Pentru a avea un somn bun nu trebuie sa fie lasat nimic la voia intamplarii. Exista mai multe strategii pe care le poti pune in aplicare pentru a imbunatati calitatea somnului:
Atunci cand vine vorba despre productivitate si gestionarea energiei, exista un element subestimat care joaca un rol foarte important: somnul, care ne permite sa ne reincarcam bateriile, astfel incat sa avem suficienta energie a doua zi pentru a ne desfasura cele mai importante activitati.
Discutia despre impactul somnului asupra muncii tinde sa vizeze mai ales asocierea cu productivitatea. Insa si capacitatea de inovatie, precum si obiectivele companiei pot fi afectate in acelasi mod de somnul de proasta calitate. Privarea de somn afecteaza cortexul prefrontal, regiunea care controleaza inovatia, capacitatea de autocontrol si de a lua decizii si creativitatea. Astfel, privarea de somn ar putea avea un impact negativ asupra companiilor care se bazeaza pe creativitatea angajatilor.
Multi dintre angajati se plang ca lipsa somnului este o sursa majora de stres. Iar viata profesionala este afectata atat de stres, cat si de lipsa somnului. De fapt, este un cerc vicios. Stresul alunga somnul. Lipsa somnului agraveaza starea de stres - crescand semnificativ nivelul hormonilor acestuia - si consecintele lui.
Modificarea modului de lucru si utilizarea constanta a telefoanelor inteligente si a altor dispozitive digitale distrug tiparul de somn. Pentru multi, flexibilitatea sporita a programului de lucru sfarseste prin a-i impiedica sa se deconecteze complet, ajungand sa munceasca dupa miezul noptii si sa lucreze in weekenduri si zile libere.
Somnul poate imbunatati intr-adevar performanta la locul de munca si are multe beneficii pentru sanatate. Insa, pentru a creste la maximum beneficiile siestei, aceasta ar trebui sa fie limitata la o jumatate de ora. Depasirea acestei perioade poate provoca somnolenta si poate perturba somnul din timpul noptii. Daca este posibil, somnul de dupa-amiaza ar trebui sa fie planificat intre orele 14.00 si 15.00, astfel incat sa corespunda celui mai jos punct al ritmului circadian.
Multe companii ofera ca beneficii programe de wellness. Insa, majoritatea acestora promoveaza in primul rand obiceiuri alimentare corecte si activitati fizice si prea putine se concentreaza asupra reducerii stresului si imbunatatirii calitatii somnului. Un punct bun de plecare pentru combaterea culturii privarii de somn care poate fi remarcata in multe companii ar fi incurajarea obiceiurilor corecte legate de somn, prin screening pentru tulburari de somn si programe de wellness, dar si prin incurajarea angajatilor sa se deconecteze seara, in weekend si de sarbatori.
Privarea de somn sau o calitate proasta a lui afecteaza productivitatea. Prin urmare, oricine doreste sa se dezvolte la potentialul sau maxim trebuie sa invete sa doarma bine si sa-si optimizeze somnul pentru a avea cat mai multa energie la locul de munca.
Sursa foto: Pexels
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si