Acuzata ca ar fi furat informatii din Marea Britanie, SUA si Canada, Rusia sustine ca va pune pe piata un vaccin propriu anti-covid in septembrie
Intr-un comunicat emis la 16 iulie, Guvernul britanic si-a exprimat ingrijorarea ca o grupare de hackeri rusi, care lucreaza "aproape sigur" pentru Kremlin, ar fi sustras date din mai multe laboratoare unde se lucreaza la punerea la punct a unui vaccin impotriva noului coronavirus. Laboratoarele vizate sunt din Statele Unite, Marea Britanie si Canada. Fireste, rusii au dezmintit acuzatia. Sa nu uitam, insa, ca aceiasi rusi (sau sovietici) au dezmintit, in istoria recenta, si accidentul nuclear de la Cernobal din 1986 si scufundarea submarinului Kursk, in august 2000.
Conform comunicatului Guvernului britanic, gruparea de hackeri se numeste Cozy Bear si se afla de mai multa vreme in atentia serviciilor secrete britanice.
Hackerii rusi ar fi inceput operatiunea de extragere a datelor din laboratoarele din Statele Unite, Marea Britanie si Canada inca din luna februarie a acestui an.
Paul Chichester, directorul operational al Centrului National de Cibersecuritate britanic (National Cyber Security Centre - NCSC) a declarat: "Condamnam aceste atacuri demne de dispret impotriva celor care desfasoara o munca esentiala pentru a combate pandemia COVID-19.
In colaborare cu aliatii sai, NCSC depune toate eforturile pentru a proteja datele laboratoarelor vizate de hackerii rusi."
"Consideram ca este inacceptabil ca serviciile secrete ruse sa-i vizeze pe cei angajati in lupta impotriva pandemiei.
In vreme ce unii isi urmaresc, cu mijloace reprobabile, interesele lor egoiste, Marea Britanie si aliatii sai sunt angajati intr-o munca extrem de dificila pentru gasirea unui vaccin, care ar putea proteja sanatatea oamenilor la nivel global.
Marea Britanie va continua sa combata aceste ciberatacuri si sa-i demaste pe autorii lor." - a punctat si Dominic Raab, ministrul de externe britanic, intr-un comunicat.
Grupul de hackeri rusi cunoscut sub numele de Cozy Bear nu este la prima isprava de spionaj cibernetic: in 2016 a furat si a facut publice mai multe mail-uri private ale lui Hillary Clinton, in timpul campaniei prezidentiale, a sustras date de la Pentagon si a atacat bazele de date ale guvernelor norvegian si olandez.
La o zi dupa comunicatul facut public de Guvernul britanic, grupul rusesc R Pharm a anuntat ca are de mai multa vreme un protocol de colaborare cu gigantul farma anglo-suedez AstraZeneca pentru producerea unui vaccin impotriva noului coronavirus.
Alexei Repik, presedintele R Pharm, a declarat ca grupul rusesc a semnat acorduri pentru productia si distributia vaccinului atat cu AstraZeneca cat si cu Universitatea Oxford.
Oficialii rusi au declarat ca au propriile cercetari in domeniul producerii noului vaccin si ca acesta ar putea fi disponibil, la scara mondiala, inca din luna septembrie a acestui an.
Sursa foto: maxpixels.net