Chiar e nevoie de militari in pozitiile destinate civililor sau ni se arata, din cand in cand, pisica?
Cand autoritatile romane au impus primele restrictii, printre care si carantina, in primavara acestui an, il vedeam la televizor, seara de seara, pe ministrul de Interne, care ne dadea, tuturor, ordine despre ce avem voie sa facem si ce nu avem voie. Pentru ca sa lase o impresie de forta si pentru un plus de autoritate, Armata a fost si ea implicata in operatiunile de supraveghere a felului in care populatia respecta ordinele primite. Pentru cateva zile, in Bucuresti (nu stiu cum a fost in alte orase) si-au facut brusc aparitia vehicule blindate usoare din turela carora se profilau pe cerul patriei siluetele unor militari inarmati pana in dinti.
Impactul prezentei pe strada a acelor personaje care-si exhibau ostentativ armele a fost unul sinistru.
Mai apoi, din pricina unor disfunctii constatate in functionarea Spitalului Judetean de Urgenta din Suceava, conducerea acestuia a fost incredintata unui comando medical militar.
Tot in aceasta primavara, militarii au preluat si comanda Spitalului Judetean din Deva, iar acum si-au mutat tabara, cu arme si bagaje, cum se spune, la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu.
In asteptarea primelor doze de vaccin anticovid care, se spune, vor ajunge in tara cel mai devreme in a doua jumatate a lunii decembrie, coordonator al campaniei nationale de vaccinare a fost numit tot un militar.
Militarii n-au iesit de capul lor, cu blindatele, pe strazile Bucurestiului, nici n-au luat cu asalt spitalele din Deva si Sibiu, nici nu s-au autopropus la conducerea campaniei militare de vaccinare.
Nici macar ministrul Apararii Nationale nu ar fi putut da, de capul sau, ordinul de implicare a militarilor si de scoatere a acestora, cu tehnica si armamentul din dotare, din cazarmi. Evident, acest ordin a venit de mult mai sus.
Iar acolo, sus, se pare ca civilii nu prea mai fac nici doua parale. Nici medicii civili, care au fost plasati sub comanda militara, nici civilii de rand, care n-ar fi respectat ordinele si restrictiile impuse daca n-ar fi fost intimidati cu blindatele si cu armele automate ale militarilor.
Sa ne amintim ca nici macar in primele zile de dupa 22 decembrie 1989 tara nu a avut, nicio clipa si in niciun domeniu/ sector, o conducere militara. Pana acum.
Poate ca militarii cu pricina au fost preferati civililor pentru ca acestia din urma nu-si faceau bine treaba. Se prea poate. Dar cum sa-si faca bine treaba un chelner pe care-l numesti manager de spital, asa cum s-a intamplat, asta-primavara, la Campeni (Alba)?
Sau cand la conducerea altui spital, din Piatra Neamt, de data aceasta, numesti un antreprenor de pompe funebre?
Etc….
Iar daca militarilor li s-a ordonat, in cateva randuri, sa ocupe functii destinate civililor, ca sa instaureze "ordinea si disciplina", de ce nu se procedeaza la fel si domeniul justitiei civile, ca nici acolo lucrurile nu merg tocmai bine? Ca doar avem si procurori militari si instante militare?
Ba chiar s-ar putea pune oarece ordine si pe la varfurile Bisericii Ortodoxe Romane, ca si acolo sunt voci care contesta masurile restrictive impuse pe perioada pandemiei? N-ar fi deloc complicat, fiindca avem destui preoti militari.
Dar daca militarii astia ne sunt aratati, precum "pisica", din cand in cand, ca sa pricepem ce ne-ar putea astepta daca n-o sa fim cuminti si n-o sa urmam "intocmai si la timp" instructiunile primite?