Containere anticanicula in Bucuresti
containere anticanicula bucuresticanicula bucuresticaldura bucurestivreme bucuresti
Primaria Municipiului Bucuresti, prin ASSMB, a amplasat 20 de containere anticanicula in cele mai aglomerate zone din capitala Romaniei.
Containerele sunt deschise, incepand de astazi, si sunt dotate cu trusa medicala de prim-ajutor completa, tensiometru cu manometru si stetoscop, canapea medicala, scaune, dozator de apa, consumabile necesare functionarii corecte (dezinfectanti, manusi de unica folosinta, cearceafuri de unica folosinta, etc), chiuveta mobila si aparat de aer conditionat.
Langa aceste containere, sunt amplasate si toalete ecologice.
Asistenta medicala la aceste containere anticanicula este asigurata de personalul medical din reteaua de medicina scolara, coordonata de ASSMB.
Totodata, toate cele 19 spitale aflate in subordinea Primariei Capitalei sunt pregatite si in perioadele caniculare sa acorde asistenta medicala cetatenilor.
Locatiile containerelor sunt in Piata Romana - rond ASE; Gara de Nord; Piata Victoriei - Muzeul Antipa; Piata Romana - metrou; Parcul Herastrau; Soseaua Stefan cel Mare, colt cu Strada Barbu Vacarescu; Piata Iancului; Magazin Bucur Obor; Piata Universitatii - Spitalul Coltea; Piata Universitatii - Arhitectura; Piata Roma - Str. Gabroveni; Piata Muncii; Piata Unirii - Magazin Unirea; Dristor - metrou; Strada 11 Iunie, colt cu Bulevardul Regina Maria; Parcul Carol; Piata Unirii - Bulevardul Regina Maria (tramvai 32); Parcul Cismigiu; Eroilor; Grozavesti - Carrefour Orhideea.
De asemenea, la solicitarea Ministerului Sanatatii, directiile de sanatate publica si serviciile de urgenta prespitalicesti au activat planurile de masuri pentru zilele caniculare, astfel incat riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte ridicate din aceasta perioada sa fie reduse.
Ministerul Sanatatii recomanda sa fie urmate sfaturile medicilor si sa se evite, pe cat posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11.00-18.00.
In perioadele de canicula, este recomandat consumul zilnic de lichide (intre 1,5 - 2 litri de lichide), fara a astepta sa apara senzatia de sete. Este necesar consumul unui pahar de apa (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute.
Medicii ne sfatuiesc sa consumam, in fiecare zi, cat mai multe fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii) deoarece acestea contin o mare cantitate de apa. De asemenea, o doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa.
Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii.
Este obligatorie evitarea bauturilor cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) care deshidrateaza organismul sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.
Daca este absolut necesar sa ne expunem la soare intre orele amiezii trebuie sa folosim o tinuta adecvata: palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise.
Trebuie evitate activitatile in exterior care necesita un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc).