiile esentiale ale relatiilor internationale.
Cele mai semnificative tratate internationale multilaterale care au fost incheiate ulterior se raporteaza la principiile Cartei ONU. Dorinta Romaniei de a face parte din ONU a fost exprimata oficial inca din 1946, insa aderarea tarii noastre a fost blocata pana in 1955.
La 14 decembrie 1955, Adunarea Generala (AG) a decis, prin Rezolutia nr. 995(X), primirea Romaniei in ONU, alaturi de alte 15 state: Albania, Austria, Bulgaria, Cambodgia, Finlanda, Spania, Ungaria, Iordania, Irlanda, Italia, Laos, Libia, Nepal, Portugalia, Sri Lanka. In prezent, ONU numara 193 de state membre.
Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a transmis un mesaj in care arata ca momentul aniversarii a sase decenii si jumatate de apartenenta la Organizatia Natiunilor Unite ne invita sa reflectam asupra contributiei active a Romaniei la indeplinirea obiectivelor Organizatiei.
Aurescu arata ca Romania a fost si va ramane un membru activ implicat in buna functionare a Organizatiei, demonstrand un angajament autentic si durabil pe toate palierele: mentinerea pacii si securitatii internationale, dezvoltarea durabila si promovarea drepturilor omului, a democratiei si statului de drept.
"Atasamentul profund si consecvent al Romaniei pentru multilateralism si dreptul international, protejarea drepturilor universale ale omului si promovarea reglementarii diferendelor de orice fel prin mijloace pasnice raman constante fundamentale ale cadrului de actiune internationala a tarii noastre - alaturi de cei trei piloni centrali ai politicii externe a Romaniei, cresterea rolului si profilului Romaniei in cadrul Uniunii Europene, si respectiv a NATO, intarirea si extinderea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite.
Pandemia de COVID-19 a dovedit, o data in plus, importanta cooperarii multilaterale pentru abordarea provocarilor globale. In acest context, avem nevoie de o Organizatie eficienta, capabila sa raspunda adecvat atat provocarilor pre-existente la adresa pacii, securitatii si drepturilor omului, cat si provocarilor emergente si tendintelor care se contureaza in contextul actualei crize pandemice.
Romania ramane un sustinator al reformei ONU, in acord cu abordarile propuse de Secretarul General al ONU si cu obiectivele Declaratiei politice adoptate in contextul aniversarii a 75 de ani de la crearea Organizatiei. Romania va continua sa fie un sustinator activ al diplomatiei multilaterale eficiente si se va implica, prin parteneriate multilaterale, pentru identificarea raspunsurilor la provocarile globale actuale, ce vizeaza inclusiv domenii din sfera tehnologiei, a digitalizarii si a inteligentei artificiale.
Tehnologia digitala a informatiilor si comunicatiilor este esentiala pentru a realiza Agenda 2030 pentru dezvoltare durabila si cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabila.
Vom actiona si pe viitor pentru a valorifica si mai activ aceasta calitate, prin repozitionare dinamica in cadrul multilateral, atat in scopul promovarii consecvente si pragmatice a intereselor Romaniei, cat si pentru a spori legaturile tarii noastre cu state si organizatii care impartasesc aceleasi valori si obiective cu ale Romaniei.
Adresez multumiri si felicitari diplomatilor care au facut auzita vocea Romaniei la nivelul ONU si au promovat interesele nationale, contribuind la valorificarea acestei apartenente si la cresterea profilului Romaniei pe scena internationala.
Citeste si:
Centrul Cyber, prima institutie a Uniunii Europene care va fi gazduita de Romania
La multi ani, Romania! La multi ani, ONU!" - a transmis Bogdan Aurescu.
Foto: pexels.com