Folosirea cardului pentru diverse plati pe care le facem, a devenit tot mai comuna, numarul celor care prefera sa plateasca cash fie si la restaurant sau la supermarket scazand considerabil in ultimii ani. Stim cu totii ca aceste tranzactii sunt sigure, insa suntem indreptatiti oare sa avem o siguranta atat de mare atunci cand platim cu cardul?! In fond, nu avem de unde sa stim daca site-urile sau companiile de unde ne facem cumparaturile au un sistem de siguranta de pastrare al datelor rezistent atacurilor cibernetice tot mai dese din ultima vreme.
Specialistii in securitate cibernetica de la Bitdefender avertizeaza asupra unei noi amenintari informatice initiate de gruparea de criminalitate informatica FIN8. Hackerii au pus la punct un mecanism cunoscut sub denumirea de Sardonic, prin intermediul caruia pot extrage datele de pe cardurile bancare prin banalele POS-uri prin care se fac platile.
FIN8 nu este un nume nou pentru cei care lucreaza in domeniu, gruparea de criminalitate informatica fiind responsabila pentru mai multe atacuri de acest fel. De-a lungul vremii, cei de la FIN8 au lansat mai multe campanii de e-mail-uri inselatoare prin care incercau sa pacaleasca anumite tinte din industria ospitalitatii. Companiile ce activeaza in acest domeniu sunt preferatele celor de la FIN8 deoarece au pe mana cantitati mari de date de carduri bancare procesate prin echipamente de tip POS.
Activitatea celor de la FIN8 a luat o pauza pentru aproximativ un an si jumatate, insa autoritatile au descoperit revenirea acestora in peisaj incepand cu primavara acestui an. Tocmai din acest motiv, specialistii Bitdefender au emis un avertisment adresat in mod special companiilor din comert, banci si HORECA. Acestia le recomanda companiilor din aceste domenii sa fie permanent in alerta, noile versiuni de atacuri folosite de infractorii cibernetici de la FIN8 putand pacali mult mai usor mecanismele de preventie instalate pe sisteme.
Specialistii Bitdefender recomanda in primul si primul rand companiilor sa pastreze sistemele critice de tip POS intr-o retea complet izolata de cea folosita de angajati si clienti. De asemenea, acestia recomanda utilizarea unei solutii de securitate performante, capabila sa depisteze amenintarile informatice si sa blocheze instalarea acestora pe dispozitive. Totodata, folosirea calculatoarelor de serviciu in scop personal ar trebui evitata cu orice pret, in special atunci cand vine vorba despre accesarea sau instalarea unor programe. Nu in ultimul rand, este recomandata prudenta suplimentara si in accesarea link-urilor primite prin intermediul e-mail-urilor!
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si