Suntem in plina vara, cele mai multe zile din aceasta perioada dovedindu-se a fi caniculare, disconfortul termic fiind si mai accentuat pentru cei care locuiesc la bloc in marile orase ale tarii. Ne-am obisnuit sa pornim din ce in ce mai des aparatele de aer conditionat, insa pentru persoanele cu un sistem imunitar slabit acest obicei s-ar putea dovedi destul de problematic. De asemenea, aerul conditionat este periculos si pentru persoanele care prezinta o sensibilitate la nivelul cailor respiratorii.
Potrivit specialistilor, expunerea indelungata la sistemele de climatizare si racirea aerului dintr-o incapere cu ajutorul aerului conditionat fara a aerisi suficient de mult camera sunt obiceiuri care afecteaza in timp intregul aparat respirator. In aceste conditii, de multe ori isi fac aparitia simptome din ce in ce mai pronuntate ale rinitei, printre acestea numarandu-se senzatia de nas infundat, stranuturile multiple, durerea in gat, durerea de cap si senzatia de nod in gat. De asemenea, nu sunt putine nici persoanele care se confrunta cu o tuse uscata si cu o senzatie de gat uscat din cauza utilizarii neadecvate a aerului conditionat.
Daca toate aceste probleme nu erau de ajuns, specialistii sustin ca expunerea indelungata la aerul conditionat poate duce la aparitia unor probleme si mai serioase de sanatate. Spre exemplu, acest obicei de a sta pentru mult timp cu aparatele de aer conditionat pornite favorizeaza declansarea bronsitei sau chiar a pneumoniei in unele cazuri. Situatia este cu atat mai periculoasa cu cat vorbim despre persoane cu un sistem imunitar slab sau cu diverse probleme ale sistemului respirator.
Aparatele de aer conditionat se pot transforma, de asemenea, in adevarate surse de bacterii pentru locuintele noastre. Pentru a nu se intampla asta, filtrele aerului conditionat trebuie curatate sau schimbate periodic. In caz contrar, aparatele de aer conditionat pot raspandi in aer bacteria Legionella Pneumophila. De aceasta bacterie este legata aparitia legionelozei, o boala care se manifesta adesea prin febra, dureri de cap, tuse seaca, dureri musculare si dureri abdominale. Totodata, in anumite cazuri, aceasta bacterie poate duce si la aparitia pneumoniei. Bineinteles, in toata aceasta problema joaca un rol important si aerisirea zilnica corespunzatoare a incaperilor in care folosim pentru mult timp aerul conditionat!
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Oficial! Se dau salarii compensatorii pentru acesti angajati din Romania
Fondatorul 5 to go readuce la viata un brand legendar din comunism: surpriza care va rescrie istoria
Greu de crezut? Un scaun de birou ergonomic poate face un angajat mai productiv!
Partenerii nostri
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Accesul in REGES ONLINE pentru angajatori. Aspecte esentiale, explicate pas cu pas
Obligatii fiscale pentru medici: Ghid ANAF privind impozitul pe venit si contributiile sociale
PatrimVen: Ce este, cum functioneaza si cine are acces la datele tale
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea
Te-ar putea interesa si