A inceput ancheta Organizatiei Mondiale a Sanatatii la Wuhan (China), orasul de unde a pornit pandemia de coronavirus
Vineri, 29 ianuarie, experiti ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) au inceput o ancheta la Wuhan (China) localitatea de origine a noului coronavirus. Pentru China, vizita este una sensibila, deoarece regimul comunist din aceasta tara a declinat inca de la aparitia primelor cazuri de imbolnavire orice responsabilitate in ceea ce priveste raspandirea noului coronavirus.
Expertii OMS au sosit in China cu doua saptamani in urma si au intrat in carantina. Joi, 28 ianuarie, carantina a luat safrsit iar vineri, 29 ianuarie, a inceput, oficial, ancheta.
Pandemia COVID-19 a facut, pana acum, aproape 2,2 milioane de victime la nivel global.
La inceputul acestui an a inceput campania de vaccinare impotriva noului coronavirus. Pana in prezent, au fost administrate, in intreaga lume, cca 82 de milioane de doze de vaccin.
Dupa cum stau lucrurile, campania de vaccinare se arata a fi un privilegiu al tarilor bogate. 62% din dozele de vaccin au fost administrate in aceste tari, desi in acestea traieste doar 16% din populatia lumii.
China a sustinut si sustine in continuare ca noul coronavirus n-ar fi originar din Wuhan ci ca ar fi sosit in tara odata cu un transport de carne congelata provenita din import.
Cei 10 experti delegati de OMS pentru aceasta ancheta vor vizita si laboratorul de virusologie din Wuhan, laborator de unde multa lume crede ca ar fi "evadat" sau ar fi fost pus deliberat in libertate noul coronavirus.
Laboratorul de virusologie din Wuhan a fost construit cu ajutorul Frantei. Lucrarile au demarat in anul 2010 si au durat cinci ani.
La scurt timp dupa finalizarea laboratorului, care a primit numele P4, partea franceza s-a retras din asociere, din pricina unor neintelegeri cu partenerii chinezi.
In luna ianuarie a anului 2018, o echipa de experti americani, coordonata de ambasada Statelor Unite in China a vizitat laboratorul P4 si a intocmit un raport in care se arata ca unitatea nu respecta standardele internationale in ceea ce priveste siguranta si securitatea.
Vineri, 22 ianuarie, cu o saptamana inaintea debutului anchetei OMS, in cinematogarafele din China a rulat documentarul "Zile si nopti in Wuhan", un film de propaganda prin care China a incercat sa prezinte propria viziune asupra raspunsului ferm si eficace pe care l-ar fi avut inca de la aparitia primelor cazuri de imbolnavire cu noul coronavirus.
Nu se poate sti inca in ce masura autoritatile chineze vor intelege sa coopereze cu echipa de experti a OMS si nici care vor fi concluziile acesteia.
Un lucru, insa, este cert: pandemia nu numai ca nu da "semne de oboseala"; mai mult chiar, au aparut si mutatii ale noului coronavirusului.
Mutatia originara din Marea Britanie s-a raspandit deja in peste 70 de tari, varianta sud-africana a fost identificata in peste 30 de tari si a aparut si o varianta braziliana, care face ravagii in randul populatiei din zona Amazonului.
Sursa foto: maxpixel.net