Ceaiul verde a fost consumat in scop medicinal inca dinaintea erei noastre. Continutul mare de principii active benefice pentru organism justifica si in prezent consumul crescut al acestui ceai, care contine polifenoli, antioxidanti ce protejeaza organismul de radicalii liberi (catechine, flavonoide), alcaloizi si aminoacizi.
Printre beneficiile ceaiului verde se numara imbunatatirea circulatiei sanguine, scaderea colesterolului, stimularea sistemului nervos, scaderea tensiunii arteriale, prevenirea diabetului de tip 2, ameliorarea respiratiei urât mirositoare si arderea grasimilor – ceea ce justifica utilizarea ceaiului verde pentru slabit eficient. Insa cum se prepara corect ceaiul verde?
Pentru un ceai de calitate superioara, alege variantele de ceai la punga, in care observi cu ochiul liber frunzele de ceai verde. Ceaiul la plic poate fi partial contrafacut, prin inlocuirea unei proportii din frunze cu alte substante. Citeste cu atentie ambalajul si sursa de provenienta, informeaza-te despre brandurile de incredere si alege cea mai buna varianta de ceai verde. Atentie! Pretul ridicat nu justifica intotdeauna calitatea produsului. Asadar, nu cauta doar produse scumpe, ci alege un ceai verde la un pret avantajos.
Calitatea apei este importanta pentru gustul, mirosul si aroma ceaiului verde. Prea multe minerale in apa pot influenta gustul ceaiului verde, deoarece acesta contine substante cu care mineralele interfereaza. Cea mai buna alegere este apa de izvor sau apa purificata in sisteme de filtrare. Daca preferi apa de la robinet, este important sa o tratezi inainte cu ajutorul unei cani cu filtru, care elimina impuritatile, ceea ce imbunatateste gustul si mirosul apei.
Ca alternativa, poti opta pentru fierberea apei timp de 20 de minute, astfel incât ceaiul tau sa fie intr-adevar gustos si aromat.
Temperatura apei este foarte importanta pentru gustul final al ceaiului. O apa prea fierbinte provoaca un gust amar al ceaiului verde. In tarile de origine, ceaiul verde se prepara la o temperatura de aproximativ 70 de grade Celsius. Acest lucru favorizeaza aroma placuta si reduce gustul amar.
Pentru a obtine aceasta temperatura trebuie sa fierbi apa, apoi sa o lasi la racit pentru 3-5 minute.
Totusi, mare grija la puritatea lichidului obtinut! Ceaiul nu este steril si nici controlat din punct de vedere microbiologic. O temperatura mai mica de 100 de grade Celsius nu ucide toate bacteriile, ceea ce poate favoriza unele infectii. Totusi problema este compensata de beneficiile acestui ceai. Se pare ca ceaiul verde are proprietati antibacteriene, ceea ce este un avantaj in situatia data.
Apa adusa la temperatura de 70 de grade Celsius se toarna peste frunzele uscate de ceai verde. Se recomanda utilizarea unei lingurite de frunze uscate la o ceasca pentru ceai de 100 ml (sau mai putin) sau 2 lingurite la un pahar/cana mai mare.
In ceea ce priveste infuzarea (acoperirea cu un capac), acest lucru difera de la un ceai la altul. Japonezii infuzeaza ceaiul verde timp de 1-2 minute, deoarece frunzele de ceai verde din acea zona sunt mai mici si mai concentrate. Chinezii infuzeaza ceaiul timp de 2-3 minute.
Dupa ce consumi 3 sferturi din cantitatea totala de ceai, adauga din nou apa si mai lasa la infuzat timp de 2-3 minute si inca 30 de secunde in plus fata de timpul initial. Poti efectua 3-5 infuzii in acest mod, insa este necesar sa adaugi de fiecare data inca 30 de secunde la perioada de infuzat. Aceasta metoda este practicata in China.
In concluzie, ceaiul verde necesita un anumit ritual de preparare si consum. Conform recomandarilor, poti consuma 3-5 cani de ceai verde zilnic, insa atentie la continutul de cafeina al acestuia.
Ultimele NOUTATI
Elon Musk si Jeff Bezos iti spun cum sa faci banii sa lucreze pentru tine
Cum isi gestioneaza banii oamenii bogati? Sfaturi pe care nimeni nu ti le spune
Partenerii nostri
Puteti concedia un angajat pentru absente nemotivate? Depinde!
Reangajarea unei persoane care se pensioneaza la limita de varsta - PROCEDURA
Reducerea saptamanii de lucru - in ce CONDITII este posibila? Procedura legala, pas cu pas
Reevaluare terenuri: Implicatii fiscale pentru societatile comerciale
Controale ANAF 2024: Ce nereguli au descoperit inspectorii in urma verificarilor