La sfarsitul lunii martie, Sectia Speciala de Investigare a Magistratilor anunta oficial ca fostul procuror general al DNA, Laura Codruta Kovesi, a fost plasata sub control judiciar pentru 60 de zile. Kovesi era acuzata de luare de mita, abuz in serviciu si marturie mincinoasa. Anuntul cu privire la plasarea sub control judiciar a venit chiar in mijlocul procesului de desemnare a procurorului sef european, functie pentru care Laura Codruta Kovesi candideaza. Dupa plasarea sa sub control judiciar, Codruta Kovesi nu a mai avut voie sa paraseasca tara fara aprobare, sa vorbeasca cu presa pe marginea acestui dosar si nici sa lucreze la Parchetul General.
Referindu-se la fiecare dintre cele trei acuzatii mentionate in randurile anterioare, judecatorul Inaltei Curti de Casatie si Justitie stabileste ca “sunt lipsite de precizie, claritate (coerenta) si de suport probator”. In aceste conditii, concluzia nu poate fi decat una singura, si anume ca acest control judiciar sub care a fost plasata Laura Codruta Kovesi a fost nelegal. In acest sens, in motivarea de revocare a controlului judiciar se arata ca “judecatorul de drepturi si libertati retine neindeplinirea conditiilor necesare inceperii urmaririi penale in personam si punerii in miscare a actiunii penale, nemotivarea ordonantei prin care s-a dispus luarea masurii controlului judiciar, impunerea altor obligatii decat cele expres si limitativ prevazute de lege”.
Mai mult decat atat, magistratii subliniaza cu aceasta ocazie faptul ca procurorul de caz nu a fost in stare sa explice care au fost motivele pentru care s-a considerat necesara impunerea unui astfel de control judiciar pentru o perioada de 60 de zile. Astfel, in motivarea publicata in cursul zilei de astazi se arata ca “este extrem de neclar cum a ajuns procurorul de caz la ideea posibilei sustrageri de la cercetare ori la posibila incercare de influentare a martorilor, neexistand niciun vag inceput de dovada in acest sens”.
In cele din urma, Inalta Curte mai arata in motivarea publicata astazi ca procurorii nu au adus nicio proba care sa o incrimineze pe Laura Codruta Kovesi in acest dosar. Astfel, acestia s-au bazat doar pe niste declaratii date de Sebastian Ghita. In continuare, motivarea de revocare a controlului judiciar desfiinteaza fiecare acuzatie pe care Sectia Speciala i-a adus-o Laurei Codruta Kovesi, aratand ca aceasta decizie a fost una nelegala.
Oricat de mare este sustinerea de care se bucura Laura Codruta Kovesi la Bruxelles, plasarea acesteia sub control judiciar in tara a afectat mai mult sau mai putin sansele ei in procesul de selectie a viitorului procuror sef european. Chiar daca mai multi oficiali europeni au transmis ca este inadmisibil ceea ce se intampla in tara noastra cu referire la Codruta Kovesi, imaginea acesteia a fost afectata intr-o masura mai mica sau mai mare.
Din fericire, Parlamentul European a anuntat deja ca o sustine pe Laura Codruta Kovesi in continuare pentru functia de procuror sef european, insa lucrurile se complica atunci cand vine vorba despre Consiliul Uniunii Europene. Avand in vedere ca negocierile dintre cele doua parti s-au impotmolit, este mai mult decat sigur ca sarcina alegerii procurorului sef european ii va reveni viitoarei legislaturi europene.
Ultimele NOUTATI
Premierul Ciolacu cere ancheta financiara la sange in toate ministerele. A trimis Corpul de Control la toate ministerele, sa verifice risipa bugetara
Ilie Bolojan: Daca nu scadem cheltuielile, trebuie sa crestem taxele si impozitele
Vrei un venit suplimentar dupa 50 de ani? Iata 10 cele mai bune afaceri pe care le poti incepe part-time!
Partenerii nostri
Facturi primite cu intarziere: Ce trebuie sa stiti despre deducerea TVA si D394
Vouchere de vacanta: Conditii de acordare si tratament fiscal
26 mai 2025, termenul limita pentru depunerea Formularului 230
Sedinte de judecata prin videoconferinta: Noua lege ii va scuti pe oameni de drumuri si costuri
Te-ar putea interesa si