Frauda online, la moda in 2024. Cum actioneaza infractorii, cum recunosti o teapa si cum te protejezi in fata atacurilor cibernetice

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Frauda online, la moda in 2024. Cum actioneaza infractorii, cum recunosti o teapa si cum te protejezi in fata atacurilor cibernetice
Frauda online, la moda in 2024. Cum actioneaza infractorii, cum recunosti o teapa si cum te protejezi in fata atacurilor cibernetice
de Ioan Straton la 17 Mai. 2024
Urmareste-ne pe Google News
frauda onlineatac ciberneticatacuri ciberneticeinfractori ciberneticiprotectia datelor personaleprotectia datelor

In 2024, frauda online a devenit o problema majora, afectand milioane de oameni din intreaga lume.

Infractorii cibernetici au evoluat si si-au perfectionat metodele, facand din ce in ce mai dificila detectarea si prevenirea atacurilor. Dorinta oamenilor de a se proteja de aceste atacuri cibernetice si de a naviga in siguranta pe internet creste pe zi ce trece, asadar, iti oferim un ghid complet despre cum actioneaza infractorii cibernetici, cum sa recunosti o teapa online si cum sa te protejezi impotriva atacturilor cibernetice.
 

Cum actioneaza infractorii cibernetici


Infractorii cibernetici folosesc o varietate de tehnici pentru a insela utilizatorii si a obtine informatii personale sau financiare. Printre cele mai comune metode se numara phishing-ul, malware-ul si atacurile de tip ransomware.
 
Phishing-ul este una dintre cele mai vechi si raspandite forme de frauda online. Infractorii trimit e-mailuri sau mesaje care par a fi de la surse legitime, cum ar fi banci, institutii guvernamentale sau companii bine cunoscute. Aceste mesaje contin linkuri care duc la site-uri web false, unde utilizatorii sunt incurajati sa introduca informatii personale, cum ar fi numere de cont bancar sau parole. Odata ce infractorii obtin aceste informatii, le folosesc pentru a comite fraude financiare.

 
Malware-ul este un alt instrument preferat al infractorilor cibernetici. Acest tip de software rau intentionat poate fi instalat pe computerele sau dispozitivele mobile ale victimelor fara stirea acestora. Malware-ul poate fura informatii sensibile, poate spiona activitatea online a utilizatorilor sau poate bloca accesul la fisierele personale, solicitand o rascumparare pentru deblocare.
 
Ransomware-ul este o forma specifica de malware care cripteaza fisierele victimei si solicita plata unei rascumparari pentru deblocarea acestora. In ultimii ani, atacurile de tip ransomware au devenit din ce in ce mai frecvente si mai sofisticate. Infractorii cibernetici tintesc atat utilizatorii individuali, cat si companiile, cerand sume mari de bani pentru a restabili accesul la date.
 

Cum recunosti o teapa online


Pentru a te proteja impotriva fraudelor online, este esential sa stii cum sa recunosti o teapa. Iata cateva semne care ar trebui sa-ti atraga atentia:
 
  • Mesaje nesolicitate: Daca primesti un e-mail sau un mesaj nesolicitat care solicita informatii personale sau financiare, ar trebui sa fii precaut. Institutiile legitime nu solicita astfel de informatii prin e-mail sau mesaje text.
  • Erori gramaticale si de ortografie: Multi infractori cibernetici nu sunt vorbitori nativi ai limbii in care scriu mesajele de phishing, asa ca aceste mesaje contin adesea erori gramaticale si de ortografie. Acestea sunt un semn clar ca mesajul nu este autentic.
  • Linkuri suspecte: Daca un e-mail sau un mesaj contine linkuri, treci cu mouse-ul peste ele (fara sa dai click) pentru a vedea unde duc de fapt. Adresele web care par suspecte sau diferite de cele ale institutiei legitime ar trebui evitate.
  • Oferta prea buna pentru a fi adevarata: Daca primesti o oferta care pare prea buna pentru a fi adevarata, probabil ca este vorba despre o teapa. Infractorii folosesc adesea promisiuni de castiguri mari sau oferte incredibile pentru a atrage victimele.
  • Solicitarea de informatii sensibile: Fii precaut atunci cand ti se solicita sa furnizezi informatii sensibile, cum ar fi numarul cardului de credit, parola contului sau numarul de securitate sociala. Institutiile legitime nu vor cere niciodata aceste informatii prin e-mail sau telefon.
  • Presiunea de a actiona rapid: Infractorii incearca adesea sa creeze un sentiment de urgenta pentru a te face sa actionezi rapid, fara a verifica legitimitatea solicitarii. Fii sceptic fata de orice mesaj care incearca sa te preseze sa iei o decizie imediata.
 

Cum te protejezi in fata atacurilor cibernetice


Protejarea impotriva atacurilor cibernetice necesita o combinatie de masuri de securitate si practici bune. Iata cateva sfaturi pentru a te proteja online:
 
  • Foloseste parole puternice: O parola puternica este esentiala pentru a-ti proteja conturile online. Parolele ar trebui sa fie lungi, sa contina litere mari si mici, cifre si caractere speciale. Evita sa folosesti aceeasi parola pentru mai multe conturi si schimba-ti parolele periodic.
  • Activeaza autentificarea in doi pasi (2FA): Autentificarea in doi pasi adauga un nivel suplimentar de securitate, solicitand un cod suplimentar, pe langa parola, pentru a accesa un cont. Acest cod este de obicei trimis pe telefonul mobil sau generat de o aplicatie de autentificare. Activarea 2FA poate impiedica infractorii sa acceseze conturile tale, chiar daca au reusit sa obtina parola.
  • Actualizeaza-ti software-ul regulat: Asigura-te ca sistemul de operare, browser-ul si toate aplicatiile sunt actualizate la cele mai recente versiuni. Actualizarile de software includ adesea corectii de securitate care te protejeaza impotriva vulnerabilitatilor cunoscute.
  • Foloseste un software antivirus si antimalware: Instalarea si actualizarea regulata a unui software antivirus si antimalware pot ajuta la detectarea si eliminarea programelor rau intentionate de pe dispozitivul tau. Aceste programe ofera protectie in timp real si te pot avertiza in cazul in care accesezi site-uri web periculoase.
  • Fii atent la ceea ce descarci si la linkurile pe care dai click: Evita sa descarci fisiere din surse necunoscute sau sa dai click pe linkuri suspecte. Fisierele descarcate din surse nesigure pot contine malware, iar linkurile suspecte te pot conduce catre site-uri de phishing.
  • Efectueaza backup-uri regulate: Realizeaza backup-uri regulate ale fisierelor importante si stocheaza-le intr-o locatie sigura, de preferinta offline sau pe un serviciu de stocare in cloud. In cazul unui atac ransomware, backup-urile te pot ajuta sa recuperezi datele fara a plati rascumpararea.
  • Educatie si constientizare: Fii la curent cu cele mai recente amenintari cibernetice si invata cum sa le recunosti. Participa la cursuri sau seminarii de securitate cibernetica si impartaseste informatiile cu prietenii si familia pentru a-i ajuta sa fie mai bine pregatiti.
  • Verifica sursa mesajelor: Inainte de a raspunde unui mesaj sau de a face clic pe un link, verifica legitimitatea sursei. Contacteaza direct institutia sau persoana care pare sa fi trimis mesajul, folosind datele de contact oficiale, nu cele furnizate in mesajul respectiv. 
  • Utilizeaza retele Wi-Fi securizate: Evita sa accesezi conturile importante sau sa faci tranzactii financiare folosind retele Wi-Fi publice, nesecurizate. Daca trebuie sa folosesti o retea publica, utilizeaza un serviciu de retea virtuala privata (VPN) pentru a cripta conexiunea si a proteja datele transmise.
  • Monitorizeaza-ti conturile: Verifica-ti regulat conturile bancare si alte conturi online pentru activitati suspecte. Raporteaza imediat orice tranzactie neautorizata sau activitate neobisnuita institutiei financiare sau serviciului respectiv.
 
Frauda online este o problema in continua crestere, dar prin educatie, vigilenta si adoptarea unor masuri de securitate adecvate, poti reduce semnificativ riscul de a deveni victima unui atac cibernetic. Este important sa ramai informat si sa aplici in mod constant cele mai bune practici de securitate pentru a-ti proteja informatiile personale si financiare in mediul online.

Citeste si Mare atentie cand faceti cumparaturi online, se dau tepe la greu. Vezi aici cum te pacalesc magazinele online fara sa-ti dai seama din prima


Sursa foto: pexels.com

Ultimele NOUTATI

Casa si gradina

Cum sa-ti renovezi baia cu doar cateva sute de lei! Vezi rezultatele uluitoare

today13 Sep. 2024
Afla cum sa iti protejezi echipamentele de hackeri – trucuri pe care nici IT-istii nu le stiu!
Protectia datelor cu caracter personal

Afla cum sa iti protejezi echipamentele de hackeri – trucuri pe care nici IT-istii nu le stiu!

today13 Sep. 2024
Se dau salarii de 5-7.000 de lei, daca ai doar liceul. Vezi aici unde te poti angaja, e mare nevoie de muncitori
Companii

Se dau salarii de 5-7.000 de lei, daca ai doar liceul. Vezi aici unde te poti angaja, e mare nevoie de muncitori

today13 Sep. 2024
Locuri de munca in Romania unde n-ai nevoie de CV, esti angajat pe loc
Companii

Locuri de munca in Romania unde n-ai nevoie de CV, esti angajat pe loc

today13 Sep. 2024
400.000 de romani isi permit luxul de a fi someri, in poate cea mai grava criza a inflatiei din ultimele decenii
Economie

400.000 de romani isi permit luxul de a fi someri, in poate cea mai grava criza a inflatiei din ultimele decenii

today13 Sep. 2024
Patronii din Romania, nemultumiti de cat de mult a crescut salariul minim: firmele ameninta ca s-ar putea sa dea oameni afara!
Economie

Patronii din Romania, nemultumiti de cat de mult a crescut salariul minim: firmele ameninta ca s-ar putea sa dea oameni afara!

today12 Sep. 2024
Romanii traiesc si muncesc toata tineretea sa-si cumpere o locuinta. Cat de gresita e mentalitatea aceasta, de fapt
Imobiliare

Romanii traiesc si muncesc toata tineretea sa-si cumpere o locuinta. Cat de gresita e mentalitatea aceasta, de fapt

today12 Sep. 2024
Dobanzile la banci, in functie de ROBOR, raman scumpe, dar stabile. Cosmarul s-a mutat acum in curtea celor care au trecut la IRCC
Financiar-Bancar

Dobanzile la banci, in functie de ROBOR, raman scumpe, dar stabile. Cosmarul s-a mutat acum in curtea celor care au trecut la IRCC

today12 Sep. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016
Audit gratuit - Gazduire web 12 luni cadou - Fokus Digital Services

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Se dau salarii de 5-7.000 de lei, daca ai doar liceul. Vezi aici unde te poti angaja, e mare nevoie de muncitori
Companii

Se dau salarii de 5-7.000 de lei, daca ai doar liceul. Vezi aici unde te poti angaja, e mare nevoie de muncitori

today13 Sep. 2024
Locuri de munca in Romania unde n-ai nevoie de CV, esti angajat pe loc
Companii

Locuri de munca in Romania unde n-ai nevoie de CV, esti angajat pe loc

today13 Sep. 2024
400.000 de romani isi permit luxul de a fi someri, in poate cea mai grava criza a inflatiei din ultimele decenii
Economie

400.000 de romani isi permit luxul de a fi someri, in poate cea mai grava criza a inflatiei din ultimele decenii

today13 Sep. 2024
Patronii din Romania, nemultumiti de cat de mult a crescut salariul minim: firmele ameninta ca s-ar putea sa dea oameni afara!
Economie

Patronii din Romania, nemultumiti de cat de mult a crescut salariul minim: firmele ameninta ca s-ar putea sa dea oameni afara!

today12 Sep. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x