Potrivit oamenilor de stiinta, o singura noapte de somn inadecvat (ceea ce inseamna mai putin de sapte ore) poate afecta starea de spirit, performanta si bunastarea generala. Mai multe astfel de nopti cu odihna insuficienta au efecte puternice asupra starii de sanatate.
Profesorul de neurostiinte si psihologie Matthew Walker, autorul volumului „Why we sleep“, sustine ca exista o epidemie tacuta a privarii de somn. Din cauza evolutiei tehnologice si a dorintei de a munci si de a fi cat mai productivi, unii oameni ajung sa isi formeze obiceiuri de odihna gresite. Insa cercetarile au aratat ca somnul este cel mai eficient lucru pe care il putem face pentru a ne restabili sanatatea creierului si a corpului in fiecare zi. Avem nevoie de aceasta pauza de somn pentru a putea functiona optim zi de zi si pentru a reusi sa fim cat mai productivi.
Un adult trebuie sa doarma, in medie, opt ore in fiecare noapte, insa intervalul de timp difera de la o persoana la alta. Unii oamenii se culca devreme si se trezesc in zori, altii sunt nocturni si prefera sa munceasca pana tarziu in noapte si sa doarma pana aproape de miezul zilei. Ce este important insa este ca fiecare dintre noi sa stabilim care este intervalul de somn propice pentru noi si sa il respectam noapte dupa noapte.
Sunt multe elemente care pot afecta calitatea somnului, de la dieta alimentara pana la aerul pe care il respiram.
Dormitorul este spatiul de odihna care joaca un rol important in ceea ce priveste calitatea somnului. Pe de o parte, aerul din camera trebuie sa fie unul curat, lipsit de alergeni, pentru a putea respira corespunzator in timpul noptii. Umiditatea este, de asemenea, importanta. Un aer prea uscat poate cauza probleme de sanatate, mai ales in timpul iernii, cand sistemul imunitar este mai slabit. Respirand bine in timpul noptii, ne bucuram de un somn odihnitor. Dispozitivele pentru imbunatatirea calitatii aerului, precum umidificatoarele sau purificatoarele de pe alecoair.ro, ne pot ajuta sa avem parte de odihna de calitate in timpul noptii.
Pe de alta parte, salteaua, perna, pilota si lenjeria sunt elemente care contribuie la obtinerea unui somn sanatos. Daca salteaua prezinta deformari sau nu ne sustine corespunzator coloana ori daca lenjeria nu este din materiale de calitate, am putea avea un somn agitat, iar dimineata sa ne trezim obositi.
Si luminile sunt importante in acest proces. Oamenii de stiinta recomanda sa dormim in camere intunecate si sa evitam sa folosim televizoarele, tabletele ori telefoanele inainte de culcare. Lumina albastra, emisa de dispozitivele moderne, ne afecteaza calitatea somnului.
Si sportul este un pilon important pentru a avea un somn odihnitor. Realizarea, cu constiinciozitate, a exercitiilor fizice ne ajuta sa adormim mai repede, sa ne bucuram din plin de somnul profund si sa ne trezim mai putin in timpul noptii.
Nu in ultimul rand, obiceiurile alimentare pot afecta calitatea somnului. Este esential sa nu mancam in apropierea momentului culcarii, ci sa lasam sa treaca cel putin doua ore intre cele doua activitati. O alimentatie sanatoasa, bogata in fibre, vitamine si minerale, este eficienta pentru un somn odihnitor.
Calitatea somnului poate fi influentata de foarte multi factori, de aceea este important sa fim atenti la obiceiurile noastre si sa le eliminam pe acelea care ne fac rau. Somnul contribuie la buna functionare a tuturor organelor si proceselor care au loc la nivelul organismului, drept urmare trebuie considerat esential in viata noastra.
Sursa foto: Dean Drobot/ Shutterstock
Ultimele NOUTATI
Japonia se pregateste sa fie lovita de o serie de cutremure puternice Autoritatile avertizeaza populatia sa nu creada zvonurile apocaliptice
Patronatele avertizeaza: Pana in toamna puterea de cumparare va scadea cu pana la 40%, preturile vor creste cu pana la 10% din cauza majorarii TVA
Divortul, sport national in Romania: 4 din 10 cupluri se cearta din cauza banilor
2025 aduce soc fiscal: orice firma plateste impozit pe cel putin 30% din profit, chiar daca in trecut a inregistrat pierderi mari
Incepe marele exod fiscal? De teama masurilor de austeritate, firmele romanesti si-ar putea muta sediile fiscale in alte tari
Majoritatea tarilor UE critica reforma propusa de presedinta CE. Miza: 400 de miliarde de euro! Ce presupune revizuirea finantarii regionale
Partenerii nostri
Declaratia 216: Cine are obligatia si pana cand se depune in 2025
TOP 3 prioritati pentru contabili in luna iulie 2025 [INFOGRAFIC]
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Divortul, sport national in Romania: 4 din 10 cupluri se cearta din cauza banilor
2025 aduce soc fiscal: orice firma plateste impozit pe cel putin 30% din profit, chiar daca in trecut a inregistrat pierderi mari