Codul Administrativ, care prevede pensii speciale, a fost atacat la CCR de avocatul poporului

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Codul Administrativ, care prevede pensii speciale, a fost atacat la CCR de avocatul poporului
Codul Administrativ, care prevede pensii speciale, a fost atacat la CCR de avocatul poporului
de Magda Florea la 28 Aug. 2019
Urmareste-ne pe Google News
pensii speciale alesi localiadministratiecalin popescu tariceanuviorica dancila

Avocatul Poporului, Renate Weber, a sesizat miercuri, la Curtea Constitutionala, Codul Administrativ adoptat in Ordonanta de Urgenta de catre Guvernul Dancila.

Avocatul Poporului a anuntat miercuri ca a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a OUG 57/2019 privind Codul administrativ.
 
Avocatul Poporului invoca trei motive in sesizarea de neconstitutionalitate: OUG nu respecta cerintele prinvind delegarea legislativa, contravine cerintelor Constitutiei privind mandatul reprezentativ si afecteaza regimul institutiilor fundamentale ale statului.

Desi Codul Administrativ a fost votat negativ de catre Consiliul Economic si Social si criticat dur de indicatele din Administratie care considera ca acest act normativ are ca unic scop protejarea unor interese ascunse din PSD-ALDE, si, mai mult decat atat, dupa ce a fost respins anul trecut in totalitate de Curtea Constitutionala, picand in Parlament, Guvernul s-a gandit sa il adopte prin Ordonanta de Urgenta, in luna iunie.
 
Proiectul de lege privind Codul Administrativ a fost adoptat de Camera Deputatilor cu 175 de voturi pentru 33 impotriva si 15 abtineri. Klaus Iohannis a contestat la CCR acest proiect, iar sesizarea sa a fost sustinuta si de PNL, PMP, USR dar si de mai multi independeti.
 
 CCR a oferit o decizie finala in 6 noiembrie, cand a spus ca proiectul privind Codul Administrativ este COMPLET NECONSTITUTIONAL.
 
Guvernul avea doua optiuni:
 
1. Ordonanta de Urgenta
 
2. Renuntarea la acest proiect.
 
PSD-ALDE au mers pe prima varianta, adoptand Codul in OUG. 
 

Iata cele mai importante prevederi ale Codului Administrativ:
 

1. Pensii speciale pentru alesii locali
 
Potrivit noilor prevederi, alesii locali ce isi vor incheia mandatul, vor primi de la bugetul de stat, pensii speciale. Interesant este faptul ca, desi un principiu fundamental de drept spune ca legea nu functioneaza retroactiv, toti cei care au fost alesi in functii incepand cu 1992 vor beneficia de pensie speciala.
 
"Persoanele alese incepand cu anul 1992 de catre cetateni, prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect si liber exprimat, respectiv primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene, care indeplinesc conditiile varstei standard de pensionare, ale varstei standard de pensionare redusa asa cum sunt prevazute in Legea nr 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, sau cele prevazute de alte legi speciale au dreptul, la incetarea mandatului, la o indemnizatie pentru limita de varsta de la data la care li se acorda drepturile de pensie pentru limita de varsta, dar nu mai devreme de data incetarii mandatului aflat in derulare", se arata in articolul 248 din proiectul Codului administrativ.
 
2. Acceptarea in Guvern a condamnatilor penal
 
Codul mai prevede ca pot fi membri ai Guvernului persoanele condamnate penal, dar pentru care a intervenit reabilitarea.
 
3. Transferul raspunderii de la primari la functionari publici
 
De asemenea, Codul prevede transferul raspunderii de la primari catre functionarii publici.
 
4. Modificarea procedurii de adoptare a proiectelor ce vizeaza administrarea patrimoniului
 
Proiectele care vizeaza administrarea patrimoniului vor putea fi adoptate doar cu votul a jumatate plus unu din consilierii in functie, fata de doua treimi cat era pana acum, se mai arata in textul controversatului Cod.
 
5. Alegerea presedintilor de Consilii Judetene prin vot uninominal
 
Guvernul a aprobat la inceputul lunii un proiect de OUG care prevede modificarea modului de alegere a presedintilor de consilii judetene. "Vom modifica legislatia astfel incat sa fie ales din nou prin vot direct (...) Presedintele Consiliului Judetean nu trebuie sa faca obiectul negocierilor intre partide", a anuntat premierul Viorica Dancila. De fapt, se revine la modalitatea de alegere care a fost valabila in perioada 2008-2016.
 
"Asa cum il aleg pe presedintele Romaniei, asa cum il aleg pe primarul orasului, eu cred ca presedintele Consiliului Judetean trebuie ales de toti cetatenii judetului si nu desemnat in urma unui troc, prin vot indirect. Bineinteles ca PSD isi asuma, cea mai buna solutie este intoarcerea la cetateni. A fost un troc in 2015 intre PNL si PSD, plecand de la premisa ca presedintii de Consilii Judetene trebuie sa devina niste instrumente absolut obscure in mana presedintilor partidelor”, a spus Marian Oprisan pentru Europa Libera, la inceputul lunii, discutand despre Codul Administrativ.
 
Daniel Suciu a spus ca ordonanta a fost aprobata la solicitarea presedintilor de Consilii Judetene. "Din cei 34 de presedinti care au trimis punct de vedere, 29 sustin aceasta modificare a legislatiei, iar printre acestia sunt inclusiv reprezentanti ai partidelor care astazi sunt in Opozitie", a spus Suciu.
 
6. Obligatie pentru presedintele tarii
 
Art. 47 din noul Cod Administrativ il obliga pe presedintele Romaniei sa numeasca sau sa refuze un ministru in 10 zile de la inregistrarea propunerii premierului. In caz de refuz (motivat), urmeaza alte 10 zile pentru a doua propunere. Prevederea este considerata neconstitutionala, intrucat restrange termenul maxim de interimat (45 de zile) in care seful statului putea lua decizii. Extinde doar perioada in care premierul face nominalizarile.
 
7. A fost eliminata prevederea care-i proteja pe functionarii care sesizeaza fapte nelegale
 
A fost eliminata prevederea care-i proteja pe functionarii care sesizeaza fapte nelegale (articolul privind “dreptul la protectia legii al functionarilor publici care au sesizat incalcari ale legii, deontologiei sau a principiilor bunei administrari, eficientei, eficacitatii, economicitatii si transparentei in cadrul autoritatilor si institutiilor publice”).

Cum explica Viorica Dancila adoptarea Codului Administrativ?

Dancila a spus ca noul Cod Administrativ este un proiect pentru modernizarea administratiei publice. Conform premierului, administratia va fi "mai flexibila" dupa adoptarea acestui act normativ.
 
"Adoptam azi prin OUG Codul Administrativ. Este un proiect important pentru modernizarea administratiei publice, rezultatul unei ample consultari cu reprezentantii structurilor asociative. Prin acest act normativ punem intr-o forma coerenta, mai clara si mai simplificata reglementari care se regasesc in 17 acte normative. Este nevoie de astfel de reglementari.
 
Rolul acestui Cod Administrativ este sa modernizeze administratia publica, sa o faca mai flexibila", a declarat Viorica Dancila.
 
"Prin noile prevederi vom institui mecanisme care sa preintampine blocaje intre institutiile publice atat la nivel central, cat si la nivel local. Pentru mai multa eficienta si transparenta vom stabili o procedura mai clara si termene reduse pentru numirea in functie pentru un membru al Guvernului in caz de remaniere guvernamentala sau de vacantare a postului. Situatia din ultimul an ne-a aratat ca este nevoie de astfel de modificari pentru a asigura continuitate in toate domeniile de activitate ale Guvernului", a completat Dancila.
 

FNSA: "O sa ne trezim ca banii au fost cheltuiti aiurea si nu raspunde adevaratul vinovat"

 
Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie a reactionat dur. FNSA i-a adresat premierului solicitarea de a renunta urgent la adoptarea prin OUG a Codului administrativ.
 
"Scopul real al acestei OUG este sa paseze intreaga raspundere, de la primari si conducatori de institutii, la functionarii publici. Demnitarii nu mai raspund cu nimic. Nimic! 
 
Codul legifereaza modul in care primarii si conducatorii de institutie dispun de bugete. Ne uitam la modul in care sunt cheltuiti banii publici si la controlul acestor cheltuieli. O sa ne trezim ca primarii vor iesi cu zambetul pe buze si vor spune: Nu mai sunt bani, dupa ce au cheltuit banii cum au vrut ei. Cine raspunde? Functionarul public.
 
O sa ne trezim ca banii au fost cheltuiti aiurea si nu raspunde adevaratul vinovat.
 
Daca functionarul refuza sa semneze un act, primarului ii este foarte usor sa scape de el. Nu mai exista nicio forma de protectie. Primarul aduce alt functionar, pana gaseste unul obedient, care semneaza si mai tarziu va raspunde.
 
In plus, modul in care se avizeaza organigramele va permite angajarea membrilor de partid, iar evaluarea functionarilor publici va fi controlata de primar, deoarece el numeste persoana care conduce comisia. 
 
Bogdan Schiop atrage atentia ca efectele vor fi devastatoare si vor urma eforturi pentru repararea efectelor produse de Codul administrativ, daca acesta va intra in vigoare in forma actuala: “Dupa ce vor adopta ordonanta, vom sta 10 ani la dialog, sa negociem Codul administrativ. Asa s-a intamplat si cu OUG 14, discutata doar dupa adoptatare si dupa ce au vazut urmarile", transmite FNSA.

Si senatorul USR Florina Presada spune ca noul Cod Administrativ este doar o alta forma de abuz a Puterii.
 
"Este un cod facut sa le asigure luarea in stapanire a administratiei publice locale, sa dispuna de functionarii publici cum doresc si sa-i fidelizeze pe baronii locali.  Este un nou tip de baronizare", spune senatorul USR.

La acea vreme, Tariceanu a impus adoptarea Codului Administrativ pentru a sustine in continuare Cabinetul Dancila


Calin Popescu Tariceanu, liderul ALDE, a anuntat ca nu va rupe alianta de guvernare cu Partidul Social Democrat, insa are o serie de solicitari pe care le va transmite premierului Viorica Dancila.
 
 Iata lista completa a revendicarilor ALDE:
 
-un proiect de lege pentru ca preturile utilizate in contractele incheiate in Romania sa fie in lei. Este o idee lansata de fostul lider PSD, Liviu Dragnea, despre care am discutat mai multe detalii aici
 
-adoptarea legilor impotriva camatariei si in favoarea debitorilor
 
-investitii in spitale, infrastructura
 
-informatizarea administratiei, diminuarea birocratiei
 
-rediscutarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii
 
- Infiintarea unei Banci de Dezvoltare si Investitii
 
-redeschiderea discutiei pe OUG 114
 
-adoptarea Codului Administrativ
 

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta
Ultimele stiri economice

ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta

today19 Apr. 2024
Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii
Economie

Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii

today19 Apr. 2024
De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024
Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene
Ultima ora

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene

today19 Apr. 2024
ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul
Economie

ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul

today19 Apr. 2024
Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar

today19 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024
Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene
Ultima ora

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene

today19 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x