Ce le provoaca romanilor cele mai multe dureri de cap. Femeile sunt cele mai afectate
cauze dureri capmedicatie dureri capdureri cap placebo
Daca nu se cronicizeaza, durerea de cap este, probabil, cea mai comuna problema de sanatate. Pe toti ne doare capul, dar nu din aceleasi motive. Durerea de cap este un simptom intalnit in cazul multor afectiuni. In functie de localizare, intensitate, aparitie si frecventa, medicul neurolog poate identifica motivul ei.
Un sondaj realizat de o clinica de neurologie, cu sprijinul
Reveal Marketing Research si MPR Agency arata ca 13% dintre romani au dureri de cap cateva ori pe saptamana.
Sondajul realizat intre 7-13 mai 2021, bazat pe chestionarea online a 1.016 de participati aduce date actualizate cu privire la incidenta si frecventa durerilor de cap in Romania. Datele obtinute sunt comparabile cu cele existente in studii populationale de la nivel european.
Printre cele mai frecvente cauze, se numara oboseala si stresul, insa exista si cazuri in care durerea de cap anunta un accident vascular cerebral, un anevrism sau o tumora cerebrala.
Femeile sunt cele mai afectate de durerile de cap
Sondajul arata ca, la persoanele cu dureri de cap recurente, frecventa simptomelor este mai crescuta la femei.
Astfel, 19,7% dintre femei acuza cel putin doua episoade de durere pe saptamana comparativ cu 10,1% dintre barbati. Si in ce priveste frecventa durerilor de cap dintr-o luna, tot femeile sunt pe primul loc: 2-3 episoade de cefalee lunar 23% femei si 22% barbati din totalul populatiei rezidente.
Incidenta durerilor de cap este mai crescuta la persoanele cu varsta intre 18-24 ani. Majoritatea acestora au declarat ca resimt astfel de dureri de cateva ori pe saptamana (24%), respectiv de 2-3 ori pe luna (22%), in timp ce doar doua persoane din 10, cu varsta de 30 ani si peste au declarat ca au cefalee cu aceeasi frecventa.
Pe medii de rezidenta, nu exista diferente semnificative in ceea ce priveste starea de sanatate resimtita.
Persistenta durerilor de cap ii determina pe respondenti sa solicite un consult medical (62,5%), urmat de aparitia altor simptome asociate durerii si de lipsa unui rapuns la tratamentul medicamentos luat initial.
Sase din 10 romani declara ca persistenta si constanta durerii de cap i-a determinat sa mearga la medic, in timp ce pentru 25%, motivatia a fost determinata de ineficienta medicamentului luat.
Dintre cei care urmeaza un tratament cand acuza durerile de cap, 41% aleg de obicei tratamentul medicamentos, 35% aleg sa-si auto-administreze un tratament fara recomandarea medicului, iar 22% folosesc tratamente naturiste.
Persoanele cu varste mai mari de peste 55 de ani consulta farmacistul in astfel de situatii (23%), iar ponderea celor care asteapta ca durerea sa treaca de la sine in randul persoanelor cu varsta mai mica de 30 de ani este de 9%.
Atentie la automedicatie!
"Unul dintre fenomenele cele mai ingrijoratoare legate de cefalee este automedicatia. In studiul efectuat, 35% dintre respondenti aleg sa-si autoadministreze medicamente fara aviz si fara prescriptie medicale prealabile. Acest comportament poate avea consecinte nefaste la nivel individual, putand intarzia stabilirea unui diagnostic corect si riscand aparitia unor complicatii in absenta tratamentului corespunzator.
Sondajul evidentiaza ca 22% dintre persoanele chestionate folosesc tratamentele naturiste pentru a trata cefaleea. Atragem atentia ca datele comparative privind eficacitatea medicatiei simptomatice impotriva durerii de cap nu arata un beneficiu al medicatiei naturiste comparativ cu placebo.
De aceea le recomandam pacientilor sa apeleze la sfaturi avizate si tratamente verificate si aprobate pentru tratarea durerilor de cap.
In concluzie, persoanele care au dureri de cap trebuie sa se prezinte la medic pentru evaluare, mai ales daca recunosc unul dintre urmatoarele semnale de alarma: aparitie brusca a cefaleei severe, caracteristici noi ale cefaleei (localizare, caracter, intensitate, manifestari insotitoare etc), infectie concomitenta, stare de constienta alterata, criza epileptica, cefalee severa aparuta in context de efort, cefalee aparuta dupa varsta de 50 de ani, imunodeprimare, tulburari de vedere, sarcina sau lauzie, consum de droguri sau medicamente cu risc, de exemplu anticoagulante", a declarat dr. Dan Mitrea, medic neurolog cu arie de interes in neuro oncologie si fondator al clinicii de neurologie Neuroaxis.
Sursa foto: pexels.com