Spune-mi cat de bine te cunosti si-ti spun ce fel de viata duci

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Spune-mi cat de bine te cunosti si-ti spun ce fel de viata duci Spune-mi cat de bine te cunosti si-ti spun ce fel de viata duci
de Ion Dan Trestieni la 20 Iun. 2017
Urmareste-ne pe Google News
cunoasterea de sineprincipiul lui pareto"eat the frog"

Cunoasterea de sine este o conditie esentiala a succesului in viata cotidiana . Acest lucru este sustinut de studiile psihosociologice recente

Nu am sa uit niciodata cuvintele pe care mi le-a spus intr-o dimineata, la cafea , tatal meu : “cel mai mare dusman al tau esti chiar tu”. Am validat de mii de ori spusele lui . Sunt absolut convins, de altfel, ca multi oameni sunt in aceeasi stare pe care a descris-o tatal meu pentru mine .
 
Odata ce ai inghitit acest adevar trebuie, desigur, sa cauti solutii de iesire .
Una dintre ele este celebra invatatura a anticilor “cunoaste-te pe tine insuti”, rostita prima oara de Heraclit. Cunoasterea de sine este si o preconditie de baza a increderii in sine, unul dintre cele cinci relee de succes din societatea occidentala (vezi articolul meu “Reveriile unui plimbaret solitar – ma indrept spre “unde?”)
 
Am citit recent un articol care m-a edificat asupra unor posibile solutii de a fi mai eficient in viata, deci mai putin dusman al propriei fiinte : “Pour mieux reussir au travail, faites-en moins”, Marina Prive, Huffington Post, 5.10.2016.  Imi face o deosebita placere sa va impartasesc aceste rezolvari relative.
 
Autoarea articolului pleaca de la o carte scrisa de Shaa Wasmund :”Do Less, Get More”.
Cartea este o culegere subiectiva de sfaturi .Cum sa-ti simplifici viata? Cum sa faci lucrurile mai bine? Cum sa te asculti mai bine? Cum sa-ti oferi mijloace pentru a avea succes in viata cotidiana? Cartea se poate structura pe doua paliere distincte : fa o analiza si trage concluzii ; treci la actiune.
 
Fa o analiza si trage concluzii
Putem operationaliza acest palier pe doua teme distincte, obligatorii in analiza noastra.

Debaraseaza-te de frica
 
Cea mai mare frana in ambitiile noastre profesionale este frica de esec. Este mica voce din interior care ne sopteste : “si daca ?” sau “da, dar...” sau “n-ai sa reusesti niciodata”.
 
Ca sa scapi de ameninatrile soptite trebuie mai intai sa asculti vocea. 
Apoi trebuie sa-ti spui ca esecul face parte din viata si ca fara esec nu exista progres. 
 
Shaa Wasmund propune o formula de iesire interesanta: “imbraca-te pentru serviciul pe care-l doresti, nu pentru serviciul pe care-l ai”. Cu alte cuvinte trebuie sa porti in tine proiectul  ideal, chiar daca este utopic si sa te raportezi la el ca la un element de referinta. Acest lucru se aplica la orice in viata. Este o problema de montare a stachetei. Daca o pui sus, sari sus. Este adevarat ca uneori soapta amenintatoare si cobitoare poate sa te infricoseze si sa te blocheze psihic. In acel moment cea mai buna solutie este deconectarea totala de munca, de proiect. Fugi ! Du-te in padure, mergi la piscina, uita de soapte!
 
Cunoaste-te pe tine insuti
 
Cunoasterea de sine este un proces indelungat. Iti trebuie multe experiente si mai ales “catastrofe” in care sa se dezvaluie fiinta ta adevarata. Ca sa te cunosti poti urma un anumit traseu revelator.
 
Vezi care sunt punctele si competentele tale forte
 
Care activitati te pun cel mai bine in lumina si de ce? Ce complimente primesti cel mai adesea ? Ce rol ti se atribuie intr-un grup? Ce spun altii despre tine in mod curent?
 
Spre deosebire de noi francezii isi fac periodic un “bilant de competente”, la un psihosociolog specializat. Asa cum ne facem noi analize medicale (sau ar trebui sa ni le facem). Acest bilant este un feedback de care tin cont si astfel  se dezvolta.
 
Vezi care sunt lacunele si punctele tale slabe
 
Ce competente iti lipsesc si au ca efect esuarea in proiect ? Ce sarcini cotidiene nu-ti aduc nici o bucurie – sunt corvezi – si de ce ?
 
Tine cont de ritm
 
Esti mai performant dimineata sau seara ? Ce ritualuri personale te ajuta sa te instalezi bine intr-o munca eficienta ? Uneori aceste ritualuri sunt bizare . Am cunoscut un mare istoric care nu scria decat daca mama lui il incuia in casa. Veneau personalitati academice s-o roage pe mama sa recurga la acest supliciu in numele stiintei.
 
A te asculta ramane cel mai eficient mijloc de a te cunoaste .
 
Treci la actiune
 
Acesta este al doilea palier de eficientizare a vietii personale. Dupa ce ai reusit sa te cunosti poti sa stabilesti prioritati de actiune si sa gasesti solutii practice de dezvoltare. Si acest proces poate fi spart in mai multe etape – trei, in cazul nostru.
 
Invata sa spui nu
 
Trebuie sa fim putin egoisti in viata. Autoarea articolului spune : “Atunci cand spui “da” dar gandesti “ nu” faci sa treaca proiectele altora in detrimentul proiectelor proprii “. Exista solutii elegante de iesire din acest impas :
- daca esti obligat sa faci o sarcina pentru ca este trecuta in contract dar nu intra in prioritatile tale , gaseste persoane care ar fi incantate sa le faca si deleaga-le sarcina ;
-daca te simti blocat, considerand ca nu ai competentele necesare, nu te sfii sa ceri ajutor . “Vei fi mirat de cat de multi oameni ar fi incantati sa se ajute mutual . Cand vor avea nevoie de ajutor, ti-l vor cere, la randul lor . Acesta este un cerc virtuos”, spune autoarea.
 
Raportul 80/20
 
Unul dintre conceptele care te poate ajuta enorm sa gasesti prioritati in viata este Principiul lui Pareto : 80% din efecte sunt produse de 20% din cauze . Acest raport il gasesti peste tot in viata cotidiana : 20% din prieteni iti acopera 80% din viata sociala ; 20% din sarcinile zilei iti aduc 80% din rezultate ; 20% din clienti iti aduc 80% din bani.
Prin urmare trebuie sa identifici pretiosul 20% pentru a avea o viata implinita.
 
Dupa cunostintele mele Principiul lui Pareto este impreuna cu Piramida Motivationala a lui Maslow singura teorie psihosociala care a fost validata prin experiment de catre CNRS Franta (Centrul National de Cercetare Stiintifica – un organism care include cei mai buni savanti din toate domeniile de cercetare). Este deci cu atat mai valoros si mai important.
 
“Eat the frog”
 
De multe ori stii in mod pertinent ca anumite sarcini sunt importante si urgente dar ti-e dificil sa le realizezi din motivele invocate mai sus: teama, incapacitatea de a spune nu, etc.
 
In aceste situatii trebuie sa aplici principiul “Eat the frog” (mananca broasca). Trebuie sa “inghiti” cat mai repede sarcinile-corvoada, sa te debarasezi de ele . Denumirea principiului se trage de la un panseu al lui Mark Twain : “ Eat a live frog first thing in the morning and nothing worse will happen to you the rest of the day” (mananca o broasca vie inca de dimineata si nu ti se mai poate intampla ceva mai rau in timpul zilei).
 
Este clar ca viata ne-o facem si suntem noi insine , asa cum gandea Thomas Wolf. Trebuie sa avem doar vointa de a ne-o cladi asa cum trebuie . Daca nu, vom fi ceea ce spunea tatal meu : cei mai mari dusmani ai propriei persoane !
 
 
 

Ultimele NOUTATI

Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Companii

Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea

today08 Mai. 2025
Oficial! Se dau salarii compensatorii pentru acesti angajati din Romania
Ultimele stiri economice

Oficial! Se dau salarii compensatorii pentru acesti angajati din Romania

today08 Mai. 2025
Cum se explica faptul ca diaspora a votat masiv cu suveranistii?
Analize

Cum se explica faptul ca diaspora a votat masiv cu suveranistii?

today08 Mai. 2025
Fondatorul 5 to go readuce la viata un brand legendar din comunism: surpriza care va rescrie istoria
Companii

Fondatorul 5 to go readuce la viata un brand legendar din comunism: surpriza care va rescrie istoria

today08 Mai. 2025
Greu de crezut? Un scaun de birou ergonomic poate face un angajat mai productiv!
Business

Greu de crezut? Un scaun de birou ergonomic poate face un angajat mai productiv!

today07 Mai. 2025
Taxe de autostrada in Ungaria explicate simplu – ce trebuie sa platesti si de ce
Noutati auto 2025 - stiri din domeniul auto

Taxe de autostrada in Ungaria explicate simplu – ce trebuie sa platesti si de ce

today07 Mai. 2025
Sa nu uitam promisiunile lui George Simion!
Analize

Sa nu uitam promisiunile lui George Simion!

today07 Mai. 2025
ANAF sprijina cabinetele medicale individuale si PFI-urile cu un nou program de conformare fiscala
Economie

ANAF sprijina cabinetele medicale individuale si PFI-urile cu un nou program de conformare fiscala

today07 Mai. 2025
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x