Daca te confrunti cu tulburari ale somnului, cu siguranta iti doresti sa afli aceste metode simple prin care poti regla ciclurile de somn. Iata ce trebuie sa faci.
1. Expune-te la lumina cat mai puternica in timpul zilei
Somnul este reglat in mod natural in organismul nostru de ritmul circadian. Acesta este un mecanism interior care are la baza actiunea mai multor hormoni de la nivelul creierului si regleaza ciclurile somn-veghe. Lumina naturala puternica din timpul zilei mentine acest ritm la un nivel sanatos. In plus, cu cat te expui in timpul zilei la lumina naturala puternica, cu atat cresc productivitatea si nivelul de energie. Asadar, daca lucrezi intr-un birou unde nu ai parte de lumina naturala, ia pauze regulate si petrece-le afara, la lumina soarelui. Vei observa ca vei putea adormi mai usor seara si durata somnului va creste.
Chiar daca exista obiceiul de a bea ceai negru sau cafea dupa amiaza, daca ai probleme cu somnul, ar trebui sa eviti orice bautura care contine cofeina, dupa pranz. Cofeina consumata in a doua parte a zilei impiedica organismul sa intre in starea de relaxare de dinainte de somn. Intrucat doza de cofeina ramane activa in organism in jur de 6-8 ore, ar fi bine sa nu mai bei cafea, cola sau ceai negru dupa ora 12.
Mai tii minte paharul cu lapte baut in copilarie inainte de culcare? Ei bine, laptele caldut te poate ajuta sa adormi mai usor. Mai ales daca amesteci in el o lingurita de miere de manuka. Aceasta elibereaza in organism glicogen, o substanta care ajuta organismul sa functioneze optim in timpul somnului. In plus, stimuleaza corpul sa produca melatonina, hormonul care regleaza somnul. Este un remediu foarte eficient si usor de procurat. Acum gasesti miere de manuka la cel mai bun pret in magazinele online.
Melatonina este hormonul care semnalizeaza creierului faptul ca este momentul sa se relaxeze si sa adoarma. La persoanele cu tulburari de somn sau insomnie, nivelul de melatonina din organism este scazut. De aceea, suplimentele cu melatonina sunt o solutie eficienta pentru cei care vor sa isi regleze somnul si sa fie mai productivi. Unele studii au aratat ca 2 miligrame de melatonina administrate inainte de culcare imbunatatesc somnul si cresc nivelul de energie in ziua urmatoare. Melatonina poate fi folosita si atunci cand calatoresti in zone aflate pe alt fus orar, pentru ca ajuta ritmul circadian sa reintre in normal.
Problemele de somn pot fi provocate de anumite dezechilibre din organism. In acest caz, exista mai multe suplimente alimentare care te ajuta sa-ti revii. Daca tulburarile de somn sunt datorate stresului, poti lua ginko biloba, care ajuta organismul sa se relaxeze si lupta impotriva stresului. De asemenea, suplimentele cu valeriana au efect relaxant si linistitor si imbunatatesc somnul. Magneziul este un alt remediu cunoscut impotriva stresului si creste in acelasi timp rezervele energetice.
Anumite uleiuri esentiale au un rol relaxant si pot induce somnul mai rapid. Uleiul de lavanda este unul dintre cele mai recomandate in acest sens. Il poti folosi in lampa de aromaterapie, in purificatorul de aer sau la masaj. Un alt truc este sa faci o baie in cada inainte de culcare si sa adaugi cateva picaturi de ulei de lavanda la apa din cada.
Un somn odihnitor garanteaza energia si productivitatea pentru ziua urmatoare. Pentru a te asigura ca adormi usor si ai un somn de calitate, este important sa creezi un mediu relaxant in dormitor, sa reduci consumul de cofeina si sa ii oferi corpului minerale si nutrienti care sa-l ajute sa se relaxeze.
Ultimele NOUTATI
Secretele freelancingului de succes: cum poti sa faci bani online fara experienta anterioara
Premiile Comertului Online Romanesc acordate in cadrul editiei de 19 ani a Galei Premiilor eCommerce
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Partenerii nostri
Documente necesare pentru decontarea diurnei si a cheltuielilor de transport si cazare
Concediere pentru inaptitudine medicala - PROCEDURA explicata de specialisti
Ministrul Muncii: Reducerea deficitului de forta de munca este prioritara
Incasare in numerar PFA: este obligata sa achizitioneze casa de marcat?
[INFOGRAFIC] PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit: ce taxe si impozite datoreaza in 2024
Reevaluarea imobilizarilor corporale: GHID complet de teorie si practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!